Práve čítate

Hurá, jeseň! Tu je návod na 17 rôznych výtvorov z gaštanov

22282  
Zdieľať: 

Hurá, jeseň! Tu je návod na 17 rôznych výtvorov z gaštanov

Tiež ste sa ako deti celé leto tešili, až dozrejú gaštany? Ja strašne. Od polovice leta sme pre istotu chodili skúšať, či už gaštany nedozreli. Liezli sme po stromoch a sťažka lúpali nezrelé šupky. Samozrejme, že neboli zrelé. Ale čo keby. A aká potom bola radosť, keď vyskočil prvý hnedučký, hladučký gaštan. V tej chvíli sme brali parky útokom a predbiehali sa, kto má viac krajších gaštanov.

18. 9. 2023 7 min. čítania Denisa Charvátová
Hurá, jeseň! Tu je návod na 17 rôznych výtvorov z gaštanov

Dôvody na zbieranie sme mali rôzne. Niekto sa potreboval stať majstrom v školskom zbere. Pár spolužiakov gaštany nosilo horárovi pre zvieratká na zimu. Iní milovali jesenný súboj v spadnutom lístí, bez ktorého sa to nikdy nezaobišlo. Ale skoro všetci sme ich zbierali hlavne preto, aby sme z nich mohli vyrábať zvieratká, bojovníkov, tanky, korále… čokoľvek nám napadlo.

Pretože mám rada niektoré detské „tradície“, nemohla som sa dočkať času, kedy aj moje dievčatká vdýchnu toto jesenné nadšenie. Navliekli sme sa do nepremokavých vecí a gumákov (predsa len súboje v lístí sme vynechať nemohli) a vyrazili na zber gaštanov, ktorý bol veľmi úspešný. S bohatým úlovkom sme sa doma pustili do vyrábania. A pre vás mám ukážku niekoľkých viac či menej tradičných aj netradičných tipov, čo všetko sa dá z gaštanov vyrobiť.

Na všetkých 17 výtvorov som postupne využila:

  • Samozrejme kopu gaštanov, rôzne veľkých
  • Šupky od gaštanov
  • Bukvice
  • Žalude
  • Šípky
  • Väčšiu borovicovú šišku
  • Rôzne vetvičky a konáriky
  • Lístky
  • Krídelká z javora
  • Klinček
  • Nástroje na vyvŕtanie dierok – niekto robí dierky skrutkovačom, niekto otváračom, my používame šidlo
  • Špajle/špáradlá
  • Zápalky
  • Nožnice
  • Lepidlo
  • Špagátik
  • „Oči“ rôznych veľkostí
  • Modelovacie drôtiky
  • Kokosové vlákno
  • Modelínu
  • Farebný papier
  • Stužku
  • Farby (napr. tempery) na pomaľovanie

Začnime zľahka:

1. Medvedík

Na medvedíka si vyberte jeden pekný veľký gaštan, ktorý bude predstavovať bruško. Naň pomocou kúska špajle pripevnite stredný gaštan ako hlavičku. Potom zoberte 6 malých gaštanov na nožičky, labky a ušká. Pokiaľ sa vám nepodarí nazbierať dostatok malých gaštanov, môžete si pomôcť modelínou. Na hlavičku dokreslite alebo prilepte oči a pokiaľ budete chcieť zvýrazniť čumáčik, bielou farbou ho obtiahnite. Namiesto čumáčika vsaďte do vopred vyvŕtanej dierky klinček (korenie).

2. Žirafa

Základ žirafy tvoria dva väčšie gaštany, ktoré spojte zápalkou k sebe. Do spodnej strany každého gaštanu ešte pridajte dve zápalky, škrtacou časťou dole. Budú nám predstavovať nožičky. Do predného telového gaštana následne navŕtajte špajľu smerom hore. Na tú navlečte šípky, ktoré budú predstavovať krk. Na krk nasaďte hlavu s prilepenými očami. Aby bola žirafa úplná, vyvŕtajte na hlavičke ďalšie štyri dierky. Do dvoch vsaďte skrátené zápalky a malé šípky ako ušká, ako vidíte na obrázku. Domaľujte pusu a žirafa je na svete.

