Práve čítate

Zabráňte bolesti spôsobenej prácou s počítačom

3568  
Zdieľať: 

Zabráňte bolesti spôsobenej prácou s počítačom

Počítač a čas strávený pri ňom sa stal prirodzenou súčasťou moderného životného štýlu. Niekto pred obrazovkou trávi celý svoj pracovný čas, iný na ňom do noci sleduje filmy. Napriek všetkým výhodám a zábave, ktoré nám táto technológia ponúka, čas strávený za klávesnicou môže negatívne pôsobiť na naše fyzické zdravie.

18. 9. 2017 2 min. čítania Redakce
Zabráňte bolesti spôsobenej prácou s počítačom

Bolesti rúk, zhrbený chrbát alebo bolesti za krkom majú často jednu spoločnú príčinu. Niekedy bolesti prejdú samy, v horšom prípade môže bolesť prejsť až do chronickej. Časté sedenie za počítačom dokáže spôsobiť bolesti a ťažkosti aj tam, kde by ste to nečakali. Lebo keď jedny svaly trpia, zapoja sa iné, aby im pomohli, čím sa vytvára svalová dysbalancia, ktorá môže vzniknúť napríklad aj v nohách, napríklad začnú ochabovať sedacie svaly alebo sa budú skracovať svaly na zadnej strane stehien. Väčšina problémov sa však prejaví na hornej časti tela.

Našťastie týmto bolestiam možno predchádzať jednoduchými cvikmi, ktoré treba cvičiť pravidelne, ideálne je urobiť si v práci každodenný 5-minútový rituál na natiahnutie tela. Cviky sú zostavené tak, aby sa dali vykonávať v kancelárii, nepotrebujete teda žiadne športové oblečenie ani žiadne pomôcky.

Zápästie

Prvé problémy sa prejavia v zápästí, ktoré je v bezprostrednom kontakte s klávesnicou. Pri častej práci na počítači môže dôjsť k preťaženiu svalov v predlaktí a môže vzniknúť až syndróm karpálneho tunela, ktorý sa prejavuje mravenčením, zníženou citlivosťou, opuchmi zápästia a následnými bolesťami.

Rozšírenie ručných nadstavcov
Natiahnite ruku pred seba dlaňou dole, potom ruku v zápästí ohnite a druhou rukou si chyťte dlaň a mierne ju ťahajte k sebe. Vydržte 20 až 30 sekúnd a potom ruky vymeňte.

Krčná a hrudná chrbtica 

Málokto z nás sedí za stolom správne, preto často dochádza k bolestiam krčnej a hrudnej chrbtice. Zároveň dochádza aj k predsunutiu pliec a zaguľateniu hrudnej chrbtice.

Napínanie trapéz
Posaďte sa rovno na stoličku a plecia tlačte smerom do zeme. Hlavu nakloňte najprv nabok, potom šikmo dopredu. Vo všetkých pozíciách vydržte 20 až 30 sekúnd. Pre lepšie natiahnutie si môžete pomôcť rukou, mali by ste cítiť mierny ťah, ktorý by však nemal prejsť do bolesti.

Zásuvka
Rovno sa posaďte a pozerajte sa priamo pred seba. Potom trocha zasuňte bradu smerom do krku a 20 až 30 sekúnd vydržte. Dajte si pozor, aby ste hlavu nepredkláňali, mala by byť v rovine.

Plecia

S nesprávnym sedením za počítačom súvisia aj predsunuté plecia, kvôli ktorým sa nadmerne zaťažujú prsné svaly.

Natiahnutie prsných svalov
Pre natiahnutie prsných svalov sa postavte k dverám, ruku v pravom uhle smerujúcu nahor oprite o futro dverí alebo o stenu, hlavu držte rovno a mierne zatlačte. Mali by ste cítiť mierny ťah prsného svalu. Po 20 až 30 sekundách ruky vymeňte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články