Práve čítate

Ako som si urobila kuchyňu po svojom, aj keď vo svojom ešte nebývam

9783  
Zdieľať: 

Ako som si urobila kuchyňu po svojom, aj keď vo svojom ešte nebývam

Sťahovanie do nového je veľká vec. Naposledy som už nevedela vydržať a s pomocou Pinterestu som si aspoň v duchu zariaďovala svoju vysnívanú kuchyňu. Keď sa ale človek nového domova dočká, väčšinou to nie je také pastelovo zelené, ako si pri svojej kuchynskej linke vysníval. Hlavne keď sa sťahuje do podnájmu a nemôže si pribiť na stenu ani klinček.

6. 9. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
Ako som si urobila kuchyňu po svojom, aj keď vo svojom ešte nebývam

Kuchyňa je pre mňa stredobodom vesmíru. Miesto, kde môžem vypnúť, variť napríklad podľa Jamieho alebo podľa seba, ale hlavne pre tých, ktorých mám rada. Čo by to ale bolo za „môj vesmír“, keby som si to tam neurobila po svojom? Nesmiete to vzdať hneď na začiatku, potom sa už k ničomu nedokopete. Aj malé detaily môžu obyčajnú kuchyňu premeniť na nepoznanie. Moja premena navyše, v porovnaní s vysnívanou kuchyňou z Pinterestu, nestála skoro nič a ušetrila aj steny od zásahov kladivom a vŕtačkou.

Moje sedmoro pre zabývanie kuchyne bez trvalých zásahov

Aby som si kuchyňu prehriala, osviežila aj zabývala, stačilo niekoľko úprav. Nemusíte si odškrtnúť naraz všetkých sedem bodov – na drobnom vylepšovaní interiéru je najlepšie to, že je bezodné.

1. Obložím linku za malú chvíľku

Vďakabohu za nemastné, neslané svetlé dlaždice, ktoré si pýtali facelift. Najskôr som premýšľala o nalepovacích dlaždičkách. Najviac sa mi páčia so vzorom azujelos, ktorý som obdivovala v Portugalsku. Na začiatok som to ale nechcela preháňať s farbami. Rozhodla som sa preto pre neutrálnejšie riešenie, zato s väčším efektom – falošné biele tehly v 3D. Vybrala som PVC panel, dajú sa ale kúpiť aj penové samolepky a tapety. Bola to rýchla, čistá práca s perfektným výsledkom.

obklady do kuchyně lepené

2. Staré úchytky vymením za mladšie

Možno som prehnaný detailista, ale nevkusné strieborné úchytky museli z linky preč ako prvé. Nahradili ich výrazné, pritom minimalistické čierne úchytky, ktoré sa aj lepšie držia. Keď už som bola pri tom montovaní a lepení, prilepila som ešte nad drez závesnú tyč s háčikmi na varešky a utierky. Naraz kuchyňa dostala úplne iný šmrnc a ja som konečne vedela, ako ju dotiahnuť do dokonalosti.


Na lepenie kupujem špeciálnu obojstrannú lepiacu pásku (alebo lepidlo), ktorá by udržala azda aj slona a je určená na udržanie aj väčšej záťaže. Je bežne dostupná vo veľkoobchodoch s potrebami pre domácich majstrov, nechajte si tam poradiť s výberom.

3. S farbami a materiálmi pracujem ako Taliani s ingredienciami

Tri až štyri farby k bielemu základu stačia. Úchytky som zvolila čierne, teraz ešte zútulniť linku. Drevo bolo jasné – dominantou kuchyne je pracovná doska z masívu – za tú som vďačná. Ak ju doma máte tiež, odporúčam ju každé tri mesiace olejovať. S ochrannou vrstvou vyzerá oveľa lepšie, hlavne je odolnejšia aj voči vlhkosti a škvrnám, o ktoré v kuchyni nie je núdza.

