Práve čítate

Čas upratať stromček: Vychytávky na uskladnenie ozdôb a svetielok

11554  
Zdieľať: 

Čas upratať stromček: Vychytávky na uskladnenie ozdôb a svetielok

Každý rok pre mňa január znamená veľké povianočné upratovanie spojené s odzdobovaním stromčeka. A keďže nechcem, aby najbližšie Vianoce začínali rozmotávaním svetelných reťazí a smútkom nad rozbitými ozdobami, mám niekoľko trikov na ich skladovanie. Vďaka nim sú aj krehké ozdoby v bezpečí a ja si nabudúce pri dekorovaní stromčeku o niečo ušetrím čas.

4. 1. 2022 2 min. čítania Romana Böhmová
Čas upratať stromček: Vychytávky na uskladnenie ozdôb a svetielok

Na skladovanie dekorácií sa dajú kúpiť škatule a ďalšie vychytávky na to určené, ja sa ale snažím využiť veci, ktoré už mám doma (staré kartóny, škatule z nákupov v e-shopoch, ruličky od toaletného papiera, staré PET fľaše…).

Čo s najkrehkejšími ozdobami?

Ideálne by bolo nechať krehučké ozdoby v originálnych škatuliach. Tie ich pred rozbitím chránia najlepšie. Lenže niektoré z nich už máme veľa rokov a krabice sa často buď zničili, alebo sú veľmi rozmerné.

Vianočné ozdoby predsa len slúžia maximálne jeden mesiac v roku a zvyšok dní ich musím niekde uskladniť, takže nechcem, aby zaberali zbytočne veľa miesta navyše. Využívam preto tieto vychytávky:

  1. Mriežka: Do kartónovej škatule si vyrábam mriežku z kartónu. Tá od seba ozdoby pekne oddelí a potom sa vzájomne neotlčú a nezamotajú.
  2. Ruličky od toaletného papiera: Namiesto mriežky môžete využiť staré ruličky. Stačí ich rozstrihnúť a poslúžia ako oddeľovač ozdôb.
  3. Kartónové obaly od vajec: Super pomocník na ochranu menších ozdôbok! Jednoducho ich tam uložíte namiesto vajíčok a zatvoríte. Ja ich navyše rozdeľujem podľa farieb.
  4. Papierové utierky: Balím do nich ozdoby, aby boli vo väčšom bezpečí.

Nech to budúci rok nájdete!

Nezabudnite všetky škatule zvonka popísať. Nepoužívajte len obyčajné slovo „Vianoce“, popíšte obsah detailnejšie, aby ste sa potom v zabalených ozdobách vyznali. Škatule vždy ukladám na rovnaké miesto vrátane zvyšných prskaviek, sviečok a ďalších drobností.

Aby ostatné ozdoby neležali v zmätku

Okrem krehkých gúľ máme aj veľa drobnejších nerozbitných ozdôb. Snažím sa ich nehádzať do škatúľ len tak, pretože sa môžu zamotávať.

Dobrou vychytávkou je kúpiť dlhšie, extra pevné špajle (chodím po ne do kreatívnych potrieb) a navliecť ozdoby na ne. Špajle potom vodorovne zapichnem dovnútra do škatule – vyzerajú podobne ako tyč na vešiaky v skrini.

Dosť bolo zamotaných svetielok a reťazí!

Ak niečo naozaj nemám rada, tak je to rozmotávanie vecí. Či už to sú slúchadlá, retiazky alebo práve reťaze a svetielka na stromček, rozmotávanie je pre mňa nočná mora. Dá sa tomu ale predísť.

Stačí zobrať napríklad dlhú papierovú ruličku, ktorá vám zostala po kuchynských utierkach, a jednoducho na ňu reťaz alebo svetielka namotať. Na niektoré druhy svetielok mi vyhovuje stará PET fľaša. Odrežem hornú časť a svetielka pomaly namotávam dovnútra tak, aby išli budúci rok zase dobre vybrať.

Využiť môžete aj obyčajný kus kartónu, ktorý nastrihnete na protiľahlých stranách a svetielka na neho jednoducho namotáte. Vďaka nastrihnutiu budú pekne držať na mieste. Rovnako môžete využiť aj plastový vešiak na šaty.

Ak si chcete ušetriť budúci rok čas s utieraním prachu, dekorácie, ktoré sa vám nevojdú do kartónových škatúľ, zabaľte ich do celofánu alebo veľkého igelitového vreca. Napríklad také vianočné vence, ktoré nie sú iba na jedno použitie, je dôležité zabaliť, pretože prach sa z nich potom ťažko odstraňuje.

Dúfam, že vám moje vychytávky pomôžu ochrániť nielen vaše vianočné ozdoby, ale predovšetkým aj nervy pri vybaľovaní ozdôb a zdobení stromčeka na budúci rok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články