Práve čítate

Koľko podušiek chce krčná chrbtica?

9458  
Zdieľať: 

Koľko podušiek chce krčná chrbtica?

Bývali časy, kedy som na seba vrstvila dve podušky, potom som mala len jednu nevysokú a pomerne tvrdú, potom som zase najlepšie spala na nadýchanej mäkkej… Ale nezarábam si niektorým z tých spôsobov ležania na problémy s krčnou chrbticou?

25. 5. 2019 3 min. čítania Marie Háková
Koľko podušiek chce krčná chrbtica?

Sama to nevymyslím, a tak som sa spýtala niekoho, kto ľudskému telu naozaj rozumie. Podľa fyzioterapeuta Mgr. Jana Kmeťa je pomerne ľahké spoznať, či vôbec začať skúmať svoje poduškové zvyky. „Ak sa človek cíti ráno oddýchnutý, v noci sa bezdôvodne nebudí a nemá pravidelné bolesti či blokády krčnej chrbtice, ktoré potom počas dňa poľavia, je veľmi pravdepodobné, že jeho poduška je v poriadku. Ak sa pravidelne objavuje jeden z týchto príznakov, je možná príčina v nevhodnej poduške.“ 

Typické príznaky, že je „niečo nesprávne“

Varovať nás môže bolesť hlavy, ktorá vyžaruje od tyla dopredu, kľudne až k očiam, bolesť ramenných kĺbov, boľavá, stuhnutá, alebo priamo zablokovaná krčná chrbtica a napríklad aj syndróm karpálneho tunela. Jednoducho, keď to už fakt bolí, je načase navštíviť odborníka a počítať s tým, že náprava nejaký čas zaberie.

Overte si, že máte podušiek tak akurát práve pre tú svoju spánkovú polohu

Potešilo ma, že v tom nemusím hľadať žiadne zložitosti. Základ je totiž zachovať prirodzenú polohu chrbtice. „Ideálna podložka hlavy je potom taká, ktorá sa prispôsobí váhe hlavy, ale zároveň nezmizne do strán,“ dopĺňa Mgr. Jan Kmeť.

  • Pokiaľ ležíte na bruchu, hlava by nemala byť vyššie ako horná časť trupu, aby sa nezakláňala.
  • V polohe na boku je ideálne podloženie na šírku ramena, aby sa hlava neukláňala do strany.
  • Aj na chrbte to chce podušku vysokú tak, aby sa hlava nezakláňala.

A čo keď spím niekedy tak a niekedy inak? Mne sa striedajú obdobia spánku na chrbte a spánku na boku, takže som to nakoniec vyriešila dvomi poduškami. Jednu mám položenú pri stene a na jednej spím, a prehadzujem si ich podľa potreby. Skvelý vedľajší efekt je, že mi v zime prestala vadiť studená stena. :-)

Je nutné ale dodať, že len vhodná poduška to nezachráni. Deň, kedy som vyhodila staré matrace, ktoré som do svojho prvého bývania podedila bohvie odkiaľ, a položila nové, starostlivo vybrané, bol jeden z najlepších v mojom živote. :-) Kým výmena podušky nie je až taká vysoká investícia (môžete ich mať ako ja v zásobe aj viac), pri výbere matraca sa človek zmýliť naozaj nechce. Určite nepoviem nič nové, keď napíšem, že dobrý krok je vyskúšať si ho v spánkovom centre a poradiť sa tam s odborníkom. A z vlastnej skúsenosti tiež odporúčam skontrolovať si nielen šírku a dĺžku matraca vhodnú do rámu vašej postele, ale mať na pamäti aj jeho ideálnu výšku vzhľadom k výške nožičiek postele a hĺbke umiestnenia roštu. Aby váš nový matrac nebol nakoniec nižšie ako lišta bočného rámu postele, ktorá vás potom bude tlačiť, alebo naopak, aby nebol vysoký tak, že nohami vôbec nedočiahnete na podlahu.

Dobré vedieť: na novú podušku si musíte zvyknúť


Zainvestovali ste do novej podušky, ale vôbec to nie je ono? Je možné, že chvíľku potrvá, kým si Vaša chrbtica na novú podušku zvykne. Bežne to trvá okolo 2 týždňov. Alebo ste si, bohužiaľ, vybrali výšku podušky nevhodnú k polohe pri spánku.

Keď krčná chrbtica protestuje aj so správnou poduškou…

Deje sa vám to? Mne áno. A bohužiaľ viem, že je to beh na dlhú trať, pretože chrbtici dávam zabrať nielen v noci. Ale so správnou poduškou som to aspoň prestala zhoršovať. Častý problém je hlavne práca pri počítači a dlhé statické pozície, v ktorých je hlava dlhší čas v predklone. (Skúste na to myslieť a mať v sede hlavu a chrbticu v jednej línii; keď sa pristihnete, že zase presúvate hlavu dopredu, len sa opravte.)

Na krčnú chrbticu trpia tiež tí, ktorí majú často zdvihnuté ruky, napríklad pri varení, natieraní, vešaní záclon, žehlení alebo aj šoférovaní auta. A hnevá aj športovcov, pokiaľ veľmi zaťažujú chrbticu a ramená, napríklad pri raketových športoch alebo jednostrannej fitness záťaži.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články