Práve čítate

Vyrazte na dovolenku obytniakom: Bude vám vyhovovať karavan, dodávka alebo klasické obytné auto?

3098  
Zdieľať: 

Vyrazte na dovolenku obytniakom: Bude vám vyhovovať karavan, dodávka alebo klasické obytné auto?

Cestovanie obytnými autami alebo prívesmi je stále populárnejšie. Sama som veľkým fanúšikom. Dokonca až takým, že sa s vami môžem podeliť o skúsenosti so všetkými tromi typmi – karavanom, menšou obytnou dodávkou so strešným stanom a klasickým obytným autom. Aké sú ich pre a proti?

24. 5. 2023 3 min. čítania Veronika Bednářová
Vyrazte na dovolenku obytniakom: Bude vám vyhovovať karavan, dodávka alebo klasické obytné auto?

Keď som mala osemnásť, tatino priviezol domov našu prvú “alkovňu” a vydali sme sa na dvojtýždennú výpravu cez celé Taliansko. Bola to najlepšia dovolenka, akú sme kedy zažili!

Odvtedy už uplynulo pekných pár rokov, ale našťastie mám partnera, ktorý tiež nedá dopustiť na cestovanie obytným vozom, a tak sme spoločne otestovali niekoľko sezón s karavanom aj s menšou dodávkou a nakoniec sme skončili pri väčšom obytnom vozidle s alkovňou.

Čo je to alkovňa?


Obytné auto s alkovňou je to, čo si väčšina z nás predstaví, keď sa hovorí o obytniakoch. Alkovňa je priestor nad kabínou vodiča, v ktorom sa spí. Jednoducho taká útulná spálňa, kde si ale len tak tak sadnete.

Pre a proti jednotlivých obytniakov

Na začiatok je dobré vedieť, že na všechny tri typy do 3500 kg a do 8+1 miest na sedenie vám stačí vodičský preukaz skupiny B.

Karavan

karavan

Karavan Karel bol super spoločníkom hlavne v časoch, kedy malo naše dieťa 4 roky a potrebovalo viac pokojný režim. Bol priestranný a vybavený ako malá chatka. Bavila nás kúpeľňa s chemickým záchodom, kuchynská linka s výhľadom a až štyri miesta na spanie. Vďaka nemu sme mali jeden pevný bod, v ktorom sme sa zabývali a podnikali z neho naše výpravy.
Ak karavan zvažujete, uistite sa, že máte dostatočne výkonné auto. Najväčšou zaťažkávacou skúškou býva rozbiehanie do prudkého kopca. A vedzte, že táto situácia VŽDY niekde striehe. 😊

Pre

Nižšia nákupná cena – oproti ostatným typom obytných vozidiel platíte “len” za vybavenú búdku.

versus
Proti

Zložitejšia manipulácia – šoférovať s karavanom zapojeným za autom vyžaduje šoférske skúsenosti. Určite je potrebné natrénovať hlavne parkovanie. Karavan sa pri cúvaní stáča opačným smerom ako auto.

Ďalšie pozitíva?

+ Super pre rodiny s menšími deťmi, ktoré toho ešte veľa nenachodia. Keď chytíte fajn miesto v kempe, odpojíte auto a môžete s ním každý deň vyraziť na výlet po okolí alebo napríklad len dokúpiť zásoby.

+ Bývajú pekne priestranné. Záleží však na tom, aký si vyberiete – robia sa rôzne veľkosti.

A negatíva?

– Náročnejšie parkovanie mimo kempov. Ak si na ceste budete chcieť urobiť zastávku v meste, hľadajte parkovacie miesto pre dve až tri vozidlá. Nehovorím, že je to nemožné, sami sme to vyskúšali a klaplo to, ale dopredu sme sa pripravili aj na variant, že miesto nenájdeme a jednoducho pôjdeme ďalej.

– Ak vás láka dovolenka, počas ktorej sa budete viac presúvať, tak vás karavan bude trochu štvať. Balenie a zapojenie jednoducho trvá o trochu dlhšie.

– Počítajte s vyššou spotrebou vášho auta. Predsa len si potiahne.

