Práve čítate

Zamrazujte a rozmrazujte potraviny tak, aby zostali čo najlepšie

4439  
Zdieľať: 

Zamrazujte a rozmrazujte potraviny tak, aby zostali čo najlepšie

Mrazenie je super spôsob, ako uchovať potraviny oveľa dlhšie použiteľné a chutné, ale je potrebné myslieť aj na to, že ani v mrazničke nie je ich trvanlivosť nekonečná.

18. 11. 2020 5 min. čítania Kitchen Story
Zamrazujte a rozmrazujte potraviny tak, aby zostali čo najlepšie

Asi sa všetci zhodneme, že mrazenie je najrýchlejší a azda aj najobľúbenejší spôsob skladovania potravín. Predlžuje ich trvanlivosť a spôsobuje minimálnu stratu minerálov a živín. Správne skladovanie ale má aj svoje pravidlá.

Pravidlá pre domáce mrazenie

Keď doma pripravuje hotové jedlo alebo suroviny na varenie do mrazničky, snažím sa držať niekoľkých jednoduchých pravidiel, aby si potraviny udržali čo najvyššiu kvalitu.

Pri mrazení platí, že by sme mali zamrazovať vždy iba čerstvé potraviny. Napríklad ovocie a zeleninu je ideálne mraziť hneď po zbere. Keď sa naopak pustíte do mrazenia jedla, ktoré ste práve uvarili, vždy ho najskôr nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Naozaj nemám rada (a asi to nemá rád nikto), keď jedlo v mrazničke niečím napáchne. Preto sa všetko pred uložením do mrazničky snažím dôkladne zabaliť do pevných igelitových vrecúšok so zipsom alebo do krabičiek. Potraviny tak nenapáchnu a tiež sa k nim nedostane priamy mráz, ktorý by jedlo znehodnotil. Keď mrazím jedlo vo vreckách, tak z nich pred uložením do mrazničky najskôr dôkladne vytlačím všetok prebytočný vzduch. Aj bez neho máme v mrazničke neustále málo miesta. :-)

Veľmi dôležité je jednotlivé balíčky potravín označiť. Za chvíľu totiž ľahko zabudnete, čo ktorý obsahuje a potom je to skôr hra na slepú babu, keď chcete nájsť niečo konkrétne. :-)


Na každý balíček si vždy napíšem, čo obsahuje a hlavne dátum, kedy som sa rozhodla potravinu zatvoriť do mrazničky. Ani tam totiž nie je trvanlivosť nekonečná. Na označovanie potravín používam klasický permanentný popisovač, samolepky alebo napríklad štítky zo štítkovača.

jak zamrazovat

Vždy všetko mrazím po porciách. Jednoducho v takom množstve, ktoré po rozmrazení zvládneme zjesť. Potraviny by sa totiž po rozmrazení už nemali znovu zamrazovať. Rovnako platí pravidlo, že čím rýchlejšie danú vec zamrazíte, tým lepšie. Šokové mrazenie, aké majú vo veľkých potravinových prevádzkach, doma asi len tak niekto nemá, ale veľa mrazničiek už dnes má aspoň funkciu rýchleho mrazenia. Skontrolujte si, či to dokáže aj vaša chladnička a ak áno, jednoznačne odporúčam túto vychytávku používať.

Zmrazovať je dobré rýchlo, ale naopak rozmrazovanie si žiada pomalší prístup, ideálne v chladničke. Pri rýchlom rozmrazení sa totiž môže zničiť štruktúra potraviny a napríklad mäso potom nebude také dobré. Aj preto nikdy nerozmrazujem napríklad v horúcej vode! Výnimka platí pri ovocí, ktoré sa chystáte použiť na pečenie. To použite ešte zmrznuté.

Čo všetko a ako môže do mrazničky?

Možno ste sa už tiež niekedy zamysleli nad tým, či je daná potravina vhodná do mrazničky. A zamysleli ste sa správne. Nie všetko sa totiž hodí takto uchovávať. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím viac vody potraviny obsahujú, tým menej sa hodia na mrazenie. Počas tohto procesu sa v potravinách tvoria kryštáliky ľadu, ktoré po rozmrazení menia ich štruktúru. Po rozmrazení strácajú svoju štruktúru a sú kašovité.

