Horúce drinky považujem za čosi výnimočné. S prvými mrazíkmi a čľapkanicami sa už preberám receptami, počas adventu skúšam rôzne druhy vareného vína a koniec roka u mňa patrí punčom. Kombinácia kvalitného alkoholu, čierneho čaju a voňavého korenia sa perfektne hodí na oslavy aj dlhé zimné večery. Hrniec s punčom mierne zahrejte na sporáku, nech sa každý obslúži. Vedľa postavte ľubovoľný alkohol ‒ rum, brandy, whisky, calvados alebo inú ovocnú pálenku. Z korenín sa najčastejšie odporúča klinček a škorica, ale skúste punč ozvláštniť hviezdičkou badiánu, bobuľkou borievky alebo guľôčkou čierneho korenia, kardamómom alebo vanilkou.
Nepochybovala som o tom, že punč vymysleli v Anglicku, obsahuje predsa brandy a čierny čaj. Z omylu ma vyviedla Milena Skeeterová, majiteľka obchodu so stáčanými likérmi, whisky a rumami Vom Fass v Prahe. „Pochádza z Indie, kde ho objavili anglickí námorníci a koncom 17. storočia ho priviezli do Európy. Jeho indické meno panča znamená päť. Naznačuje, že v Indii sa pripravoval z piatich základných zložiek ‒ čaju, cukru, liehoviny, vína a vody. Korenie a ovocie ho dochucovali. Po správnosti by mal punč obsahovať okolo 30 % alkoholu a alkohol sa doň nalieva tesne pred podávaním, aby nevyprchal.“
A ako ho podávať? Hoci je to horúci nápoj, servíruje sa tradične v skle ‒ v špeciálnych punčových alebo čajových pohároch, ktoré obopína kovová objímka s uškom. Prasknutiu skla zabránite vložením kovovej lyžičky do pohára, ale pre istotu si skontrolujte, či ide o varné sklo. Lebo krištáľ nezachráni ani lyžička.
Ochutnajte punče od Mileny Skeeterovej, ktoré rozohrejú aj najväčších zmrzlošov.
Zázvorový punč
Suroviny
3 lyžičky čierneho čaju
4 lyžice medu
2 lyžice zázvorového alebo javorového sirupu
350 ml jamajského rumu
2 karamboly (druh ovocia) na ozdobu
2 lyžice trstinového cukru na ozdobu (podľa chuti)
Postup
Čaj zalejte 750 ml horúcej vody a nechajte zhruba 3 minúty lúhovať. Preceďte ho do hrnca, pridajte med, sirup a rum a zahrejte. Podávajte s plátkami karamboly. Okraje pohárov môžete odtlačiť do cukru (najprv ich pretrite vlhkou servítkou).
TIP: Ak máte radi zázvor, nastrúhajte ho na tenké plátky a nechajte vylúhovať v čaji.
Vianočný punč
(vhodný aj pre nevianočné príležitosti a milovníkov škorice)
Suroviny
100 g hrozienok
50 g sušených brusníc
300 ml cherry brandy
500 ml silného čierneho čaju
1 l červeného vína
1 citrón
4 zvitky škorice
cukor podľa chuti
Postup
Sušené ovocie zalejte brandy a nechajte aspoň 2 hodiny macerovať. Citrón nakrájajte na tenké plátky a povarte so škoricou, čajom a vínom. Do nahriatych pohárov rozdeľte ovocie s brandy, zalejte punčom a podľa chuti doslaďte. Môžete tiež všetko zmiešať.
Citrusový punč
Suroviny
300 ml pomarančového džúsu
300 ml grapefruitového džúsu
200 ml čierneho čaju
2 lyžice trstinového cukru alebo medu
5 zvitkov škorice
5 klinčekov
100 ml calvadosu
1 pomaranč
Postup
Oba džúsy, čaj, cukor (alebo med) a škoricu zohrejte tesne pod bod varu. Do čajového sitka vložte klinčeky a nechajte 5 minút lúhovať. Odstráňte korenie, prilejte calvados a pri podávaní ozdobte plátkami pomaranča. Do základu môžete pridať aj rozmixovanú pomarančovú dužinu.