Práve čítate

13 tipov na lacnejšie cestovanie

3253  
Zdieľať: 

13 tipov na lacnejšie cestovanie

Tento rok sme si dali ako predsavzatie, že zase začneme cestovať. Už sme si vyskúšali, že nás baví cestovať vo dvojici, ale rovnako je to super aj s naším synom, ktorý konečne dorastá do veku, kedy nám robí parťáka.

24. 4. 2019 8 min. čítania Jana Duffková
13 tipov na lacnejšie cestovanie

Je jedno, či spoznávame európske mestá, nachodíme kilometre divokou prírodou, vyrazíme za exotickou kuchyňou alebo ležíme na bielom piesku a počúvame šumenie mora. Lenže ako pri tom nevyjsť na mizinu? :-) Spísala som 13 tipov, ktoré nám fungujú, a na názor som sa spýtala tiež cestovateľa Jiřího Spolka zo Zaleťsi.cz.

Hľadajte cestovateľské „podpultové informácie“ na internete

Získate nečakané tipy na zážitky zadarmo, dobré lacné ubytovanie a podobne, ktoré veľakrát v sprievodcovi nenájdete. Bavila ma kniha Travelbible, a preto sa občas vraciam na rovnomenný blog. Z blogerov si rada prečítam články od Weef a keď „googlim“ informácie k určenej destinácii, vždy narazím na ďalších zaujímavých bloggerov. Zaujímavé informácie o cestovaní po celom svete bez miliónov nájdete aj na blogu Janky Schweighoferovej.

Využívam aj Instagram – vyhľadávam fotky podľa označenia miesta alebo #hashtagov, a sledujem facebookové profily stránok, ktoré sa špecializujú na výhodné nákupy leteniek.

Jiří Spolek: Mrkněte také na přednášky či festivaly, které se týkají destinace, kam pojedete. YouTube je po zadání země + slova „přednáška“ plný pokladů.

Kúpte lacné letenky alebo zájazd

Nezabudnite cenu vyhliadnutého first alebo last minute zájazdu porovnať s inými agentúrami, aby ste sa uistili, že to nie je len reklamný trik. Tiež sa hodí skontrolovať samostatnú cenu letenky v leteckej spoločnosti a pozrieť sa na daný hotel napríklad cez Booking.com alebo travelguide.sk. Samozrejme počítajte s tým, že v cene zájazdu s agentúrou máte väčšinou aj presun na hotel, služby delegáta a podobne, čo naopak pri samostatnom cestovaní musíte zvládnuť sami.

Pri cestovaní na vlastnú päsť je zháňanie dobrodružnejšie, ale zato máte šancu na cestu „za malinu“ vďaka serverom zhromažďujúcim akcie. Ja som  napríklad vďaka chybnej tarife leteckej spoločnosti letela do Londýna a späť za neuveriteľných 40 Kč (1,5 €). Pri nákupe lacných leteniek sa oplatí, keď nehľadáte podľa miesta ani termínu, ale podľa ceny. Zásadné je reagovať na akciu rýchlo, takže ja mám nastavený odber noviniek na Zaleťsi, ktoré mám vyskúšané. Môžete ich odoberať samozrejme aj viac. :-)

Choďte mimo sezónu

Naozaj je tam pekne len v „sezóne“? Spýtajte sa priateľov, ktorí už na mieste boli, a pozrite sa na skúsenosti na internete (viď prvý bod). Počasie skontrolujem jednoducho tak, že napíšem do vyhľadávača napr. „Milano počasie apríl“ a spravidla jeden z prvých troch odkazov mi povie priemernú teplotu a porovnanie teplôt a zrážok počas celého roka.

Nemusíte ísť uprostred hlavnej sezóny, aby ste si dané miesto užili. Naopak! Aj pred alebo po sezóne sa dá vychytať príjemné počasie, navyše na vás pravdepodobne budú čakať priateľskejšie ceny a menej turistov. Keď sme vlani v decembri odlietali do Thajska, na Koh Samui bolo obdobie dažďov – a aplikácia o počasí to potvrdzovala každodenným mrakom s bleskom. Pravdou nakoniec bolo, že každý deň naozaj možno hodinu pršalo, ale inak bolo nádherne a my sme si výber termínu vôbec nevyčítali.

Stanovte si „vreckové“ na deň

Pred cestou si spočítame, koľko maximálne môžeme utratiť, a rozpočítame si to na počet plánovaných dní.  Môžete si rozpočet klasicky „po starom“ rozdeliť do obálok, prípadne využiť funkciu obálok na bankovom účte (niektoré banky to už dnes ponúkajú), alebo si prosto len každý deň odobrať stanovené množstvo z celkovej čiastky, ktorú budete mať zatiaľ uloženú napríklad v trezore hotelovej izby.