Rozbaliť

Zbaliť

Mraziť môžete:

Bobuľové a kôstkové ovocie – Kôstkové ovocie pred uložením do mrazničky najskôr zbavte kôstok. Ovocie odporúčam mraziť najskôr na menšom plechu a potom ho vysypať do vrecúška. Nezlepí sa tak do jednej kopy a dá sa pri varení, pečení používať aj jednotlivo.

Špenát, hrášok, koreňová zelenina –  Zeleninu pokrájajte na kocky, karfiol a brokolicu rozdeľte na ružičky. Zeleninu je vhodné vopred blanšírovať. Robí sa to tak, že do vriacej vody vložíte zeleninu a varíte ju 2 – 3 minúty (podľa veľkosti). Následne ju scedíte a ihneď vložíte do ľadovej vody. To zastaví proces varenia. Zeleninu nechajte okvapkať a vložte do vrecúšok určených na mrazenie. Tento postup zničí všetky baktérie a predĺži čas skladovania.

Bylinky a vňať – Petržlenovú a zelerovú vňať, alebo napríklad kôpor, si vopred nasekajte na požadovanú veľkosť a dajte do uzatvárateľných nádob alebo vrecúšok. Bylinky môžete tiež zamraziť do formičky na ľad. Naplňte ju bylinkami a zalejte vodou alebo vývarom. Zmrazenú kocku potom stačí vybrať a vhodiť do polievky alebo omáčky.

Huby – Huby pred vložením do mrazničky zľahka poduste. Zbavíte sa tak baktérií a navyše huby stratia objem a vy ušetríte miesto v mrazničke.

Pečivo a koláče – Pečivo aj koláče môžete bez obáv mraziť, len ešte viac dbajte na správne uzavretie do vrecúšok.

Zeleninové a mäsové vývary – My máme vývar v mrazničke stále, pretože ho radi využívame pri varení. Môžete ho mraziť vo formičkách na ľad, v krabičkách, ale aj v pevných zip vreckách. Keď z nich vytlačíte vzduch a budete vývar mraziť „naležato“, ušetríte veľa miesta a bude sa vám neskôr aj dobre rozmrazovať.

Radšej nemrazte:

Zeleninu a ovocie s veľkým podielom vody – Napríklad uhorky, paradajky, melón, zemiaky.

Mliečne výrobky s vysokým podielom tuku –  Po rozmrazení môžu zmeniť svoju konzistenciu.

Vajcia so škrupinkou – Vajcia takto nikdy nezamrazujte, mohli by totiž popraskať a k vajíčku sa potom môžu dostať baktérie. Ak by ste vajcia predsa len chceli zamraziť, rozbite ich do menších krabičiek.

Ani v mrazničke nie je trvanlivosť nekonečná

Potraviny môžete v mrazničke skladovať oveľa dlhšie ako tie čerstvé, ale aj tu si dávajte pozor na dĺžku skladovania.

jak zamrazovat

Po určitom čase začne jedlo strácať výživové hodnoty, chuť a znižuje sa jeho kvalita. Tu sú vypísané maximálne dĺžky skladovania potravín pri teplotách okolo -18 °C:

Maximálna dĺžka skladovania v mrazničke

  • Ovocie a zelenina: 8 – 12 mesiacov
  • Mäso: 4 – 8 mesiacov
  • Ryby a morské plody: 4 – 8 mesiacov
  • Polievky a omáčky: 2 – 3 mesiace
  • Varené mäso: 2 – 3 mesiace
  • Pečivo a koláče: 3 – 6 mesiacov
  • Zmrzlina a nanuky: 6 – 12 mesiacov

Rozmrazujeme s rozumom

Ako sme už písali vyššie, rozmrazujeme pomaly a ideálne v chladničke. Aby sa potraviny šokom nezničili a  aby sa v nich nezačali množiť baktérie.

Prečo v chladničke? Pretože pri rozmrazovaní sa môže jedlo začať kaziť a ak sa bude rozmrazovať pri izbovej teplote, alebo dokonca v horúcej vode, je možné, že jedlo po rozmrazení skôr vyhodíte, ako ďalej využijete. Preto je lepšie si počkať síce dlhší čas, kým sa potravina rozmrazí, ale zachovať jej kvalitu.

Všetko, čo sa bude hodiť do kuchyne

Všetko, čo sa bude hodiť do kuchyne

Výbavu na varenie aj skladovanie potravín nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články