Práve čítate

Zbaliť sa len do príručnej batožiny? Kľudne aj na mesiac!

8699  
Zdieľať: 

Zbaliť sa len do príručnej batožiny? Kľudne aj na mesiac!

Niekedy to tak vyjde, že človek nemá na výber a musí sa na cestu vybrať len s batohom, alebo kufrom vo veľkosti príručnej batožiny.

7. 5. 2019 7 min. čítania Jana Duffková
Zbaliť sa len do príručnej batožiny? Kľudne aj na mesiac!

Keď sme prvýkrát leteli „nízkonákladovkou“ do Londýna, zatmelo sa mi pred očami, pretože som si nedokázala predstaviť, že sa na predĺžený víkend dokážem zbaliť len do malého kufríka. To som ešte netušila, že o pár rokov neskôr mi postačí len jeden príručný batoh na celú cestu po Japonsku a Kórei, kde strávim skoro mesiac. Po skúsenostiach som totiž objavila úžasné výhody cestovania naľahko:

  • Na cestách zistíte, ako málo toho v skutočnosti potrebujete a zažijete krásny pocit ľahkosti.
  • Na letisku nebudete musieť čakať na vyloženie a následné prebratie batožiny.
  • Batožinu budete mať celú cestu pri sebe, takže vám ju nikto nezničí a tiež sa nikde nestratí (keď ju sami niekde nezabudnete).
  • U niektorých nízkonákladových aeroliniek je zdarma len kabelka či mini batôžtek, a príručný kufor je za poplatok. Ten je ale stále nižší ako platba za klasickú batožinu (tú v batožinovom priestore).
  • Keď prídete na miesto, nebudete sa musieť obťažovať s ťažkým kufrom pri presune na ubytovanie.
  • Pokiaľ letíte na dovolenku, kde vás čakajú ďalšie lety s inými leteckými spoločnosťami, alebo preprava loďou, vyhnete sa nepríjemnému prekvapeniu v podobe rozdielnych limitov pre rozmery a váhu batožiny.
  • Keď sa vrátite domov, nezaberie vám toľko času všetko vybaliť a vyprať. :-)

Nevýhody to samozrejme má tiež, nebudem vám klamať. Človek si nemôže zabaliť veľa vecí pre prípad „keby náhodou“, je potrebné rešpektovať pravidlá príručnej batožiny (pokiaľ letíte lietadlom), ale hlavne väčšinou nemáte kam dať suveníry pri ceste späť. Osobne suveníry veľmi často nekupujem, ale pretože som milovník jedla a stolovania, často si z ciest vozím miestne suroviny na varenie alebo riad. To ale môžete vyriešiť tak, že si nakúpené radosti zabalíte do balíka a pošlete poštou priamo domov.

Keď sme boli s batohom práve v Japonsku, zamilovala som sa do tradičného riadu z trhu a preto som si pred spiatočným letom kúpila čo najlacnejší kufor, ktorý som si spolu s dobre zabalenými taniermi a miskami nechala naložiť. Aj to je cesta a niekedy to vyjde podobne ako preprava poštou.

Čo (ne)balím a v akom množstve?

Čo si zbaliť, to sa samozrejme veľmi odvíja od individuálnych potrieb, počasia a miesta, kam smerujete. Tiež je potrebné sa pozrieť na pravidlá prepravnej spoločnosti, s ktorou cestujete – pokiaľ letíte lietadlom, dajte si pozor predovšetkým na ostré predmety a množstvo tekutín.  Vždy sa ale môžete riadiť podľa niekoľkých zásad. Ja to robím asi takto.

Oblečenie

Vyberám jednotlivé kusy oblečenia tak, aby som ich medzi sebou mohla dobre kombinovať. Balím skladnejšie kúsky, ktoré budú v prípade potreby aj dobre schnúť. Keď cestujeme na dlhší čas, využívam miestne práčovne. Aj preto si balím len „obyčajnejšie“ oblečenie, aby mi tam omylom nezničili niečo obľúbené.