My na prehľad o financiách na dovolenke používame mobilnú aplikáciu Spendee (web je v angličtine, ale aplikácia komunikuje aj česky). Keď do nej poctivo zaznamenávame, pomáha nám to aj pri plánovaní ďalších ciest, pretože sa môžeme spätne pozrieť, koľko nás stála napríklad doprava a koľko jedlo.

Jiří Spolek: Pokud potřebujete rozpočítat náklady mezi více cestovatelů, skvěle funguje aplikace Dlužníček (původně česká aplikace se vydala do světa jako SettleUp).

Bývajte „u domorodcov“

Pokiaľ netrváte na hoteli, pozrite sa po možnostiach bývania u miestnych. Využite krátkodobý prenájom bytu alebo izby priamo od miestnych (napr. na Airbnb). Dobrodruhovia môžu bývať zadarmo vďaka CouchSurfingu – to som ale ešte nikdy neskúšala a asi už sa na spanie na cudzom gauči nebudem cítiť nikdy. :-)

My máme vďaka Airbnb „našich domácich“ v Chorvátsku, z ktorých sa dokonca stali priatelia. Vždy nám pripravia domáce jedlo plné rýb a mimo sezónu nás pozývajú na návštevy.

Jiří Spolek: Ubytování si rezervujte určitě předem, na poslední chvíli na vás zbudou jen ty dražší hotely nebo ubytování daleko od centra. Last minute na vlastní pěst moc nefunguje.

Choďte peši, jazdite na bicykli!

Niektoré mestá majú MHD cenovo prijateľné, inde ide o celkom zásadnú čiastku, pokiaľ sa človek chce pohybovať po meste celý deň. V tom prípade chodíme peši. Je to úžasné, pretože si vďaka tomu pozriete aj časti mesta, kam by ste sa normálne nedostali, nasajete miestnu atmosféru a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie :) A koho tlačí čas, môže si požičať bicykel. Väčšina (nielen) európskych miest je na to ako stvorená. Mimochodom, aj peniaze na MHD si nezabudnite pridať do denného rozpočtu!

Ceny MHD nájdete na oficiálnych weboch miest a väčšinou vám odpovedia aj nové vydania tlačených sprievodcov. Myslím, že chybu neurobíte ani sprievodcami od Lonely Planet.

Pozor na platby kartou a zmenárne

Kým vyrazíte, je dobré vymeniť si aspoň nejaké peniaze v hotovosti v mene vašej destinácie – nie všade totiž berú karty. Mimo Európu so sebou berieme eurá alebo doláre, ktoré sa za miestne platidlo menia ľahšie. Či už meníte u nás alebo na mieste, porovnajte ponuky viacerých zmenární a kurz si overte na internete (vyhľadajte „kurz EUR + skratka danej meny“). Divili by ste sa, o koľko sa niekedy ponuka v zmenárňach líši…

Nezabudnite si pred cestou zistiť, aké sú vo vašej banke poplatky za výber a platby mimo SR. V Európe sme nikdy zatiaľ nemali problém, ale napríklad v Thajsku bol za obyčajnú platbu kartou poplatok asi 8 eur.

Jiří Spolek: Jsou místa, kde akceptují jen Mastercard a ne Visu – a obráceně. Vezměte si tedy karty dvě.

Vstupy na pamiatky a atrakcie riešte s predstihom

Zásadné body programu si stanovte už vopred. Niekedy sa totiž oplatí kúpiť vstupy na pamiatky a atrakcie ešte pred cestou, na webe mesta alebo oficiálnych stránkach atrakcií/pamiatok (väčšinou nájdete ponuku v angličtine alebo nemčine + miestnom jazyku). Nielenže tým často môžete výraznejšie ušetriť, ale tiež sa na mieste vyhnete radom, prípadne tomu, že na ten deň už bude úplne plno.

Niektoré mestá ponúkajú niekoľkodenné „permanentky“, ktoré vám otvoria dvere hlavných pamiatok alebo dokonca platia aj na MHD. Keď nič také nenájdete na internete, určite sa spýtajte v nejakom informačnom stánku hneď po príjazde. Pokiaľ toho chcete vidieť čo najviac, taká kúpa vám môže pomôcť, ale ja si vždy spočítam, či by som naozaj navštívila toľko múzeí, aby sa mi daná karta oplatila.

