Práve čítate

6 nápadov, ako mať na cestách čo najviac pohodlia

1033  
Zdieľať: 

6 nápadov, ako mať na cestách čo najviac pohodlia

Väčšina ľudí sa šialene teší na dovolenku, ale cestu tam a späť by najradšej nahradili teleportom. Máme pre vás niekoľko šikovných tipov, ktoré sme vyskúšali v redakcii alebo sme získali priamo od vás, našich čitateľov. Takže – ako si cestovanie na vysnívanú dovolenku čo najviac spríjemniť?

27. 6. 2018 5 min. čítania Redakce
6 nápadov, ako mať na cestách čo najviac pohodlia

1) Ponechajte si dostatok času

Tatiana hovorí: „Ja si už pred cestou robím plán, kam by sa všade dalo ísť pozrieť v prípade zlého i dobrého počasia, čo je v okolí, aby sme toho videli čo najviac. Takže keď sme už na mieste, mám všetko naplánované a môžem si užívať dovolenku.“

 

„Nejpohodovější cestování je takové, ze kterého úplně vyloučíme stres. Letenku si vždy vyberu tak, abych na přestupu měla 2 hodiny v rámci Evropy a 3-4 hodiny v případě dálkových letů. Pojištění, plán cesty, seznam oblečení, dokumentů a hygienických potřeb, případně kontrolu vozu si udělám s dostatečným předstihem. Při balení je vhodné myslet na to, že je dobré balit minimalisticky. Pak už jen hodit do kabelky čtečku a sluchátka k telefonu,“ radí Eva.

Na skompletizovanie dokumentov býva najlepší posledný víkend pred odchodom. Poistenie zriadite online a plán cesty si nachystáte nad internetovými mapami a webovými stránkami s referenciami.

2) Vyvarujte sa stresu s balením

„Kdyby by mi někdo řekl: ’Sbal se, za půl hodiny jedeš do Egypta,’ budu za půl hodiny stát sbalená před barákem a ještě si stačím dát kafíčko. Pokud budu vědět, že letím za 14 dní, budu chystat věci 14 dní a pořád něco přidávat a zase odebírat :-)“ píše na Facebooku Mirka a dobre vystihuje problém mnohých z nás.

Pokiaľ si nie ste istí pri balení tým, čo si so sebou vziať, vyskúšajte pravidlo pre 5 dňovú cestu: 5 – 4 – 3 – 2- 1:

  • 5 párov ponožiek a kusov spodnej bielizne
  • 4 kusy vrchného oblečenia
  • 3 kusy spodného oblečenia
  • 2 topánky
  • 1 klobúk

K tomu plavky, toaletnú taštičku, opaľovací krém (ten si pokojne kúpte až na mieste) a hotovo! Pokiaľ idete na dlhšiu dobu, jednoducho pridajte patričný počet kusov spodnej bielizne a 1 tričko na deň až dva. S takýmto šatníkom si vystačíte na väčšine dovoleniek.

Bonus: Ako už nikdy nezabudnem zubnú kefku?

Prvá možnosť je: proste nezabúdať. :-)

Tá druhá býva spoľahlivejšia: majte cestovnú toaletnú taštičku, ktorú nevybaľujte a v nej zubnú kefku určenú iba na cesty. K tomu pridajte malé balenie základných toaletných potrieb a hotovo. Mini dezodoranty, sprchové gély a ďalšie nájdete v špeciálnych regáloch snáď vo všetkých drogériách alebo si môžete kúpiť malé fľaštičky a svoju obľúbenú kozmetiku si do nich preliať.

Malá kozmetická taštička sa zmestí aj do príručnej batožiny a tak sa vám kefka nikdy nestratí spolu s kufrom. Iba pozor, nesmú v nich byť fľaštičky nad objem 100 ml. Aj preto sa hodia tieto malé balenia.

Extra tip Vierky: pokiaľ si so sebou beriete osušku, zbaľte si ten športový z mikrovlákna. Jednak zaberie veľmi málo miesta a jedna naozaj rýchlo schne. Kúpite ho tu.

