Vývar (nielen) zo šupiek
Keď som na tento tip narazila, prišla mi predstava varenia zo šupiek zvláštna. Hneď po prvom vývare moja nechuť ustúpila a teraz si počas varenia bežne odkladám šupky alebo použiteľné odrezky. Veľmi rýchlo potom mám všetky potrebné suroviny na zeleninový vývar, ktorý v chladničke vydrží 3–4 dni, v mrazničke dokonca dlhšie.

Príprava sa od klasického vývaru ničím zásadným nelíši. Len napríklad namiesto celej mrkvy stačí použiť šupky, ktoré zostali z prípravy večere predchádzajúci deň. To isté platí aj pre zeler, petržlen alebo cibuľu.

S cibuľou opatrne
Ja mám chuť cibule naozaj veľmi rada, často jej dokonca pridávam viac, než uvádza recept. Do tejto verzie vývaru stačia šupky naozaj len z jednej, pretože s väčším množstvom môže vývar zhorknúť. Občas tam však pridám jednu menšiu olúpanú cibuľu. Vývar potom má trochu intenzívnejšiu chuť.
Na 1–2 litre vývaru potrebujete 300–500 g šupiek. Okrem vyššie spomenutého môžete pridať aj mrkvu, pór alebo napríklad brokolicu a huby. Varte približne hodinu až hodinu a pol a to je všetko! Vývar je na svete rovnako ako základ pre akúkoľvek polievku alebo podlievanie omáčok. Parádne sa hodí napríklad do polievky z pečenej mrkvy a skvelá je aj táto krémová z kalerábu.
Domáci bujón? Keď urobím väčšie množstvo vývaru, vždy časť zmrazím vo formičkách na ľad. Mám tak vždy po ruke zdravý domáci bujón a vyhnem sa situácii, keď musím narýchlo bežať do obchodu a zháňať ho tam.
Ale to nie je všetko
Len z klasickej zeleniny na zeleninový vývar sa dá vykúzliť oveľa viac. Všetko je navyše trvanlivé alebo poslúži na viac jedál, čo je úplná bomba.
Šupková „vegeta“

Pri zeleninových šupkách ešte zostaneme. Sú totiž ideálne na prípravu domácej „vegety“, ktorou potom dochucujem nielen polievky, ale sem-tam aj nejakú pomazánku.
Jej príprava je navyše super jednoduchá. Šupky je potrebné najprv vysušiť, napríklad v rúre, a potom ich rozmixovať na jemný prášok. Hotovo.
Pesto z mrkvovej vňate

Nedávno mi kamarátka hovorila, že si robí domáce pesto zo zvyšnej mrkvovej vňate. Tak som sa rozhodla, že to tiež vyskúšam, keď som sa pustila na cestu varenia bez odpadu. A musím povedať, že u nás doma sa už kúpené pesto asi neobjaví!
Potrebujete:
- Mrkvovú vňať z 1 zväzku mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 – 6 lyžíc olivového oleja
- Citrónová šťava z 1 citróna
- 3 lyžice orechov
- Soľ a korenie
Potom stačí všetko nasekať a zmiešať. Ja som vňať a cesnak trochu pokrájala a až potom dala do elektrického sekáčika, zvládnete to však samozrejme aj nožom. A orechy použite akékoľvek alebo ich pokojne nahraďte slnečnicovými semienkami ako ja. Len bude potrebné všetko nasekať nadrobno, takže pozor na prsty!
Tým to však nekončí
Niečo som už vyskúšala a odpadu ubudlo, ale stále je ešte čo zlepšovať. V blízkej dobe sa chystám na:
- Citrónový prášok: K mäsu, do dezertov, do čaju alebo koktejlu, využije sa prakticky všade. Navyše je to aj beauty a upratovací pomocník!
- Jablčný ocot: Ten snáď ani netreba predstavovať. Na vlasy je to vraj doslova zázrak, pretože sú po ňom krásne lesklé. Tak uvidíme!
- Bylinný ocot: Toto je jarná záležitosť, ale už teraz sa teším na všetky šaláty, ktoré s ním pripravím.
Tak snáď to pôjde rovnako dobre!
Než príde čas na vývar…
So správnym skladovaním si na gumovú mrkvu a zvädnutý špenát už ani nespomeniete! 👋
Udržateľnosť v Tchibo
Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme nielen dnes, ale chceme v ňom žiť aj zajtra. Mrknite sa na naše kroky smerujúce k udržateľnosti.


