Práve čítate

Na niekoľkodennú túru môžete vyraziť aj vy. Ako sa pripraviť a čo so sebou?

2565  
Zdieľať: 

Na niekoľkodennú túru môžete vyraziť aj vy. Ako sa pripraviť a čo so sebou?

Chcela som sa kochať nedotknutou prírodou. Dýchať čerstvý vzduch a spať pod stanom. Bez internetu, bez signálu, len tak ísť. Chcela som sa vybrať na niekoľkodenný trek s batohom na chrbte. Predo mnou však stála rozhodujúca otázka – zvládnem to ako „bežný smrteľník“?

9. 10. 2019 7 min. čítania Tereza Prskavcová
Na niekoľkodennú túru môžete vyraziť aj vy. Ako sa pripraviť a čo so sebou?

Viete, že náročnejšia a väčšinou niekoľkodenná túra sa označuje skôr ako „trek“? Preto budem v článku používať hlavne toto označenie.

Väčšinou má šialené športové nápady priateľ – športovec. Ale tento nápad bol teraz môj. „Čo keby sme odleteli do južnej Patagónie, pozreli sa na tučniakov a zašli nejaký trek?“ začala som raz pri večeri. Zo začiatku sa cesta zdala ako nereálna a zostali sme len pri diskusii „čo keby“. Lenže potom prišlo na to, že ďalší rok bude priateľ pretekať v Rio de Janeiru. A z Ria to do Patagónie nie je zase tak ďaleko…

Južná Amerika nie je práve za rohom, a tak sme sa na dovolenku pripravovali takmer celý rok.  Plánovali, trénovali, šetrili sme…Pokiaľ sa vyberiete na trek „u nás doma“, bude samozrejme podstatne lacnejší aj o niečo jednoduchší na prípravu.

Kam na trek u nás?

Aj v Česku, na Slovensku, v Európe nájdeme trasy s krásnymi výhľadmi:

Kam vyraziť Dĺžka Ako dlho to trvá
Prechod Krkonoše (ČR) 55 km 3 dni
Prechod Jeseníky (ČR) 44 km 3 dni
Výšľap na Lysú horu (ČR) cca 10 km 1 deň
Výstup na Gerlachovský štít (SR) 21,5 km 2 dni
Národný park Muránska planina (SR) 33,9 km 2 dni
Prechod pohoria Paring (Rumunsko) 28,5 km 3 dni
Laugavegur trek (Island) 55 km 4 dni

Pripravujeme sa na trek

Ja som pred sebou mala, okrem iného, neľahkú úlohu – vymyslieť, ako sa zbaliť na 3 týždne do batohu, ktorý budem musieť niekoľko dní niesť na chrbte. Čo všetko so sebou budem potrebovať? A ako sa do hôr obliecť? Spísala som si 5 úloh, ktoré som postupne začala plniť.

Tip: viete, že na Tchibo.sk zoženiete aj športovú výbavu?

Či už sa vydáte na niekoľko dní, alebo pár týždňov, zoznam úloh je podobný.

Úloha prvá: Vybrať si trek a zarezervovať kempy

Vedela som, že chcem ísť do južnej Patagónie. Tak som si sadla k mape a hľadala, čo by stálo za videnie. Prečítala som niekoľko cestovateľských blogov a nakoniec vybrala národný park Torres del Paine. Potom som prešla ďalšiu kopu článkov, ktoré popisovali treky práve v Torres. Vybrala som 8-dennú trasu „0“. Tá má 130 kilometrov a vychádzalo to na cca 17 km denne.

Zistila som, že si vopred musíme zarezervovať kempy, aby sme mali kde spať. A tiež to, že teoreticky nemusíme niesť stan.

Zdroj: archív autorky
Či už sa vydáte na trek u nás na Slovensku, v Európe, alebo inde vo svete, je dôležité premyslieť si celú trasu:
  • Naplánovať, koľko kilometrov denne musíte prejsť – a koľko zvládnete prejsť (tréningový plán nájdete nižšie).
  • Zistiť, na akých miestach, v akých kempoch/chatách budete spať.
  • Či je tam pitná voda, či sú tam toalety, teplá sprcha a či si tam prípadne môžete dať jedlo alebo niečo dokúpiť.

Často sa práve miesto v kempe/chate musí rezervovať vopred – nemôžete len tak prísť do národného parku, vyraziť a čakať, že vždy budete mať kde spať. Hlavne počas sezóny bývajú kempy či chaty pekne plné a miesto si musíte zarezervovať aj niekoľko mesiacov vopred. Niekde si môžete zarezervovať aj stan, karimatku, spacák, alebo dokonca raňajky, večeru a desiatu na celý deň.

