Práve čítate

Naťahovaním ku štíhlemu telu

4238  
Zdieľať: 

Naťahovaním ku štíhlemu telu

Strečingov poznáme hneď niekoľko druhov (aktívny, pasívny, balistický alebo proprioceptívnu neuromuskulárnou facilitáciu ‒ šialený názov, ja viem), avšak základné a najdôležitejšie rozdelenie spočíva v tom, že sa cvičí pred vlastným cvičením a po ňom. Prečo je to tak?

23. 8. 2017 2 min. čítania Veronika Wisiorková
Naťahovaním ku štíhlemu telu

Strečing neodmysliteľne patrí k cvičeniu, tak ako zmrzlina k letu. Napriek tomu vo fitnes centrách často vidím, že veľa ľudí túto časť preskočí a vrhne sa na náčinie. Je to skoro ako zmrzlina. Bez osvieženia zvládnete nejaký čas, ale skôr či neskôr vám z tej horúčavy nebude príliš dobre, nebudete sa cítiť vo svojej koži a leto si toľko neužijete.

Pravidelné naťahovanie totiž chráni všetky svaly, šľachy aj kĺby pred možným zranením, vďaka nemu telo dosiahne väčšiu flexibilitu a celkovo lepšiu pohyblivosť, svaly sa rýchlejšie zregenerujú, zlepší sa držanie tela, zvýši sa výkonnosť a človek sa zároveň pozitívne naladí. Všetky tieto benefity vo výsledku prinesú krajšie telo, pretože človek je potom schopný cvičiť pravidelne, a čo viac, jeho postava sa zdá vyššia, čiže sa zdá štíhlejší. Tých pár minút predsa za to stojí, nie?

Dynamický strečing

Pred cvičením sa od strečingu vyžaduje, aby svaly zahrial, naštartoval a pripravil ich na cvičenie. Mal by nasledovať po krátkom zahriatí napríklad svižnou chôdzou na páse alebo iným pohybom, ktorý rozprúdi krv v tele. Sú to dynamickejšie prvky, preto z nich vychádza aj jeho názov – dynamický strečing.

Zamerajte sa preto na rýchle pohyby, ktoré vás dovedú do krajnej polohy, v ktorej nebudete zotrvávať, ale hneď sa vrátite do základnej pozície, pričom tento pohyb niekoľkokrát zopakujete, ideálne 8 až 12-krát.

Statický strečing

Z podstaty veci potom vyplýva, že na konci tréningu potrebujete presný opak, teda svaly upokojiť, uvoľniť a pripraviť na regeneráciu. Preto sa zamerajte na statické pohyby, teda statický strečing. Je to ten druh strečingu, ktorý si pamätáte z čias telesnej výchovy.

Pri ňom vykonávate pomalé pohyby, ktorými sa dostanete do krajnej polohy, v ktorej vydržíte 20 ‒ 30 sekúnd. Tentoraz skúste ostať pokojní, zhlboka a pravidelne dýchajte. Krajnú polohu spoznáte podľa trochu nepríjemnej bolesti alebo „naťahovania“ danej partie. Nikdy však neprekročte prah bolesti. Spočiatku vám to bude trochu nepríjemné, ale keď tú pol minútu vydržíte, pocítite blaženú úľavu.

Ako na to

Strečing trvá 5 až 10 minút, teda zanedbateľný čas, ktorý môže výrazne ovplyvniť nielen to, ako sa vám bude cvičiť, ale aj to, do akej miery budete pociťovať (alebo skôr nebudete) bolesti svalov na druhý deň. Zdôrazňujeme, že pri naťahovaní svalov nikdy neprekračujte prah bolesti, aby nenastalo natrhnutie svalu. A nezabudnite na pravidelné dýchanie, ktoré je v tomto prípade nevyhnutné.

Verím, že po týchto informáciách zaradíte strečing do vášho tréningu ako jeho pravidelnú súčasť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články