Čo je to aerocano a kde sa vzalo
Je to jednoduchý ľadový nápoj, na prípravu ktorého potrebujete iba espresso a vodu v troch skupenstvách – tekutú, zmrznutú a vo forme pary. Tá para tam nejako nesedí, však? Vlastne je to len nástroj, ktorý slúži na našľahanie zmesi kávy, vody a ľadu.
Názov aerocano vychádza z americana (čo je espresso nariedené vodou), avšak predpona aero naznačuje, že tu hrá dôležitú úlohu vzduch. Konkrétne parná tryska kávovaru.
Podľa všetkého sa aerocano zrodilo pod rukami kanadského baristu Kyla Roswella. A vďaka mocnej sile internetu sa dostalo aj do našich končín.
Prečo by ste mali aerocano vyskúšať
Kávových nápojov tu už bolo plno, ale tento je naozaj jednoduchý a môžete ho všemožne variovať. Pridať škoricu, citrón, osladiť… Navyše je to taká múdra gazdinka. Nie je to mliečny nápoj, ale vďaka prešľahaniu získa špecifickú krémovú textúru, ktorá kávu s mliekom veľmi pripomína.
Nemáte doma kávovar s tryskou? Použite french press
Príprava aerocana je naozaj veľmi jednoduchá a dostupná. Ak nemáte kávovar s tryskou, vystačíte si aj s obyčajným french pressom, do ktorého dáte ľadovú vodu a dvojité espresso. Potom len párkrát zapumpujete sieťkou a máte prešľahané.
Ako si aerocano pripraviť doma
Ingrediencie:
- Káva Tchibo Barista
- 40 ml vychladenej vody
- 40 g ľadu + dve kocky na servírovanie
Postup:
- Urobte si do malej konvičky alebo do šálky dvojité espresso (cca 40 ml).
- Do konvičky na šľahanie mlieka nalejte 40 ml vody, pridajte 40 g ľadu a na záver prilejte aj dvojité espresso.
- Napeňte zmes pomocou trysky, akoby ste chceli jemne našľahať mlieko – stačí 5 až 10 sekúnd, aby sa vám ľad úplne neroztopil.
- Nápoj prelejte do pohára s dvomi kockami ľadu a pochutnajte si :-)