Práve čítate

10 trikov, ktorými si uľahčujem varenie. Prečo sypem soľ do panvice a ako neslziť nad cibuľou?

8011  
Zdieľať: 

10 trikov, ktorými si uľahčujem varenie. Prečo sypem soľ do panvice a ako neslziť nad cibuľou?

Baví ma vymýšľať spôsoby, ako si uľahčiť bežné činnosti a stále skúšam rôzne vychytávky do kuchyne, na ktoré narazím (nielen) na internete. Tie, ktoré aplikujem najradšej, som pre vás spísala do desiatich bodov.

11. 12. 2021 3 min. čítania Marta Kaniewska
10 trikov, ktorými si uľahčujem varenie. Prečo sypem soľ do panvice a ako neslziť nad cibuľou?

Mojich 10 obľúbených trikov, ktoré používam pri varení

Pri varení ma baví experimentovať, kombinovať chute a dobre uvarené jedlo si rada vychutnávam s celou rodinou. V kuchyni teda trávim veľa času, a preto sa mi vždy nejaké to uľahčenie a vychytávky náramne hodia. Verím, že sa budú hodiť aj vám.

  1. Mám rada vajíčko natvrdo s krémovým žĺtkom. Pred varením do škrupiny opatrne urobím maličkú dierku pomocou špendlíka a potom vajce varím asi 5 minút. Vďaka tomuto triku pri varení nepraskne škrupina a žĺtok má tú správnu konzistenciu.
  2. Tvrdý syr si zachová čerstvosť, keď ho dáte s pár kockami cukru do vzduchotesnej nádoby.
  3. Keď potrebujem nastrúhať syr na cestoviny alebo napríklad do nátierok, dám ho najskôr na 30 minút do mrazničky a strúhadlo zľahka potriem olivovým olejom. Vďaka tomu sa syr oveľa lepšie strúha a nedrobí sa pod rukami.
  4. Aby som dosiahla mäkké a šťavnaté mäso, namáčam ho v mlieku. Napríklad bravčové rezne: nakrájané mäso nechám pár hodín ležať v chladničke v mlieku s niekoľkými plátkami cibule. Výsledok? Veľmi rýchlo mizne z taniera! :-)
  5. Na raňajky milujem toasty, ale nebaví ma stále umývať toustovač. Preto toasty opekám medzi dvomi kusmi papiera na pečenie. Vďaka tomu sa nikam nič nepripečie.
  6. Do cesta na palacinky pridávam rozpustené maslo, alebo trošku oleja. Potom už ho nepoužívam na vymazanie panvice, pretože sa aj bez toho neprichytia. Výsledné palacinky nie sú také mastné a to sa hodí aj vtedy, keď ich jeme rukami.
    olej
  7. Keď pripravujem vyprážané jedlá, nechcem, aby olej znečistil kuchynský obklad. Preto do neho pridávam trošku soli a olej vďaka tomu neprská.
  8. Stačí chvíľka nepozornosti a polievka je na sporáku, alebo voda, v ktorej sa varia cestoviny, utečie z hrnca. Určite to tiež poznáte. Na to používam jednoduchý trik – na okraj hrnca položím varešku. Vďaka tomu zostane obsah hrnca len tam, kde má.
    gotowanie zupy
  9. Kým sa pustíte do prípravy zemiakových placiek alebo napríklad vajíčok, rozpáľte prázdnu panvicu, do ktorej vopred nasypete veľkú vrstvu soli. Keď začne soľ nadskakovať, vysypte ju a pusťte sa do vyprážania. Na čo je to dobré? Jedlo sa na panvicu nebude tak prichytávať.
  10. Existuje veľa rád, ako sa zbaviť sĺz pri krájaní cibule. Mne najlepšie funguje olúpanú cibuľu namočiť na chvíľu do studenej vody a počas krájania pravidelne oplachovať nôž. Voda nariedi dráždivé výpary.

Tak hurá do kuchyne! Držím palce, nech sa vám všetko podarí a nech vám moje tipy uľahčia každodenné varenie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články