Dodávka so strešným stanom

dodávka se střešním stanem

Keď dieťa povyrástlo, začala nás lákať väčšia sloboda v presunoch z miesta na miesto. A tiež možnosť nocovať “na divoko” – napríklad pri rybárčení. Preto sme v našom vozovom parku privítali Volkswagen Multivan T4. Bola tam len rozkladacia posteľ zo sedačiek, stolík a chladnička. V tom čase pre nás ideálne. Existujú aj modely s vyklápacou strechou, ktoré majú aj malú kuchynku.

Pre

Menšie a svižnejšie auto, s ktorým ľahko kdekoľvek zaparkujete a šoféruje sa podobne ako osobné auto. Ani spotreba nie je žiadna tragédia.

versus
Proti

Keď sa usadíte v kempe, ale chcete urobiť vzdialenejší výlet po okolia, musíte všetko zbaliť a opustiť svoje parkovacie miesto. Bohužiaľ, nie je isté, že po návrate ho nájdete voľné alebo iné rovnako dobré.

Ďalšie pozitíva?

+ Strešný stan (alebo vyklápacia strecha) zvýši kapacitu lôžok. Pre deti je zábava liezť do spálne po rebríku.

+ Nižšia cena ako pri klasickom obytniaku s alkovňou.

+ Môžete si kúpiť len holú dodávku a nechať si ju zabývať podľa seba. Naša dodávka mala minimum vybavenia, ale do väčších dodávok sa vojde aj malá kuchynka a záchod so sprchou.

A negatíva?

– Menej priestoru vás bude hnevať hlavne vtedy, keď bude vonku čľapkanica. Tráviť čas v trojici a s jedným psom na pár metroch štvorcových v zadýchanej kabíne… to nie je práve ideálna párty. Navyše mokré veci v takto malom priestoru schnú po-ma-ly.

Obytné auto s alkovňou

Obytný vůz s alkovnou

Dieťa stále rastie, navyše k nám pribudol stredne veľký pes, a tak nám naša milovaná dodávka začala byť malá. Postupne sme sa teda zhodli na tom, že potrebujeme obytniak s alkovňou. Ten náš má kabínu spojenú s obytnou nadstavbou, takže sme počas cesty všetci “v kontakte”. Navyše má dostatok miest na spanie, poriadnu kuchynku, priestrannú kúpeľňu a veľa skriniek. To by nám teraz mohlo na nejaký čas vyhovovať. 🙂 Obytné auto kombinuje pre a proti karavanu a dodávky, a tak vypichnem len to hlavné.

Pre

Miesto, veľa miesta! Ak ste početnejšia família, tak priestor naozaj oceníte. A to aj ten úložný. Vďaka tomu môžete pokojne vyraziť na lyže a kempovať na parkovisku pod lanovkou. Chemický záchod pár dní vydrží a rýchlu sprchu tiež zvládnete, navyše máte aj kde rozvešať mokré oblečenie.

versus
Proti

Na ryby už to úplne nebude. Je to kvapku väčšie auto, takže nie je veľmi stavané na divokejšie prespávanie. A v bahne dokáže pekne zapadnúť.

Kedy a prečo zveriť svoj obytniak odborníkovi

Ani obytným autám sa občas nevyhne nejaký ten karambol. Našťastie existujú špecializované firmy, ktoré si poradia nielen s opravou, ale pokojne vám z prázdnej dodávky vykúzlia váš vysnívaný obytniak. Čo vo svojej dielni riešia najčastejšie, to vám najlepšie popíše Václav Černý z Ravan vestavby.

Keď sa ochladí, je veľký záujem o nezávislé kúrenie. Vďaka tomu môžu naši zákazníci vyraziť za dobrodružstvom aj v mínusových teplotách. Celý rok montujeme veľa solárnych panelov, ktoré prinášajú energetickú nezávislosť. S tým ide ruka v ruke aj izolácia. Z menších vecí ďalej často inštalujeme nové okná a robíme celkový servis – elektrických rozvodov, poškodeného nábytku a čalúnenia. Je ale veľký záujem aj o kompletné vybavenie. Plno našich zákazníkov má svoju vlastnú predstavu o tom, ako by ich obytniak mal vyzerať. A nás baví tieto predstavy realizovať.”

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články