Práve čítate

Druhá puberta v 30 a ako sa s ňou vyrovnať?

6496  
Zdieľať: 

Druhá puberta v 30 a ako sa s ňou vyrovnať?

Počas dospievania je životný smer jasný: ešte pred 30 založiť rodinu a potom viesť usporiadaný dospelácky život. Na prahu tridsiatky sa to ale často zlomí a naraz sa v živote gruntuje – nový partner, iná práca a ďalšie veľké životné zlomy. Prečo vlastne dnešná generácia tridsiatnikov prežíva druhú pubertu, a ako sa vyrovnať s výčitkami, ktoré potom má človek sám voči sebe?

31. 3. 2018 3 min. čítania Lenka Černá
Druhá puberta v 30 a ako sa s ňou vyrovnať?

Náhly zlom máva jednoduchú príčinu. Zrazu je vám jasné, čo chcete vy a čo chcelo okolie

Je to ako keď nosíte nepohodlné sako, ktoré ste zdedili, a jedného dňa sa ho rozhodnete vymeniť za kúsok, ktorý vám dokonale sadne.

Každý z nás odpozoroval v detstve a dospievaní určité vzorce a „naprogramovanie“, ktoré ho ovplyvňuje. A občas ho to podvedome núti, aby si život nastavil podľa predstavy tých, kto ho vychovával. Tá toľko omieľaná „druhá puberta“ prichádza vtedy, keď ste dosť zrelí na to, aby ste si uvedomili, že chcete ísť iným smerom, ako plánovali vaši rodičia – alebo horšie, ako si len vy myslíte, že to rodičia plánovali.

Zbaviť sa rodinných vzorcov, ktoré vám nesedia, a vykročiť novým smerom môže byť úľavou a netreba mať výčitky.

Meňte, pokiaľ máte dosť energie

Čím sme starší, tým je ťažšie robiť akékoľvek zmeny. Pokiaľ teda po nejakej zo srdca túžite, vedzte, že jednoduchšie už to nikdy nebude, ťažšie vždy. :-) Najviac energie na zmeny v sebe nájdete do 45 rokov.

Čo keď vás paralyzuje strach?

V mojej praxi sa často stretávam s tým, že proti túžbe po zmenách stojí strach. Najčastejšou otázkou mojich klientov je: „Zvládnem to? Ustojím to?“

V takejto situácii môžem odporučiť:

  1. Nájdite si kouča alebo terapeuta. Obdobie zmien nebýva ľahké; profesionál vás podrží a ponúkne potrebný nadhľad, ale nebude vás viesť do slepých uličiek.
  2. Verte tomu, že všetko v živote prichádza v správny čas. Aj tie nápady na veľké zmeny. :-)
  3. Nebojte sa začať počúvať emócie a intuíciu. Naša logická časť to síce často rada popiera, ale mávajú pravdu.

Z neistoty vám môže pomôcť aj jednoduchý test, či má zmysel sa do zmien pustiť: predstavte si, že prebehlo 5 rokov a nič sa nezmenilo. Ako sa cítite? Zapíšte si to. A potom si predstavte opačnú situáciu; zmenili ste, čo ste chceli, a potom prešlo 5 rokov. Ako sa vám páči druhý variant?

Ako to ustáť? Dajte sami seba na prvé miesto

Zdravá sebaláska je alfou a omegou nášho životného šťastia. Prosím nezameniť so sebectvom :-)

Starať o blaho všetkých okolo a seba mať na poslednom mieste znamená, že v druhej polovici života zistíte, že nebol vôbec váš. Neužili ste si ho, nesplnili ste si sny, neboli ste to vy.

Riešením je naučiť sa zdravej sebaláske a postaviť sa na prvé miesto. Vo finále tým totiž prospejete aj svojmu okoliu. Keď budete šťastní, získate veľa energie, ktorú potom môžete šíriť ďalej.

Druhá puberta vám pomôže k tomu, aby ste boli v súlade sami so sebou, nasledovali volanie svojho srdca a získali vnútornú rovnováhu, radosť aj šťastie. Vaša zmena teda bude mať pozitívny dosah aj na vaše okolie, a to viac, ako si dokážete predstaviť!

Nezabudnite pri tom byť sami na seba dobrí

Každá životná zmena nám krátkodobo odoberie určité množstvo energie, a keď je tých zmien viac, nemusí to naša psychická aj fyzická kondícia ustáť.

Naučte sa teda meniť krok za krokom, majte so sebou trpezlivosť a dobre plánujte, na čo teraz stačíte. Je to rovnaké, ako keď bežíte maratón. Rozkladajte svoju silu, nech úspešne dobehnete do konca s úsmevom na perách!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články