Práve čítate

Prečo stojí za to zachraňovať opustené izbové kvety a ako pri tom nenarobiť viac škody ako úžitku?

1965  
Zdieľať: 

Prečo stojí za to zachraňovať opustené izbové kvety a ako pri tom nenarobiť viac škody ako úžitku?

Urobila to zase. Kolegyňa Helena, známa záchrankyňa izbových kvetov od smetiakov. Teraz pritiahla domov polomŕtvu kalateu, ktorú niekto vyhodil. Tu je jej (ich) príbeh.

14. 8. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Prečo stojí za to zachraňovať opustené izbové kvety a ako pri tom nenarobiť viac škody ako úžitku?

„Stalo sa to takto. Išla som v noci domov z kamarátovej narodeninovej oslavy a pri smetiakoch na triedený odpad som uvidela obrovský kvet. Bol začiatok apríla, nočné teploty boli vtedy ešte okolo nuly. Jednoducho som ju tam nemohla nechať,“ spomína Helča.

Prečo je zachraňovanie kvetov skvelý nápad?

  • Získate izbový kvet úplne zadarmo. Hurá!
  • Urobíte dobrý skutok a trochu si vylepšíte karmu. Double hurá!
  • Je to udržateľné, neutrácate peniaze a pomáhate prírode. Do tretice hurá!
  • Navyše vás táto misia zabaví na niekoľko týždňov, dozviete sa veľa informácií o kvetinách aj o sebe a možno objavíte aj nových priateľov a kvetomilné komunity.
  • Aj keď to tak na začiatku často nevyzerá, nemusí ísť o mission impossible – ľudia niekedy vyhadzujú aj zdravé rastliny len preto, že im prerástli cez hlavu, keď sa sťahujú alebo menia dizajn interiéru.

ALE! Pozor na škodcov a rôzne choroby!

Hlavne ak si domov nesiete rastlinu, ktorá očividne nie je v najlepšej forme.

„Čítala som už dosť článkov o invázii pavúkov zo smetiakových kvetináčov na to, aby som tú zachránenú kvetinu nechávala hneď v byte. Takže prvú noc musela prečkať na balkóne. Obalila som ju aspoň bublinkovou fóliou a prehodila cez ňu papiere, aby jej ten mráz neublížil ešte viac,“ vysvetľuje Helča.

Na druhý deň ráno Hela urobila základnú kontrolu a pustila sa do starostlivosti o svojho nájdenca. Na podlahu rozložila veľa novín, kvetinu vyklopila z kvetináča a poriadne očistila korene, ktoré sa zdali byť celkom v poriadku. Žiadnych viditeľných škodcov neobjavila, tak len odstránila všetku hlinu a oschnuté listy, potom celú rastlinu dvakrát opláchla, najskôr mydlovou a potom čistou vodou. Nakoniec ju presadila do väčšieho kvetináča s novou zeminou. A modlila sa, aby prežila. Stále ju ale držala čo najďalej od ostatných kvetov, ktorých má v byte určite najmenej tridsať.

Aj kvety môžu prechladnúť

„Hneď po presadení vyzerala v pohode, ale v ďalších dňoch začala brutálne vešať celé stonky a listy. Našťastie moja teta pracuje v záhradníctve, tak som jej poslala fotku. Upokojila ma, že kvetina pravdepodobne len prechladla a že jej mám dopriať trochu času, že sa dá do poriadku. Nakoniec som síce musela ostrihať pár stoniek, ktoré zvädli, ale potom sa situácia začala obracať k lepšiemu,“ popisuje Helena.

Zhruba po dvoch týždňoch rastlina viditeľne pookriala a teraz už je z nej happy člen rodiny. Cez appku na rozpoznávanie rastlín Helča zistila, že je to kalatea (Calathea majestica) s nádherne vyfarbenými listami, hore sú pruhované a dole vínové. Keď bolo jasné, že prežije, dostala aj meno. Zoznámte sa, toto je Gloria – v preklade sláva či chvála, nomen omen, toto meno ju vystihuje úplne presne.

Dôležité tipy, na čo si dať pozor

  1. Kým si čokoľvek prinesiete domov, poriadne si to prezrite. Nejaký dôvod, prečo kvet skončil pri smetiaku, tu asi bude. Pavúky alebo roztočce doma určite nechcete!
  2. Preskúmajte listy aj zospodu, odhrňte zeminu a pozrite sa aj na korene.
  3. Keď objavíte niečo nepekné, skúste cez fotku na internete zistiť, o akú chorobu alebo škodcu ide a čo sa s tým dá robiť.
  4. Ak sa kvet rozhodnete zobrať domov, izolujte ho od ostatných minimálne na prvý týždeň alebo na tak dlho, kým budete mať 100 % istotu, že vám nezahubí všetku zeleň v byte.
  5. O nájdenca sa postarajte, ako najlepšie dokážete. A keď to neklapne, nič si nevyčítajte, niektoré kvety už jednoducho zachrániť nejde.

Nielen tie vyhodené, pomoc občas potrebujú aj naše vlastné izbové kvety!

Poznáte to sami, vrátite sa z dovolenky a doma na vás čakajú zvädnuté chudery, ktoré vašu neprítomnosť psychicky a fyzicky neustáli. Dajte im šancu, v ľahších prípadoch pomôže vodný kúpeľ, u ťažších pacientov postupujte rovnako, ako to urobila Helena s nájdenou Gloriou.

Vždy starostlivo odstráňte všetko uschnuté alebo naopak zhnité, nech sa rastliny zbytočne nevysilujú snahou oživiť mŕtve listy alebo korene. Nový kvalitný substrát a vhodné hnojivo potom na kvety pôsobí ako balzam. Doprajte im optimálne podmienky a možno budete sami prekvapení, čo všetko zvládnu. Príroda je mocná čarodejka a izbové kvety majú silný pud sebazáchovy aj obrovskú chuť žiť!

Skúste swap!

Chodíte okolo smetiakov každý deň – a nič? Krásne nové kvety a sadeničky môžete vymeniť alebo získať „v bazáre“ buď zadarmo, alebo za zlomok ceny. Stačí zapátrať, či sa vo vašom okolí práve nechystá kvetinový swap, poobzerať sa môžete aj po facebookových skupinách.

Leto nekončí

Leto nekončí

Trendové oblečenie v kaki, bielej a ružovej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články