3. Sob

Postup na výrobu telíčka je rovnaký ako u žirafy. Sobiu hlavičku vyrobíte tak, že navŕtate smrekovcové vetvičky (budú predstavovať parohy) navrch hlavičky. Vedľa nich nalepíte po stranách krídelká z javoru ako ušká. Potom nalepíte očká a medzi ne prirobíte s pomocí navŕtanej zápalky červenú šípku ako nos. Hlavičku pripevníte k telíčku a Rudolf je tu.

4. Pavúk

Pri pavúkovi si nacvičíte vŕtanie dierok :-). Spojte kúskom špajle menší (hlavička) a väčší (telíčko) gaštan dohromady. Do väčšieho gaštana následne navŕtajte z každej strany 4 dierky na nohy, do ktorých vsuňte modelovací drôtiky a vytvarujete si ich ako nohy. Na hlavičku dolepte oči a, pokiaľ chcete, domaľujte aj pusu.

5. Netopiere

Keď už sme pri pavúkoch, nesmú chýbať ani netopiere. Tu si vystačíte s kúskom šedého papiera a pár gaštanmi. Vystrihnite si z papiera krídla a rožky. Nalepte ich spolu s očami na gaštan. Stačí domaľovať pusu a upírie zuby a armáda pivničných príšer je hotová.

6. Chrobáčik

Tu využijeme šupky od gaštanov. Spojte dva gaštany (hlavička a telíčko) k sebe. Na telíčko prilepíte dve nakrájané šupky ako krovky. Krídla ale môžete urobiť aj z javorových krídeliek. Záleží len na vás. Na hlavičku nalepte oči a privŕtajte klinčeky namiesto tykadiel. Ešte môžete domaľovať pusu.

7. Vtáčik

Základ vtáčika tvorí jeden väčší gaštan. Do neho privŕtajte zospodu dva menšie gaštany ako nožičky. Na telíčko prilepte krídelká z javora ako krídla a chvostík. Gaštan ako hlavičku pripevnite pomocou špajle. Zobáčik vystrihnite z farebného papiera a spolu s očami prilepte na hlavičku.

8. Myš

Na myšku budete potrebovať dva gaštany spojené k sebe. Na hlavičku prilepte menšie krídelká z javora ako ušká. Očičká vyrobíte pomocou navŕtaných klinčekov. Nos je možné vyrobiť hneď niekoľkými spôsobmi – dá sa namaľovať, použiť guľôčka z modelíny či malá šípka. Fúziky som domaľovala temperou. Na záver privŕtajte vetvičku namiesto chvostíka.

9. Veverička

Základ tvoria dva gaštany spojené na výšku. Do spodného zozadu navŕtajte pokrútený modelársky drôtik. Jeho ústrižky zapichnite do hlavičky ako ušká a prilepte oči.

Pridávame na náročnosti :-)

10. Mravec

Telo mravca budete celé navliekať na jednu špajľu. Zoberte si gaštan, ktorý vám najviac pripomína mravčiu hlavu. Nalepte naň oči, navŕtajte navrchu hlavy dierky na tykadlá a nasaďte ho na špajľu. Následne za hlavu navlečte tri menšie gaštany a celé to zakončite väčším gaštanom, ktorý bude pripomínať zadok. Do troch menších gaštanov, ktoré tvoria telíčko, navŕtajte po dvoch zápalkách. Na záver zoberte menšie vetvičky a vsaďte ich do pripravených otvorov v hlavičke.

11. Húsenica, had alebo dážďovka

Je na vás, čo vám bude výsledok viac pripomínať – u nás je to had. Zoberte si jeden väčší gaštan ako hlavičku. Prevŕtajte ho naskrz a dierkou prevlečte špagátik. Pomôže vám, samozrejme podľa hrúbky špagátu, buď väčšia ihla alebo pinetka do vlasov. Ľahšie sa špagátik dostane skrz gaštan. Hore špagát zauzlite. Dole potom navliekajte menšie prevŕtané gaštany do požadovanej dĺžky. Môžete húsenicu rozveseliť šípkami alebo farebnými korálikmi. Na hlavičku nalepte oči a domaľujte pusu.