Naozaj nie je dobré vydať sa „na blind“ do nejakého národného parku – je dôležité všetko dobre premyslieť, naplánovať a zarezervovať.

Úloha druhá: Čaká nás niekoľkodenný trek – ako sa naň pripraviť? Tréningovým plánom!

Druhou úlohou bolo pripraviť sa tak, aby som trasu zvládla prejsť – aj s batohom na chrbte. U priateľa problém nebol, šport ho živí a bol by pripravený vyraziť kľudne na druhý deň ráno. Ale ja? Aj keď si myslím, že som športový typ a minimálne raz týždenne si idem zabehať, zacvičiť jogu či liezť na stenu, vydať sa na trek bez prípravy mi prišlo nezmyselné.

Pripravila som si vlastnú na 3 mesiace (= 12 týždňov) pred odletom. Trekom som predtým veľmi neholdovala a chcela som „ten náš“ zvládnuť. Pravdepodobne by stačila chôdza 1× týždenne, ale chcela som sa pripraviť poriadne. Aby ma neboleli nohy z nových topánok ani chrbát z batoha. Možno sa bude hodiť aj vám.

Rozbaliť

Zbaliť

Že to hore bude náročnejšie? Ani pri tréningu na maratón ľudia vlastne maratón nikdy nezabehnú. Čo potrebujete je priblížiť sa danej vzdialenosti, aby ste vedeli, že to ide, a mať telo pripravené tak, aby vás nebolel chrbát z batoha a nohy z topánok. Preto je dobré si to patrične vyskúšať. Tento nástrel je postupné pridávanie záťaže až na dosah jedného kompletného výšľapu. Môj tip: skúšobné trasy naschvál NIE SÚ dlhšie ako celkový daný trek. Keby ste to zvládli až moc v pohode, bude vám chýbať ten úžasný športový zážitok. Ale samozrejme pri tom nesmiete vypustiť dušu – a práve preto je potrebné natrénovať takmer to, čo hodláte prejsť (v mojom prípade 17 km denne).

Úloha tretia: Čo všetko so sebou zbaliť do batoha?

Tretia úloha bola pre mňa skoro najťažšia. Vedela som, že budem potrebovať karimatku, spacák, poriadne turistické topánky, oblečenie do zimy aj do leta, ale tiež že chcem niesť maximálne 10 kg. Na druhej strane: prvýkrát som vedela, že nebudem mať problém s váhou batožiny pri odbavení na letisku.

Ako sa zbaliť? Na zbytočnosti nie je miesto.

Povedala som si, že si do batoha skúsim zbaliť všetko, čo si myslím, že budem potrebovať, zvážim ho a potom budem uberať. Vedela som, že na treku budeme 8 dní, potom budeme znova niekde v hoteli, kde si môžeme vyprať. Počas balenia čoskoro zistíte, že toho v podstate veľa nepotrebujete. Veci som vyberala štýlom – niečo na seba, niečo náhradné do batoha.

Vybavte sa na hory

Vybavte sa na hory

Na Tchibo.sk vždy nájdete ponuku kvalitných funkčných tričiek, legín, športových búnd a ďalšieho vybavenia na jednodennú turistiku aj viacdenný trek.

Do e-shopu

Stačili mi 4 funkčné tričká, 2 funkčné mikiny, dvoje termolegíny, niekoľko párov silnejších ponožiek. Poriadne vibramy, náhradné topánky na „keby náhodou“, softshellové nohavice, nepremokavá bunda, šatka na krk, čiapka a rukavice. Tiež som sa snažila čo najviac zminimalizovať kozmetickú taštičku a dobre vám poslúži aj rýchloschnúci uterák.

Na trek si nesmiete zabudnúť zobrať spacák, karimatku (príp. stan), trekingové palice, čelovku, nožík, vymyslieť, ako budete nabíjať telefón, príp. mať pri sebe svetlicu, keby sa vám čokoľvek prihodilo. A pršiplášť! Pršiplášť na seba aj na batoh, ktorý som zabudla doma a musela zháňať pred odjazdom do národného parku priamo na mieste.

Ako si vybrať trekingové palice?

