Mojich 10 obľúbených trikov, ktoré používam pri varení
Pri varení ma baví experimentovať, kombinovať chute a dobre uvarené jedlo si rada vychutnávam s celou rodinou. V kuchyni teda trávim veľa času, a preto sa mi vždy nejaké to uľahčenie a vychytávky náramne hodia. Verím, že sa budú hodiť aj vám.
- Mám rada vajíčko natvrdo s krémovým žĺtkom. Pred varením do škrupiny opatrne urobím maličkú dierku pomocou špendlíka a potom vajce varím asi 5 minút. Vďaka tomuto triku pri varení nepraskne škrupina a žĺtok má tú správnu konzistenciu.
- Tvrdý syr si zachová čerstvosť, keď ho dáte s pár kockami cukru do vzduchotesnej nádoby.
- Keď potrebujem nastrúhať syr na cestoviny alebo napríklad do nátierok, dám ho najskôr na 30 minút do mrazničky a strúhadlo zľahka potriem olivovým olejom. Vďaka tomu sa syr oveľa lepšie strúha a nedrobí sa pod rukami.
- Aby som dosiahla mäkké a šťavnaté mäso, namáčam ho v mlieku. Napríklad bravčové rezne: nakrájané mäso nechám pár hodín ležať v chladničke v mlieku s niekoľkými plátkami cibule. Výsledok? Veľmi rýchlo mizne z taniera! :-)
- Na raňajky milujem toasty, ale nebaví ma stále umývať toustovač. Preto toasty opekám medzi dvomi kusmi papiera na pečenie. Vďaka tomu sa nikam nič nepripečie.
- Do cesta na palacinky pridávam rozpustené maslo, alebo trošku oleja. Potom už ho nepoužívam na vymazanie panvice, pretože sa aj bez toho neprichytia. Výsledné palacinky nie sú také mastné a to sa hodí aj vtedy, keď ich jeme rukami.
- Keď pripravujem vyprážané jedlá, nechcem, aby olej znečistil kuchynský obklad. Preto do neho pridávam trošku soli a olej vďaka tomu neprská.
- Stačí chvíľka nepozornosti a polievka je na sporáku, alebo voda, v ktorej sa varia cestoviny, utečie z hrnca. Určite to tiež poznáte. Na to používam jednoduchý trik – na okraj hrnca položím varešku. Vďaka tomu zostane obsah hrnca len tam, kde má.
- Kým sa pustíte do prípravy zemiakových placiek alebo napríklad vajíčok, rozpáľte prázdnu panvicu, do ktorej vopred nasypete veľkú vrstvu soli. Keď začne soľ nadskakovať, vysypte ju a pusťte sa do vyprážania. Na čo je to dobré? Jedlo sa na panvicu nebude tak prichytávať.
- Existuje veľa rád, ako sa zbaviť sĺz pri krájaní cibule. Mne najlepšie funguje olúpanú cibuľu namočiť na chvíľu do studenej vody a počas krájania pravidelne oplachovať nôž. Voda nariedi dráždivé výpary.
Tak hurá do kuchyne! Držím palce, nech sa vám všetko podarí a nech vám moje tipy uľahčia každodenné varenie.