Práve čítate

Je rozdiel medzi elektrickou a klasickou kefkou? Odpovedá dentálna hygienička

4585  
Zdieľať: 

Je rozdiel medzi elektrickou a klasickou kefkou? Odpovedá dentálna hygienička

Niektorí pacienti ma pri dentálnej hygiene už vopred ubezpečujú, že im dnes nemusím zase vysvetľovať a ukazovať, ako si správne čistiť zuby. Že to už vedia. Pravdupovediac, takmer nikdy to nevedia na 100 %.

21. 1. 2020 4 min. čítania Jana Křepelková
Je rozdiel medzi elektrickou a klasickou kefkou? Odpovedá dentálna hygienička

Ak by si pacienti naozaj čistili zuby správne, nemala by som pri kontrole čo čistiť ja – teda zubný povlak a zubný kameň by u nich nemali šancu. Pokiaľ sa necháte od dentálnej hygieničky dôkladne preškoliť v technikách čistenia a tiež to budete priamo nacvičovať vo vlastných ústach, vydržia vám zuby „čisté na celý život“. Ak si len nechávate pravidelne „profesionálne vyčistiť zuby“, budete ich mať už na druhý deň zase „špinavé“.

A na to, aby ste mohli čistiť, potrebujete – samozrejme – kefku.

Akú zubnú kefku vybrať?

Často sa ma pacienti pýtajú, ktorá kefka je lepšia, tak ako to počujú v televíznej reklame, či tá manuálna alebo elektrická? Pre každého pacienta môžem mať inú odpoveď – pomôcky im totiž vyberám individuálne podľa úrovne doterajšej hygieny, stavu zubov a ďasien, zručnosti aj ich motivácie či veku. Teoreticky si s každou kefkou môžete zuby vyčistiť dobre, ale líšia sa v tom, aké jednoduché a príjemné to bude a koľko času musíte každé ráno a večer stráviť v kúpeľni. Mojou úlohou, ako dentálnej hygieničky, je potom naučiť pacienta, ako na to.

Manuálna zubná kefka môže byť rovnako efektívna ako tá elektrická. Môže to ale od vás vyžadovať väčšinou viac času aj úsilia. Elektrická kefka je schopná kompenzovať chyby pri čistení, hygienu výrazne urýchliť a veľakrát aj viac spríjemniť a výsledky z úsilia priniesť v kratšom čase.

Ako funguje ktorá kefka?

Manuálna kefka

Mala by mať malú hlavicu s rovno zastrihnutými a pomerne hustými a mäkkými vláknami. S mäkkou manuálnou kefkou najčastejšie vykonávame malé krúživé pohyby, veľmi dôkladne, energicky, s miernym tlakom.

Čas je u každého individuálny, ale väčšinou by ste aspoň pri večernom čistení mali vydržať 10–15 minút (vo všeobecnosti platí, že s ultra mäkkými vláknami by malo byť dlhšie ako s „len“ mäkkými).

Čím mäkšie (teda jemnejšie) vlákno je, tým ťažšie je ním rozrušiť zložitú štruktúru zubného povlaku. Pacienti si (správne) kupujú mäkké kefky, aby neublížili svojim zubom a ďasnám, ale už nie sú poriadne preškolení o ich použití. Výsledkom je, že im na zuboch po príliš krátkom čistení zostane jemný film zubného povlaku, do ktorého sa ďalej ukladajú napríklad tmavé pigmenty z potravín, alebo vznikajú zápaly ďasien. Zabudnutý povlak totiž ďalej „pracuje“. Baktérie sa v ňom množia a viažu sa do pevných väzieb.

Napríklad mladý pacient so zavedenými štyrmi implantátmi namiesto vlastných zubov, ktoré stratil pri nehode, dostal odporučenie na ultra mäkkú kefku a pravidelnú dentálnu hygienu. To prvé zvládol, ale na hygienu sa dostavil až po pár rokoch, kedy sa mu ďasná okolo implantátu zdali choré a zuby tmavé. Boli zapálené od neustále ponechaného zubného povlaku, na zuboch mal pigmentácie. Navrhla som mu tuhšie vlákna manuálnej kefky aj sonický variant a potrénovala techniku čistenia. Spoločne s lekárom sme už dokázali zachrániť bohužiaľ len 3 implantáty, čo pri ich finančnej náročnosti nie je nikdy dobré.

