Práve čítate

Kávou proti plešatosti

2016  
Zdieľať: 

Kávou proti plešatosti

Máme dobrú správu pre každého, kto kvôli strácaniu objemu vlasov už len závistlivo pokukáva po všemožných účesoch. Radosť budú mať predovšetkým muži, ktorým hrozí, že budú musieť vymeniť kaderníka za elektrický strojček a žiletku. Pri príležitosti konferencie v Kapskom Meste, nemecký vedec Dr. Adolph Klenk svoj posledný výskum, v ktorom sa zaoberal kofeínom ako účinnou látkou proti vypadávaniu vlasov.

5. 9. 2017 2 min. čítania Redakce
Kávou proti plešatosti

Za vypadávanie vlasov môže testosterón

Je dokázané, že vlasové korienky ničí vysoká hladina testosterónu v krvi človeka, čo spôsobuje vypadávanie vlasov. U mužov sa to deje najčastejšie medzi 20 až 30 rokom, kedy majú hladinu testosterónu najvyššiu, u žien potom v období menopauzy, kedy ich telo tvorí menej ženských hormónov.

Dr. Adolph Klenk zistil, že kofeín, hlavný dôvod „nakopávacieho“ efektu pitia kávy, potláča negatívne účinky testosterónu v oblasti vlasových korienkov a zabraňuje ako vypadávaniu, tak spomaleniu rastu vlasov. Na základe tohoto výskumu vyvinul Dr. Klenk niekoľko kofeínových šampónov a na svoje si prídu ako muži, tak aj ženy, pretože pri vývoji dbali na jemné rozdiely medzi oboma pohlaviami.

kafe_hreben

Gény ani kofeín neprebije

„Testovali sme veľa zlúčenín – musíte zvážiť mnoho rôznych vlastností správnej zložky,“ hovorí Dr. Klenk, ktorý svoju inšpiráciu našiel pri pozitívnych účinkov kávy na ľudský mozog. „Musíte mať na pamäti bezpečnosť a znášanlivosť danej látky, pretože sa nanáša na kožu a na vlasové korienky,“ dodáva.

Podľa doktora tiež nie je vhodné čakať, až vám začnú vypadávať vlasy vo veľkom. Proti plešatosti sa musí bojovať ešte než začnete plešatieť. Skúste sa prečesať nad umývadlom a spočítať, koľko vám vlasov vypadlo. Ak je ich vyše 50 za deň, je na čase s tým zaoberať.

Zdá sa, že s plešatosťou majú okrem testosterónu čo do činenia tiež gény. Ak vaši rodičia a prarodičia majú problém s vypadávaním vlasov, pravdepodobne to čaká aj vás. V opačnom prípade ale môžu šampóny s obsahom kofeínu pomôcť. Vlasom potom dlhodobo neprospievajú ani stres a depresie, tým pádom odporúčame nezabúdať na chvíle pokoja a pohody. :)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články