Základné tri farby som teda mala – bielu, čiernu a prírodnú hnedú. Vo finále som ešte všetko rozžiarila zlatými doplnkami. Samozrejme nemohli chýbať ani zelené rastlinky, ktoré priestoru vdýchli život.

4. Zavesím všetko, čo potrebujem – bez jediného klinčeka

Vlastne som rada, že som musela použiť iné riešenie ako vŕtanie do steny. Z vŕtačiek aj kladiva mám rešpekt, mohlo by to skončiť dierou k susedom. Našťastie existuje šikovná obojstranná lepiaca páska (o ktorej som písala vyššie), s ktorou čokoľvek prirobím kamkoľvek. Vyriešila som tak obrázky, háčiky na utierky aj závesnú tyč. Prilepila som tiež tabuľu na chladničku, kam si píšem, čo chcem variť alebo kúpiť. Zo špagátikov som vyrobila závesný systém na bylinky, recepty a odkazy, ktoré si sem raz za čas pripnem.

5. Osviežim vzduch aj linku živou zeleňou

Zelená evokuje sviežosť, u mňa navyše podporuje chuť do jedla. A čo si budeme hovoriť, zelené rastlinky do kuchyne patria. Počas sezóny mi na pracovnej doske nechýbajú bylinky, či už v kvetináči alebo vlastnoručne sušené. Svoje miesto na najvyššom bode linky majú aj izbové kvetiny. Pri tých je dôležité myslieť na to, že pravdepodobne nebudú mať dostatok svetla a musia odolať aj rýchlym zmenám teploty a vlhkosti. Kuchynskou klasikou je šplhavník alebo možno ho poznáte pod názvom divný, divý Janko, hodí sa sem aj dracena, alebo lopatkovec. Za tú krásu šplhanie na linku pri polievaní stojí.

6. Vystavím na obdiv len to, čo lahodí oku

Tu stačí jediné pravidlo. Nevzhľadné predmety a potraviny upratať do skriniek, suroviny presypať do pekných nádob. Nemám rada veže z čajových škatuliek, a tak mám aj čajové vrecká v sklenenej dóze. Rovnako to mám s kávou, vločkami, strukovinami a ďalšími surovinami. V presklených skrinkách vystavujem riad, ktorý vyzerá pekne a je potrebné ho mať poruke – ja tak mám poháre na víno a kávový set.

Nemôžem zabudnúť na kuchárky! Všetky sa mi do kuchyne nezmestia, ale srdcovky, v ktorých listujem takmer denne, musím mať stále k dispozícii. Nedostatok skriniek som vyriešila miestom na chladničke, kam sa mi vošli tri drevené debničky – tie mi nahradzujú knižnicu. Knižky v nich krásne držia a rovnako krásne vyzerajú!

7. Rozohrejem nielen rúru, ale aj vitríny

Keď už mám v presklených skrinkách „výstavku“, bola by škoda nechať ju utopiť v tme. Príjemnú atmosféru v kuchyni navodí práve mäkké žlté svetlo z poličiek a vitrínok. Je na vás, či do nich dáte klasické dekoratívne svetielka, ako to mám zatiaľ ja, alebo sa rozhodnete pre funkčné LED pásky či bodovky. Žlté svetlo tak nebude sálať len z rúry, ale prehreje aj zvyšok kuchyne. A vám sa z nej nebude chcieť odchádzať, rovnako ako sa vám ráno nechce z vyhriatej postele.

Atmosféru v kuchyni dolaďujem vývarom


A nemyslím ten slepačí. Raz za čas byt prevoniam ovocím, korením a bylinkami. Pohltia aj nepríjemný pach po vyprážaní zemiakových placiek. Často si vystačím s tým, čo dom dá: prázdny vanilkový struk, celá škorica, klinček, vetvičky rozmarínu, plátky pomaranča… Voňavé prísady zalejem vodou tak, aby všetko plávalo, a nechám zahrievať. Postupne sa začne uvoľňovať korenistá vôňa.

Tipy na ďalšie články, ktoré sa vám pri zútulňovaní domova budú hodiť:

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články