12. Slimák

Na slimáka budete potrebovať šesť stredných gaštanov a jeden väčší. Na špajľu navlečte päť gaštanov za sebou. Do posledného gaštana navŕtajte smerom hore druhú špajľu, na ktorú navlečte ešte jeden stredný gaštan a jeden veľký ako hlavu. Do hlavičky navŕtajte dierky na modelovacie drôtiky, na ktorých konce nalepte oči a zasaďte. Namiesto ulity použite väčšiu borovicovú šišku, ktorú prilepte.

13. Sova

Spojte jeden väčší (telíčko) a jeden menší (hlavička) gaštan k sebe. Navrch hlavičky vyvŕtajte dierky a vsaďte do nich klinčeky. Do čapičiek od žaluďov vlepte očičká a tie celé nalepte na hlavičku. Z farebného papiera, my používame žltý, vystrihnite zobáčik a vlepte ho pod očká. Ako krídla vám poslúžia šupky od gaštanov. Prilepte ich z každej strany na telíčko.

14. Lev

Začnite už klasickým základom. Telíčko z väčšieho gaštana a z neho štyri nožičky na menších gaštankoch. Ako chvostík poslúži vetvička. Hlavičku si pripravte vopred. Najskôr nalepte očičká, namaľujte čumáčik a tlamu a potom hlavičku obvŕtajte kolom dokola zápalkami. Pripevnite ju k telíčku, zoberte kokosové vlákno a prepleťte ho pomedzi zápalky ako hrivu.

15. Bojovník alebo škriatok

K zvieratkám patrí aj panáčik. Ku gaštanu, ktorý bude predstavovať telíčko, prilepte zo strán rozkrojenú šupku. Skrz ňu pripevnite ruky. Nohy vyrobte z menších gaštanov, nad ktoré navlečte bukvice. Na gaštan, ktorý bude tvoriť hlavičku, prilepte polovicu šupky ako helmu alebo čapičku. Postavička mi pripomína skôr bojovníka, ale so stužkou okolo krku je to hneď nežný škriatok. Tak alebo onak, ožije, keď mu prilepíte oči a domaľujete tváričku.

16. Vrtuľník

Nájdite ten najväčší gaštan v zbierke. Zospodu navŕtajte štyri krátke zápalky. Tie, podľa obrázku, prilepte na ďalšie dve zápalky. Predstavujú základňu. Zozadu vrtuľníka navŕtajte štyri kratšie špajle, ktoré na konci spojte jedným malým gaštanom. Na vrch vrtuľníka zasaďte zápalku, na ktorú vystrihnite z papiera vrtule.

A na záver niečo pre náročných!

17. Drak

Ako sa hovorí, najlepšie na koniec. Tento návod som pre vás rozkreslila.

Pripravte si šesť párov napevno spojených rovnako veľkých gaštanov a z párikov urobte dvojrad. Pomocou dvoch špáradiel na vzniknutý zväzok pripevnite ďalšie dva gaštany predstavujúce chrbát.

Z piatich či viac gaštanov navlečených na špajli vytvoríte chvost. Ten pripevnite k trupu. Nad neho, pre lepší prechod, pripevnite jeden maličký gaštan.

Vytvorte si základ pre hlavičku spojením troch gaštanov. K trupu pripevnite dvoma špáradlami gaštany ako krk. Do neho zapichnite špajľu a navlečte na ňu ďalšie štyri gaštany. Navrch nasaďte hlavu. Z menších gaštanov môžete vyrobiť ešte chrbát. Z klinčekov urobte uši, prilepte oči a domaľujte nozdry.

A je to. Zvládnete aj draka trojhlaváka? :-)

Máte ešte nejaké nápady, aké figúrky z gaštanov vytvoriť?

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články