Trekingové palice slúžia ako opora, pomáhajú nám pri stúpaní do kopca, tlmia nárazy na kĺby a získame vďaka nim správny rytmus chôdze. Hodia sa na jednodenné aj niekoľkodenné treky. Väčšinou sú teleskopické, ktoré sú oveľa skladnejšie a môžete si nastaviť takú dĺžku, akú potrebujete.

Palice by mali byť ľahké (najčastejšie používaným materiálom je hliník alebo karbón) a ľahko nastaviteľné. Jednotlivé značky sa potom rozlišujú aj podľa materiálu, z ktorého je rukoväť palice (plast, korok, penová hmota).

Dĺžku palíc si nastavíte podľa svojej výšky a riadime sa aj pravidlom, že pri ceste z kopca máme palice dlhšie, pri ceste do kopca zase kratšie.

K tomu všetkému som pribalila pár „pekných kúskov“ do mesta a jeden balíček kariet na dlhé večery. A čuduj sa svete, zmestila som sa do 10 kg.

Úloha štvrtá: Ako to urobiť, aby sme neumreli hladom?

Mohli ste si všimnúť, že som zatiaľ ani slovom nespomenula jedlo. S priateľom sme sa dohodli, že väčšinu jedla ponesie on. Asi nemusím spomínať, že najlepšie je malé, skladné a energeticky výdatné jedlo. Ale napíšem vám, čo sa nám osvedčilo a na čo sme skoro zabudli.

Foto: archív autorky

Zobrali sme si so sebou menší varič, ešus, 2 misky a každý 1 hrnček. Pár polievok v sáčku, cestoviny, syr, paradajky v konzerve a tuniaky. Tiež nejaké tie müssli tyčinky, čokoládu, jablká – a cereálie s jogurtom na raňajky. (Čo nie je úplne typické jedlo vhodné na trek, ale chceli sme mať so sebou aj niečo dobré.) Hodí sa tiež termoska, aby ste so sebou mohli niesť teplý čaj, moka kanvička a káva, na ktoré sme takmer zabudli.

Pôvodne sme si hovorili, že váha bude postupne ubúdať so zjedeným jedlom. Ale v parku Torres – a aj v iných národných parkoch – musíte všetky odpadky odniesť so sebou. Takže je nutné myslieť na to, že váha sa o niečo zníži, ale nie úplne.

V niektorých kempoch si môžete tiež objednať jedlo – v národnom parku Torres del Paine ste si mohli objednať raňajky, večeru, a dokonca aj obed na cestu. Jedlo sme si niesli so sebou, ale v poslednom kempe sme si „za odmenu“ objednali večeru. Museli sme trošku hlbšie siahnuť do vrecka, ale naservírovali nám 3-chodovú večeru – polievku, hlavné jedlo aj dezert. K tomu čaj, pivo, vodu… Naraz som si vôbec nepripadala ako v kempe. Ale také poriadne, teplé jedlo – to vám bolo niečo.

Foto: archív autorky

Úloha piata: Tešiť sa a vedieť, že všetko sa dá vyriešiť

Môžete sa usmievať, ale ja by som si nabudúce napísala aj túto piatu úlohu. Niekedy počas celého plánovania, zháňania vecí a balenia úplne zabudnete na to, že sa máte aj tešiť. Ten veľký sen – ten trek, ktorý ste si vždy predstavovali, je tu.

Keď vyrazíte, skúste si užiť každú sekundu v prírode – a keď niečo zabudnete, keď zmoknete, keď si myslíte, že už vypustíte dušu – nech sa stane čokoľvek, vždy sa nájde riešenie. A vždy to zvládnete. Sami alebo s tým, koho máte po boku.

Foto: archív autorky

Celú cestu som plánovala pol roka. Starostlivo trénovala s batohom, balila – a keď sme prileteli do Južnej Ameriky, zistila som, že som tehotná. Nevzdali sme to. Vybrali sme si kratšiu trasu, trek skrátili na 4-denný a zaradili viac jednodenných výletov. Prebalili sa do 1 batoha a ja som niesla len menší batôžtek. Niektoré veci sa naplánovať jednoducho nedajú, ale vždy  – vždy sa dajú vyriešiť. :-)

Kam by ste sa raz chceli vybrať vy?

Nakuknite do jesennej športovej kolekcie

Nakuknite do jesennej športovej kolekcie

Výlety v chladnom počasí si žiadajú dobrú výbavu! V Tchibo.sk sa vybavíte bundou, ktorú neprefúkne, hrejivou športovou čelenkou, kvalitnými rukavicami, softshellovými nohavicami, funkčnými tričkami s dlhým rukávom a ďalšími vecami.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články