3) Chráňte svoju batožinu

Viete, že sa vyrábajú špeciálne tašky a batohy s vystuženými popruhmi, aby nebolo také jednoduché ich v tlačenici prerezať a utiecť s nimi? Kúpite ich tu.

Rovnako je vhodné nechať si na letisku zabaliť kufor do fólie: nechráni kufor iba pred rozsypaním (kufre sa do batožinového priestoru lietadla vhadzujú, naozaj ich letisková služba neukladá v rukavičkách), ale predchádza aj prerezaniu a vykradnutiu mäkkých tašiek.

Diana k tomu pridáva ďalší skvelý tip: „Mne sa v poslednej dobe osvedčila jedna nezvyklá vec – priväzujem si najdôležitejšie veci ku kabelke. Mobil, peňaženka, doklady a podobne, to všetko je na tenkých šnúrkach priviazané vnútri kabelky a teda ja si pohodlne môžem behať po Berlíne, Lisabone, Barcelone a podobne, kedykoľvek si čokoľvek vytiahnuť ako normálne, ale už nemusím riešiť, či som zasa niečo niekde náhodou nezabudla (plieskalo by mi to pri chôdzi o nohu), lebo sa mi to stáva strašne často. Plus viem, že mi nič neukradne ani najlepší vreckár a to je pocit na nezaplatenie.“

4) Zabaľte si zlepšováky

Keď sme sa vás na Facebooku spýtali, čo vám uľahčuje cestovanie, zistili sme, že najviac ľudí oceňuje mať so sebou nafukovací vankúšik za hlavu, teplé ponožky pre „pani náhodu“ so sebou do kabelky, tenšie tričko s dlhým rukávom alebo široký šál a desiatu, ktorá sa nepokazí (tyčinka, vrecko s orieškami…)

5) Urobte si z cesty zábavnú misiu

„Cestujeme hlavne s dobrou náladou a heslom: ’Čo nemáme, nepotrebujeme…’ :-) Tak sa aj deti učia prispôsobiť sa a zvládať všetko v pohode. Všímať si veci okolo seba, vyskúšať chodiť bosí po tráve, skúmať kamienky, listy, vnímať všetku krásu sveta a nikam sa neponáhľať,“ podelila sa o svoj prístup Ľubica.

Môžete napríklad:

  • Počítať s detmi, koľko takých alebo takých áut stretnete na tom a tom úseku alebo sledovať, čo sa mení v krajine a podobne.
  • Na každej zastávke dať deťom dôležitú úlohu, napríklad vybrať vám desiatu na benzínke.
  • Hovorit o miestach, ktorými prechádzate alebo kam mierite. Staršie deti môžete poveriť tým, aby zistili niečo o histórii, prírode apod. a potom vám o tom po ceste hovorili
  • Vymýšľať s deťmi vlastné príbehy o ľuďoch, ktorí na týchto miestach žijú alebo ktorých po ceste stretnete

6) Keď chcete naozaj pohodlnú dovolenku, jednoducho si ju takú spravte

„Můj tip tkví ve výběru dovolené all inclusive od solidní cestovky. Když si člověk vybere dobře recenzovaný hotel v krásné lokalitě, který v rámci ceny zahrnuje vše, tak je maximální pohoda zaručená. Miluji ten pocit, když se o mě týden v roce kompletně postará armáda cizích lidí. Nevařím, neperu, nepracuji, nemailuji – dělám jen to, co mě baví, krásně se oblékám a zdobím na jednotlivá jídla a mezitím ucucávám dobré koktejly s výhledem na moře,“ odkazuje Iveta.

Naopak napríklad Ľuba miluje presný opak: „Pre mňa je najpohodovejšie cestovanie s vlastným karavanom. Ideš kde chceš, kedy chceš, zastavíš kedykoľvek sa ti zažiada kávička, vyspíš sa vo vlastnom…“

Prajeme vám, nech si svoj zaslúžený odpočinok užijete!

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články