Práve čítate

Aj na horáku v prírode si varíme kvalitné jedlá. Toto sú naše tipy!

4777  
Zdieľať: 

Aj na horáku v prírode si varíme kvalitné jedlá. Toto sú naše tipy!

Na horáku pred stanom, v karavane alebo na malej platničke na chate. Naozaj sa dá uvariť kvalitné jedlo aj na takýchto miestach? Samozrejme! A niekedy je to dokonca skoro rovnako jednoduché ako variť z polotovarov.

20. 5. 2020 4 min. čítania Kitchen Story
Aj na horáku v prírode si varíme kvalitné jedlá. Toto sú naše tipy!

Kedy ste sa naposledy balili na výlet niekam do prírody? Vezmete si batoh, naspodok narovnáte menší stan, spacáknafukovaciu karimatku. K tomu pridáte to najnutnejšie oblečenie a malý ešus, ktorý ukrýva plechový hrnček, cestovný príbor a ostrý nôž. Do postranného vrecka vložíte fľašu s vodou, nech ju máte pekne poruke. A čo ďalej? Nezabudli sme na niečo? Ach, áno – jedlo! Čo budeme jesť?

Na stanovačke nemusíte jesť len paštétu

Aj vy ste si určite všimli ten paradox, že práve vtedy, keď vyrazíme do čistej prírody, berieme si so sebou pomerne nezdravé jedlo. Samé lacné paštéty, hory salámu, instantné polievky a hromadu keksíkov… a po výlete sa človek vracia so žalúdkom na vode a trvá aj niekoľko dní, kým sa z toho dostaneme. Ono to však môže byť aj úplne inak. Stačí sa nad plánovaním jedla trochu zamyslieť. Naučili sme sa nezabudnúť na pár jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým sa odrazu na výletoch stravujeme omnoho lepšie.

5 krokov ku kvalitnému jedlu aj v prírode

  1. Nakupujeme trvanlivé potraviny alebo aspoň tie, ktoré vydržia pár hodín mimo chladničky.
  2. Nezabúdame na vyváženú stravu. Každé jedlo by sa malo skladať z bielkovín, sacharidov a tukov, ktoré nám dodávajú energiu. Ak pokrm osviežite zeleninou, spravíte len dobre!
  3. Vyberáme jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu. Nechceme predsa pre hodiny strávené varením prísť o ten krásny západ slnka. :-)
  4. Varíme si aspoň jedno teplé jedlo denne. Niet nič lepšieho, než zahriať si žalúdok po náročnej túre niečím teplým.
  5. Čo najmenej riadov – ideálne sú recepty „z jedného hrnca“. V kempe totiž na rúru, papiňáky a kuchynských robotov nenatrafíte.

Zmapujte si okolie

Keď „zakotvíme“ niekde v prírode, zvyčajne je niekde na okolí dedinka s malou samoobsluhou. Preto si niekedy nevozíme všetko z domu, ale priebežne dokupujeme čerstvé suroviny aj na výletoch. Často natrafíme aj na nejaký miestny obchodík alebo farmu s výbornými mäsovými produktami, čerstvou zeleninou alebo mliečnymi výrobkami, ktoré by sme inak v batohu nemohli nosiť.

Existujú aj rôzne webstránky, ktoré vám vo vybranom regióne odporučia, kde sa na dobroty zastaviť. Ak sa vyberiete do Česka, skúste napríklad Gastrostezku na Šumavě ktorú môžete z veľkej časti prejsť aj na bicykli.

Obstarať drevo a uvarit

Sami často cestujeme v dodávke, ktorú sme s veľkou pomocou svojich priateľov a rodiny prestavali na obytnú. Od rána do večera sme buď na cestách, alebo sa túlame prírodou. Večer, po západe slnka, začneme pripravovať podmienky pre uvarenie niečoho dobrého. Máme pri tom rozdelené úlohy. Ja prinesiem z lesa drevo, pripravím oheň a posedenie. Priateľka dá dohromady všetky potrebné suroviny a nakrája, čo je treba. Potom už varíme spolu.

Do čoho zabaliť jedlo?

Do čoho zabaliť jedlo?

Nielen na cestách sa na jedlo hodia voskované obrúsky. Vyrobte si ich doma!

