Práve čítate

Naučte sa rôzne tvary krémov a štýly zdobenia pomocou zdobiacich špičiek

11104  
Zdieľať: 

Naučte sa rôzne tvary krémov a štýly zdobenia pomocou zdobiacich špičiek

Zdobiace špičky si pamätám už z čias môjho detstva – vtedy sa s ich pomocou zdobili torty o sto šesť. Som rada, že zdobiace (alebo trezírovacie) špičky sú v kurze aj dnes, aj keď sa štýl zdobenia už trochu zmenil. Ja ich používam hlavne pri zdobení cupcakes a tort alebo na prípravu snehových pusiniek.

29. 11. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Naučte sa rôzne tvary krémov a štýly zdobenia pomocou zdobiacich špičiek

Aby ste si mohli vyskúšať, aké tvary špičky robia, musíte mať na to dobrý krém. Mne sa najlepšie pracuje s krémom z mascarpone a šľahačky, alebo používam základný maslový krém s bielkami, do ktorého potom zašľahám mascarpone. Mascarpone krém je odľahčenejší a extrémne jednoduchý. Ak ale chcete veľmi pevný krém, radšej použite ten maslový. Samozrejme existuje ešte jeden krém, tzv. buttercream, ktorý skvelo drží a je naozaj pevný, bohužiaľ mám ale trošku problém s jeho zložením, že je to taký ten naozaj maslový. Takže ho používam iba na zatiahnutie torty, ale nie ako hlavný krém.

Recept na mascarpone krém

Ingrediencie:

  • 500 g mascarpone (z chladničky)
  • 200 g smotany na šľahanie (z chladničky)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do misy od robota si dajte mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt.
  2. Krém krátko prešľahajte. Potom pridajte smotanu a šľahajte tak dlho, kým vám nevznikne pevný krém.

Krémové tipy

Do mascarpone krému môžete pridať aj citrónový krém lemon curd alebo napríklad slaný karamel. Maslový krém sa zase hodí hlavne v prípade, kedy chcete primiešať gélové potravinárske farby.

Recept na maslový krém s bielkami a mascarpone

Ingrediencie:

  • 2 bielky
  • 160 g masla (izbová teplota)
  • 20 g práškového cukru
  • 300 g mascarpone (izbová teplota)

Postup:

  1. Pripravte si kovovú misu na vodný kúpeľ. Dajte do nej bielky a cukor. Vo vodnom kúpeli všetko za stáleho miešania zahrejte na teplotu 71 stupňov (na meranie použite kuchynský teplomer).
  2. Preložte bielky do misy od robota a dajte ich vyšľahať. Keď vám vznikne veľmi tuhý sneh, ktorý už robí pevné špičky, môžete za stáleho šľahania začať pridávať kocky masla.
  3. Nezľaknite sa, keď krém začne byť chvíľami tekutejší, uvidíte, že za pár minút sa začne vyšľahávať do krásne tuhého krému.
  4. Pridajte 3 lyžice mascarpone a opäť šľahajte, kým sa krém nespojí. Po lyžiciach pokračujte, kým nebude celé mascarpone v maslovom základe.

Farebná vychytávka

Keď chcem krém zafarbiť, používam gélové potravinové farby, vždy len malú kvapku. Sú veľmi intenzívne a krémy vyzerajú lepšie v pastelových odtieňoch. Ak chcete urobiť tzv. ombre efekt, naplňte do zdobiaceho vrecka 2 – 4 farby a uvidíte, čo sa stane. Stačí ich len pekne otrieť na striedačku na stenu vrecka pomocou špachtle a máte krásny farebný výsledok.

Ako si vybrať základnú výbavu

Na to, aby ste si mohli doma zdobenie vyskúšať, budete potrebovať dve základné veci. Zdobiace špičky rôznych tvarov a zdobiace cukrárske vrecko.

Trezírovacích špičiek je na trhu veľa, ja mám najradšej tie od značky Wilton, pretože sú naozaj kvalitné. Určite odporúčam vyhnúť sa tým plastovým, s ktorými sa zle pracuje, a vždy používať tie kovové.

Vrecká mám najradšej jednorazové,  veľké 30 – 40 cm. Záleží na tom, čo chcete pripravovať. Ak potrebujete do vrecka naplniť veľa krému, odporúčam tie väčšie. Môžete si ale v rámci ekológie kúpiť aj látkové vrecká, ktoré je možné po ukončení zdobenia umyť a opakovane použiť.

Trénujte rôzne tvary a vzory

Každá špička dokáže urobiť niekoľko tvarov. Navyše ich často využívam aj pri nanášaní vnútorného krému do torty. Stačí vám na to jednoduchá okrúhla špička, vďaka ktorej vytvoríte na korpuse špirálu. Krém máte pekne rovnomerne rozložený po celom korpuse. Využiť ich ale môžete napríklad aj na cookies. V predvianočnom čase využívam špičky predovšetkým na aplikáciu krému, ktorým zlepujem dve cestá k sebe. Existujú ale aj jemné špičky, vďaka ktorým ozdobíte vianočné medovníčky.

jaký tvar dělá jaká špička

zdobicí špičky

Keď plním vrecko, najlepšie sa to robí tak, že ho postavím do vysokej vázy a okraje zahnem. Vďaka tomu pri plnení drží pekne otvorené. Ako ho potom zatvorím? Buď jednoducho vršok zatočím, prípadne použijem špeciálnu svorku alebo gumičku. Pri práci pridržiavam ľavou rukou časť so špičkou, tou aj určujem smer zdobenia. Pravou rukou držím časť s krémom a jemne ho vytláčam.

Recept na snehové pusinky

Ingrediencie:

  • 2 bielky
  • 115 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • ocot

Postup:

  1. Misu, v ktorej budete bielky šľahať, si nezabudnite vytrieť octom. Ja si vždy dám niekoľko kvapiek na papierovú utierku a misu dôkladne odmastím.
  2. Bielky spolu so štipkou soli dajte do misy a začnite šľahať na strednom stupni.
  3. Keď sa začne robiť sneh, po lyžiciach pridávajte cukor. Vždy ho nechajte zašľahať a až potom pridajte ďalšiu lyžicu.
  4. Bielky šľahajte, kým nebudú krásne tuhé a lesklé (test, že sú bielky hotové, je, že misu obrátite a bielky nevypadnú).
  5. Bielky naplňte do cukrárskeho vrecka s trezírovacou špičkou a tvarujte pusinky na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pečenie záleží na veľkosti. Ja som tieto piekla na 100 stupňov cca 70 – 80 minút. Musia vám ísť pekne odlepiť od papiera na pečenie.

Ak si chcete vytvoriť dúhové pusinky, stačí časť snehu zafarbiť potravinárskym farbivom a vrecko zvnútra týmto farebným krémom natrieť, až potom vrecko naplniť bielym snehom. Podobne ako pri práci s krémom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články