Práve čítate

5 trikov, ako sa pred deťmi blysnúť matematikou

7396  
Zdieľať: 

5 trikov, ako sa pred deťmi blysnúť matematikou

Keď vám čísla a počítanie v škole nešlo, nedá sa predpokladať, že vám pôjde po dvadsiatich rokoch, keď sa budete učiť s deťmi. Našťastie, nie všetkému musíte rozumieť a rovnako si môžete u detí spraviť očko jednoduchými trikmi, ktoré vyzerajú skoro ako kúzlo.

10. 1. 2018 2 min. čítania Martin Pistulka
5 trikov, ako sa pred deťmi blysnúť matematikou

Rovnako ako iní som na matematiku v podstate zanevrel s tým, že si v živote vystačím s kalkulačkou. Možno by bývalo pomohlo, keby som sa učil viac alebo úplne iným spôsobom (napríklad podľa Hejného metódy), ale to už je niekoľko rokov po škole mimo hry.

Podstatné je, že ako otec, čo sa snaží s dieťaťom učiť, som zistil, že bez počítania sa nezaobídem. A tiež, že otvárať v mobile kalkulačku pre každú maličkosť alebo na kontrolu úlohy z matematiky mi dosť uberá z rodičovskej autority. :) Objavil som ale pár trikov, ktoré síce nikomu (ani mne nie) princípy matematiky neodhalia, ale minimálne pomôžu, aby ste vedľa dcéry nevyzerali ako prváčik, čo všetko vidí po prvýkrát.

Ide o jednoduché matematické kúzla, ktoré sú ale postavené na pevných základoch a po chvíľke cviku ich pochopí a zvládne ktokoľvek, kto ovláda malú násobilku. Aj tým, ktorí matematiku nemajú v obľube, sa ukáže hranie sa s číslami v úplne inom svetle. A nakoniec vás to možno bude aj baviť!

Výpočet percent

Celý trik spočíva v dopočítavaní toho jednoduchšieho. Každý výpočet si skrátka rozdelíte na kúsky a potom to už bude hračka.

Prehrať znova

Prehrať znova

Násobenie z hlavy

Násobky z hlavy chcú trošku cviku, ale pokiaľ zvládnete základný princíp, budete rýchlejší ako kalkulačka.

Prehrať znova

Prehrať znova

Japonské násobenie

Úprimne, asi nikdy nepochopím, čím to je, že počítanie pomocou čiar funguje. Takže tento trik na mňa pôsobí ako dokonalé kúzlo.

Prehrať znova

Prehrať znova

Veľká násobilka

Tento trik funguje na násobenie dvojciferných čísiel a do stovky. Keď zvládnete malú násobilku, kalkulačku nebudete vôbec potrebovať.

Prehrať znova

Prehrať znova

Počítanie zlomkov

Táto finta sa nazýva motýlia metóda. Stačí si iba pamätať jednoduchý postup.

Prehrať znova

Prehrať znova

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články