Keď sme leteli z Londýna len s batohom, nakúpili sme švagrovi originálne oblečenie k Majstrovstvám sveta v rugby. Súčasťou bola aj teplá vesta a samozrejme to nebolo kam zbaliť. Na pobavenie našich priateľov aplikoval manžel „cibuľovú metódu“ – všetko si obliekol na seba a zložil až za kontrolou.

Kozmetika a lieky

Keď ideme do hotela, veľa si toho nebalím a využívam hotelové hygienické potreby. Niekedy sa stane, že mi nevyhovujú, ale nebýva problém kúpiť iné v miestnom obchode. Keď si predsa len potrebujem zabaliť niečo svoje, odlejem potrebné množstvo do menšej fľaštičky a vďaka tomu nevozím rozmerné originálne obaly.

Koľko tekutín môžete mať v príručnej batožine?


Do lietadla vám povolia vždy maximálne 100 ml na fľaštičku a v celkovom množstve maximálne do 1 litra. Všetko sa musí vojsť do priehľadného vrecúška, ktoré je k dispozícii na letisku, ale môžete mať aj vlastné. Je povolené iba jedno vrecko/taštička na osobu.

Všetko dám do priehľadnej kozmetickej taštičky, ktorú pri kontrole len jednoducho vyberiem a aj pre mňa je to tak prehľadnejšie. Na dlhšie cesty sa hodí tuhý šampón a kondicionér, pretože tie sa do tekutín nepočítajú. Čo sa týka dekoratívnej kozmetiky, vozím naozaj len nevyhnutný základ a na odličovanie (aj doma) používam odličovaciu hubku, ku ktorej okrem vody nepotrebujem nič ďalšie. Nie je problém zobrať si na palubu lietadla lieky, ktoré užívate, ale pokiaľ cestujete s injekciou (napríklad pre prípad ťažkej alergickej reakcie), je dobré mať so sebou originálne balenie alebo potvrdenie od lekára.

Knihy, elektronika a ďalšie

Množstvo kníh aj elektroniky je najlepšie stiahnuť na minimum. Osobne nám pomáha, že ideme s tabletom a smartfónom. Tieto dve veci v sebe nesú e-knihy, mapy a ďalšie zábavné aj praktické prvky, ktoré by inak zaberali miesto. Prípadnú redukciu do zásuvky berieme už z domova a tiež power banky, ktoré sa potom pri dlhom chodení po meste často hodia. Ak váš hotel neponúka fén, alebo si potrebujete zobrať inú „prepotrebnú vec“, myslite na to, že elektronika sa často dá zohnať aj v miniatúrnom cestovnom prevedení.


Do telefónu si vopred stiahnem aplikáciu s offline mapami, kam si zaznačím miesta, ktoré chcem v meste navštíviť.  Vyhovuje mi aplikácia CityMaps2Go, ktorá je zdarma.

Aká batožina je najlepšia?

Pri ceste s takou malou batožinou je potrebné, aby bola naozaj šikovne riešená. Osvedčil sa mi klasický malý kufor na kolieskach, alebo naozaj prešpekulovaný cestovateľský batoh, ktorý má veľa kapsičiek a priehradiek a hlavný priestor sa otvára rovnakým spôsobom ako práve kufor. Z vlastnej skúsenosti by som neodporučila obyčajný batoh s minimom vreciek a plnením zhora. Zle sa v ňom orientujete a čoskoro si v ňom vytvoríte nepríjemný chaos, ktorý (okrem iného) zaberá viac miesta ako usporiadané veci.

Aká veľká môže byť príručná batožina?

Chybu spravidla neurobíte s batožinou do rozmerov 55 × 35 × 20 cm, ktorá zodpovedá pravidlám väčšiny leteckých spoločností.