Bavte sa zadarmo

V mestách sa pozrite po výstavách, galériách, pamiatkach a múzeách, ktoré  často bývajú úplne zdarma, nehovoriac o prírode alebo miestach, ktoré sú nádherné aj zvonku. Aj tu vám môže pomôcť aktuálny tlačený sprievodca mestom, oficiálne internetové stránky daného mesta, alebo aj jednoduchý dopyt v turistickom infocentre. Vo vyhľadávači na internete použite názov mesta + „for free“ (zdarma).

Jedzte ako miestni!

Vyhnite sa turistickým „lapačom“ v centre a blízko veľkých pamiatok. Jedzte tam, kde uvidíte najviac miestnych. Nebojte sa ochutnávať aj jedlá zo stánkov alebo nakúpiť dobroty na trhu a urobiť si kráľovský piknik (napríklad aj na hotelovej posteli, pokiaľ je vonku škaredo). Na skvelé jedlá a drinky som narazila, keď som zabudla na hanbu a spýtala sa miestnych, čo by mi odporučili. A pretože práve my s manželom sme naozaj nadšenci do jedla, vyhľadávame si zaujímavé reštaurácie v danej cenovej kategórii už dopredu (skvelý web je Tripadvisor) a robíme si rezerváciu vopred. Človek potom netápe a ide na istotu na miesto, ktoré zodpovedá jeho možnostiam.

Niektoré hotely ponúkajú „All Inclusive“, čo sa často môže zdať ako výhodné riešenie, ale pokiaľ sa chystáte tráviť celé dni na výletoch, zvážte, či túto službu naozaj využijete, alebo aj tak budete platiť za ďalšie jedlo na cestách. Oplatí sa tiež spočítať si cenu za All Inclusive verzus priemerné ceny jedla v miestnych reštauráciách.

Elegantným riešením je podľa mňa mať predplatené hotelové raňajky, ktoré sú často také výdatné, že až do popoludnia nemávame hlad.

Najlepšie suveníry sú zážitky

To, že sa neopláca utrácať za suveníry, sa nám potvrdilo opakovane. Väčšinou skončia zastrčené niekde v šuplíku. Tak namiesto toho veľa fotíme a natáčame, super je písať si aj denník.

Pokiaľ si predsa len chceme doviezť niečo hmotné, hľadáme skôr v bežných obchodoch niečo, čo je pre danú oblasť typické. Mojím koníčkom je varenie a stolovanie, a preto často vozím suroviny na varenie alebo miestny riad.

Môžete to vyjednať?

Pokiaľ idete do krajiny, kde vyjednávanie ceny berú ako súčasť „nákupnej hry“, nebojte sa to skúsiť. Týka sa to väčšinou trhov a malých obchodíkov, napríklad v Istanbule sme tak dosť ušetrili za korenie a čaje. Vyjednávania sa našťastie chopil manžel, ja by som to, priznám sa, asi nedokázala :-)

Jiří Spolek: Řekněte si, kolik byste před koupí za to zaplatili osobně, a trochu tu cenu podstřelte. A pak se pomalu dohadováním dostaňte na tu cenu, za kterou to koupit chcete. Nebojte, prodejce vám to nikdy pod náklady neprodá.

Pri prípravách neplaťte za veci, za ktoré nemusíte

Poistenie je samozrejmosť, tak zdôrazním len dve veci: porovnajte rôzne ponuky (dosť sa líšia) a zvážte, či si pár eur nepriplatiť za špeciálne prípady, kedy vám  napríklad ukradnú batožinu alebo niečo rozbijete. Neušetríte tak síce pred cestou, ale v prípade nešťastnej náhody áno.

Pokiaľ do niektorých exotickejších destinácií potrebujete špeciálne očkovanie, spýtajte sa vo svojej poisťovni – často dávajú príspevok alebo ho spätne preplatia.

Jiří Spolek: A jestli rezervujete hodně dopředu, zvažte i pojištění storna, kdybyste nemohli odcestovat kvůli nemoci nebo kvůli práci, pojišťovna vám obvykle vrátí 80 % ceny letenek a ubytování.

A nakoniec: pas si vybavte včas (30 dní pred odjazdom a viac + myslite na to, že pri ceste do niektorých krajín musí platiť dostatočne dlho po vstupe do krajiny). Neraz som v okolí počula príbeh o tom, ako niekto krátko pred odjazdom zistil, že mu expiruje cestovný doklad a musel tak platiť celkom vysokú čiastku za expresné vystavenie nového.

Jiří Spolek: Kromě pasů si zkontrolujte ještě razítka z předešlých cest, některé země nemají rády razítka z jiných zemí a můžete mít problém. To se dá jednoduše vyřešit druhým pasem, který vám v ČR bez problému vydají.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články