Bola by tvrdšia kefka alebo „pritlačenie“ na tú mäkkú dobré riešenie?


Mäkké vlákna sú lepšie pre ďasná aj sklovinu, preto sa od tvrdých vlákien upustilo.

Silou navyše povlak aj tak neodstránime – NEplatí, že keď budem kefkou zuby viac drhnúť, odstránim viac povlaku alebo rýchlejšie. Vlákna sa na koncoch pri veľkom tlaku len ohnú. A stenou vlákna štruktúru povlaku naozaj nenarušíte.

Pokiaľ aj vy máte v kúpeľni veľmi mäkkú klasickú kefku, odporúčam si po čistení urobiť malý test. Kúpte si farbiace tabletky (v lekárni, drogérii, zubnej ordinácii alebo na internete), ktoré dokážu „odhaliť“ ponechaný povlak. Keď tabletu rozpustíte v ústach, vypláchnete si ústa vodou a  budete mať na zuboch fialové odtiene, musíte ešte pokračovať v odstraňovaní  povlaku. Naschvál si stopnite, koľko vám dokonalé vyčistenie zaberie času?! :-)

Elektrická kefka: rotačná, alebo sonická?

Pravdepodobne budete poznať rotačnú a oscilačnú (s guľatou hlavicou)sonické kefky s polodlhou hlavicou, podobnou klasickej manuálnej kefke, ale s rôzne dlhými vláknami. Čistiaci pohyb zvládajú elektrické kefky oveľa rýchlejšie ako my sami rukou, a preto im väčšinou stačia 2–4 minúty.

Rovnako ako pri manuálnych kefkách, nie každá značka je šetrná a účinná. S výberom kefky si preto nechajte poradiť v zubnej ordinácii a nie v elektre. :-)

Sonická kefka je moja obľúbená a väčšina pacientov si odo mňa odnáša odporúčanie práve na ňu. To preto, že efektívne čistenie s ňou zvládne (po správnej inštruktáži) každý, vrátane detí. Majú čisté zuby a zdravé ďasná, takže sa potom nemusia báť zubárskeho kresla. :-) Tento typ vykonáva vertikálne stieravé pohyby veľmi vysokou rýchlosťou. Tým naruší komplikovanú štruktúru zubného povlaku a zároveň ho zotrie.

Klasické elektrické kefky s oscilačným a rotačným pohybom vykonávajú pohyb v horizontálnom smere, čo vašim ďasnám nemusí toľko prospievať a zubné krčky môžu viac trpieť. S týmto typom kefky som u pacientov veľmi opatrná. Ale pokiaľ je to pacientovo prianie používať ju, naučím ho čo najmenej traumatickú techniku.

Prečo má sonická kefka rôzne dlhé vlákna, keď pri manuálnej odporúčam „rovný strih“?

Hlavným dôvodom je, že sa s nimi pracuje rôzne, a pre dobre vyčistené zuby teda u každej potrebujete iný strih. Líšia sa ale aj v hustote a mäkkosti.

Vlákna sonickej kefky by mali byť pevné, aby sa pri vysokej rýchlosti kmitania (stierania) neprelamovali a umožnili tak efektívne čistenie. Rôzne dlhé vlákna zase preniknú do ťažko  prístupných miest, vždy hovorím „až za roh“.

Tipy k sonickej kefke

  • Sonická kefka je ideálna aj pre ľudí, ktorí nosia fixný strojček na zuby alebo trpia paradentózou.
  • Mala by mať zabudovaný tlakový senzor, nastaviteľnú intenzitu čistenia a širší výber hlavíc – každý máme situáciu v ústach inú.
  • U detí je používanie podmienené pomocou rodičov, rovnako ako pri manuálnej kefke!
  • Deťom vždy vyberajte model kefky aj hlavice určené priamo pre nich.
  • Pre fajčiarov je vhodné vybrať hlavicu, ktorá si dokáže poradiť s pigmentovými škvrnami.

Tak keď pôjdete na najbližšiu pravidelnú prehliadku k zubárovi (alebo ideálne na dentálnu hygienu), nezabudnite si so sebou zobrať svoje kefky a nechajte si skontrolovať, či s nimi čistíte správne. To je totiž základ. :-)

Detaily, ktoré premenia kúpeľňu

Detaily, ktoré premenia kúpeľňu

Zladené kúpeľňové doplnky dokážu divy. Nakuknite do ponuky Tchibo.sk a inšpirujte sa!

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články