Prečítať článok

Výbava, ktorá sa vám hodí

Čo sa týka výbavy na varenie, vždy sa, samozrejme, odvíja podľa toho, kam sa človek vlastne chystá a čo všetko si môže zabaliť, aby sa mu to vošlo napríklad do batohu. Pozitívnou správou je, že si veľakrát vystačíte aj s obyčajným ešusom, lyžicou a ostrým nožom. :-) Keď je možnosť, pribalíme si aj nejakú malú dosku na krájanie a rôzne kuchynské vychytávky, ktoré po použití nezaberajú toľko miesta. Napríklad znovupoužiteľné krabičky na jedlo zo silikónu, ktoré sa po použití dajú poskladať. Osvedčila sa nám aj „nafukovacia“ termotaška, ale tú, pravdaže, neberieme na túry.

Okrem varenia je dôležité myslieť aj na umývanie riadu. Možno sa vám hodí zložiteľný kanister na vodu alebo taška na použitý riad, v ktorej ho neskôr pohodlne dopravíte na miesto, kde sa bude dať umyť. Čo sa týka samotného umývania riadu, odlievame si so sebou do fľaštičky také prípravky, ktoré sú pre prírodu celkom nezávadné a môžeme ich tak použiť prakticky kdekoľvek.

Biele klobásky so zemiakmi a fazuľami v paradajkovej omáčke

V poslednej dobe sú naším najobľúbenejším jedlom na cestách biele klobásky s fazuľami v paradajkovej omáčke. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. V dodávke si so sebou vozíme kotlík, ktorý pomocou trojnožky postavíme rovno nad oheň – postačí vám však aj ešus.

Ingrediencie:

  • 300 g bielych klobások
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g konzerva bielych fazulí, scedených a prepláchnutých
  • 400 g konzervovaných paradajok
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 200 g slaniny
  • 250 ml vývaru alebo vody
  • malé zemiaky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • sôl a čierne korenie
  • nasekaná petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Na lyžičke oleja dozlatista orestujte slaninu, nakrájanú na kúsky a biele klobásky.
  2. Potom pridajte a osmažte cibuľku, nakrájanú na plátky. Vo chvíli, keď zosklovatie, prihoďte 2 rozdrvené strúčiky cesnaku. Buďte opatrní a nesmažte censak dlho, inak vám zhorkne.
  3. Vložte malé zemiaky v šupke a zalejte vývarom alebo vodou.
  4. Všetko povarte tak dlho, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridajte fazule a paradajky a dochuťte soľou a korením.
  5. Nezabudnite všetko neustále premiešavať – pokiaľ máte kotlík priamo nad ohňom, hrozí, že suroviny sa v ňom rýchlo pripália.
  6. Akonáhle všetko krásne zhustne, môžete kotlík zložiť z ohňa a dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

A pretože sa na varenie či aj ako nápoj pred túrou vždy hodí vývar, robíme si na cestách hlavne ten zeleninový. Mäso by cestu len ťažko vydržalo, no zelenina je na tom v tomto ohľade o poznanie lepšie. Aj zeleninový vývar dodá jedlu silnejšiu chuť, môžete ho len tak nechať bublať nad ohňom a pri tom si užívať pohodu pri stane. No a predovšetkým z neho môžete pripraviť hromadu ďalších skvelých jedál.

Medzi našich ďalších obľúbencov patria napríklad rôzne rizotá, zelenina pečená v popole, strukovinové šaláty (napríklad zo sterilizovanej šošovice), grilované syry alebo napríklad plnené tortilly. Tie sú naozaj vďačným pokrmom – nezaberajú veľa miesta, sú trvanlivé, môžete do nich zabaliť takmer čokoľvek a ešte pri ich konzumácii „ušetríte“ tanier. :-)

A náš tip na záver? Nebrať varenie len ako nutnosť, ale vnímať ho ako súčasť programu a „kempingovej zábavy“. Dobre sa najesť, to je podľa nás totiž ten najlepší základ pre všetky správne dobrodružstvá.

Oblečte sa do prírody

Oblečte sa do prírody

Na Tchibo.sk nájdete funkčnú výbavu

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články