Každá má najvyššie povolené rozmery príručnej (palubnej) batožiny trochu iné, a v prípade nízkonákladoviek sa pripravte na možnosť, že zaplatíte za čokoľvek, čo je väčšie ako kabelka. Aktuálne (máj 2019) je to podľa webových stránok aeroliniek takto:

  • Ryanair: zdarma si môžete zobrať len kabelku alebo malý batoh do rozmerov 40 × 20 × 25 cm, aby sa batožina vošla pod sedadlo pred vami. Za malý kufor, ktorý je možné uložiť do batožinového priestoru nad sedadlami, zaplatíte extra poplatok (nuž cena za exta lacnú letenku…). Maximálna váha je 10 kg, rozmery prepravca neuvádza. Viac informácií sa dočítate na webe Ryanair.
  • Wizzair: povoľuje tiež len kabelku či malý batôžtek do veľkosti 40 × 30 × 20 cm, ktoré sa vojdú pod sedadlo. Za príplatok môžete mať na palube tiež kufor na kolieskach do rozmerov 55 × 40 × 23 cm a do 10 kg. Viac informácií sa dočítate na webe Wizzair (prejdite priamo na posledné body stránky).
  • EasyJet: obmedzuje iba veľkosť batožiny na 56 × 45 × 25 cm. Viac informácií sa dočítate na webe EasyJet (musíte prejsť nižšie).
  • Slovak airlines:príručná batožina sa v kabíne lietadla prepravuje bezplatne, nesmie však presahovať 5 kg a rozmery 55cmx45cmx20cm. Bezplatne sa prepravujú aj menšie dámske kabelky, kabáty, dáždnik, elektronika – fotoaparát, videokamera, ďalekohľad, laptop či mobilný telefón, barle a ortopedické prístroje pre invalidov. Viac informácií sa dočítate na webe Slovenských aerolínií.

Do kufra rada využívam sieťované organizéry, vďaka ktorým si udržím prehľad a často mi pomôžu aj „zmenšiť“ zabalené veci. Pokiaľ poletíte lietadlom, zistite si vopred, akú veľkú batožinu vaša letecká spoločnosť povoľuje. Často si k nej totiž navyše môžete zobrať ďalšiu, malú batožinu, napríklad kabelku, a to vám môže veľmi pomôcť. V rámci ochrany cenných vecí (doklady, peniaze, telefón) pred krádežou alebo stratou, je dobré mať ľadvinku alebo malú kabelku. Ja ju nosím stále na tele a vďaka tomu mám dôležité veci stále pod kontrolou. Väčšinou sa potom hodí aj na výletoch počas ciest, kedy kufor necháte v hoteli.

Ako ušetriť miesto v kufri?

Využite každý milimeter, ktorý vám batožina ponúka.  Ale kým sa pustíte do samotného balenia, dajte si všetky veci na podlahu, aby ste mohli posúdiť, čo si naozaj musíte zbaliť a ukladajte ich dovnútra podľa určitého systému. Pri oblečení vám pomôže, keď ho budete tesne rolovať do valčekov. Po príjazde ho hneď vybalíte do skrine. Nezabudnite vyplniť voľné priestory, ako napríklad vnútro topánok. 

Keď ukladám veci do kufra, nechávam si hore to, čo možno budem potrebovať už počas cesty. Často mi pomáha zbaliť si niektoré nevyhnutné veci (napríklad spodnú bielizeň a ponožky) aj do kvalitných (znovu použiteľných) zip vreciek, ktoré pred uzatvorením dobre stlačím a vytesním vzduch. Nielenže potom veci zaberú menej miesta, ale mám v nich aj lepší prehľad. Tieto sáčky sa neskôr hodia aj vo chvíli, kedy musíte do batožiny pridať napríklad sveter, v ktorom ste zmokli. V tom malom priestore totiž jedným kúskom ľahko namočíte aj všetko ostatné.

Tak čo myslíte, trúfnete si nabudúce vyraziť za hranice aj s batožinou, ktorú by ste si predtým zobrali len ako doplnok?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články