Práve čítate

Prečo je dobré deťom čítať? A po akých knihách siahnuť?

2385  
Zdieľať: 

Prečo je dobré deťom čítať? A po akých knihách siahnuť?

Tiež máte v kníhkupectve pocit, že sa vám podlamujú kolená pod štósmi kníh, takže vôbec netušíte, čo vybrať pre seba a pre svoje deti? Urobili sme súkromný prieskum a pár týždňov pred Vianocami sme sa vydali do niekoľkých kníhkupectiev, aby sme pre vás z tej neprebernej ponuky vybrali to najlepšie, čo by pod stromčekom nemalo chýbať.

15. 12. 2016 5 min. čítania Kamila Šemberová
Prečo je dobré deťom čítať? A po akých knihách siahnuť?

Prečo vlastne deťom čítať?

Spoločným čítaním sa vytvára pevné puto medzi rodičom a dieťaťom, rozvíja sa slovná zásoba dieťaťa, jeho jazyk. Ak si o prečítanom rozprávate, dieťa učíte logickému aj kritickému mysleniu. Čítanie rozvíja predstavivosť dieťaťa, zlepšuje sústredenie, upokojuje a nenásilnou formou vštepuje deťom hodnoty. Mnohé situácie vo svojom živote neprežije, ale vďaka tomu, že ste o nich čítali, si ich vie predstaviť. Časté čítanie podporuje získavanie vedomostí a rozširovanie prehľadu o svete okolo nás.

7367695998_99712d284d_o
Zdroj: Flickr.com

Kedy začať s čítaním?

Hneď! Výskumy ukazujú, že deti, ktorým čítajú rodičia od bábätkovského veku, majú lepšie výsledky v škole, rýchlejšie sa učia a ľahšie chápu súvislosti. Čím skôr deťom začnete čítať, tým skôr ich získate pre lásku ku knihám. Aj maličké dieťa, hoci ešte nevníma obsah čítaného, si užíva spoločne strávený čas a melódiu reči. Naozaj: ak mu čítate už od útleho detstva, ono leží pokojne v postieľke a počúva, čo mu otecko alebo mamička číta (samozrejme, že nie hneď rozumie). Čítajte tak často, ako máte čas a náladu. Jazyk dieťaťa sa veľmi pekne rozvíja aj vďaka rôznym detským riekankám a pesničkám.

Skákanie počas čítania povolené

Čítajte pomaly a zreteľne, jednotlivé situácie si predstavujte a podľa deja meňte tón hlasu jednotlivých postáv. Tým deti lepšie vtiahnete do deja. Najhoršie je monotónne čítanie, to nebaví čitateľov, ani poslucháča. Ak sa dieťa počas čítania na niečo opýta, všetko s ním prediskutujte, čítanie totiž nie sú preteky, nejde o to, za každú cenu dočítať kapitolu, ale o to, aby dieťa všetkému rozumelo a všetko si dokázalo predstaviť.

Deti si čítajú samy

A vy máte takmer vyhraté. V tejto fáze je najdôležitejšie správne vyberať knihy, ktoré dieťaťu ponúkate, chodiť s ním často do kníhkupectva a do knižnice. Ak sa dieťaťu čítaná kniha nepáči, nenúťte ho ju dočítať. Môžete sa s ním porozprávať o tom, čo mu na nej vadilo, prečo sa mu nepáčila, ale nemá zmysel nútiť ho čítať niečo, čo ho nebaví. A naopak, ak si obľúbi nejakého autora, je určite rozumné ponúknuť mu od neho ďalšie knihy, pretože sa dá predpokladať, že si ich prečíta so záujmom. Čítanie je návyk ako čokoľvek iné, treba ho len pravidelne trénovať.

8515538001_5be88c40c1_o
Zdroj: Flickr.com

Kniha ‒ priateľ najvernejší

Berte knihu všade so sebou, dieťa si zvykne, že pri čakaní u lekára alebo vo vlaku sa tak dá dobre využiť čas. Kniha by mala mať prednosť pred televíziou. Mnohé výskumy potvrdili, že časté sledovanie televízie poškodzuje vývoj dieťaťa. Naopak, čítanie môže deti veľmi obohatiť, a ak čítaný text sledujú s nadšením a plnou pozornosťou, je to pre ne určite lepšie, ako sa celé popoludnie dívať na televíziu.

JAko na to v kníhkupectve

Pri nákupe kníh sa neponáhľajte, vyhraďte si čas na to, aby ste knihu nielen prelistovali, ale aj sa do nej aj na chvíľku začítali. Len tak objavíte, či je písaná jazykom vhodným pre vaše dieťa, či sa vám páčia ilustrácie, či je príbeh zaujímavý a prínosný. Pri súčasnej obrovskej ponuke kníh pre deti i dospelých veľmi často narazíte na nekvalitné či vyslovene nevhodné knihy.

Zaujímavé je, že podľa nášho bleskového prieskumu medzi mladšími školákmi stále vedú bestsellery od Astrid Lindgrenovej (Pipi Dlhá Pančucha, Deti z Bullerbynu, Karlsson zo strechy atď.) a Roalda Dahla (Charlie a továreň na čokoládu, Jakub a obrovská broskyňa atď. ), u starších detí samozrejme Harry Potter.

Najmenší

Potulky Jarou, Letom, Jeseňou, Zimou ‒ štyri veľkoformátové knihy od Rotraut Susanne Bernerovej sú plné rôznych postavičiek a predmetov, o ktorých sa môžete s deťmi zhovárať celé hodiny.

Pes a jeho kamaráti od Rudolfa Lukeša a Michala Černíka je priestorové leporelo, v ktorom sa deti zoznámia so zvykmi a zvláštnosťami rôznych zvierat (vyšli aj ďalšie diely ‒ Tiger, Lev a Korytnačka).

Pre deti od troch do šiestich rokov

Strapúšik a Meduška od Khoa Le. Dve pôvabné knižky s pôvabnými ilustráciami a láskavým príbehom. Na každej stránke je aj anglický preklad ‒ ideálne pre prvé zoznámenie sa s angličtinou.

Mladší školáci

Séria Grázlik Gabo od Francesci Simonovej. Deti knihy o Gabovi milujú, nezbedník Gabo totiž vyvádza rôzne huncútstva, pri ktorých sa každý pobaví.

Komiksy Titeuf, pozadie vecí Titeuf ‒ Svet je krutý od švajčiarskeho výtvarníka skrývajúceho sa pod skratkou ZEP, sa zaoberajú podobnou témou, ale vo forme komiksu.

Mravenisko a Včelí úľ od Jitky Petřekovej. Dve krásne knihy s priestorovým modelom, kde sa dozviete, ako to chodí v mravenisku a ako vzniká vo včeľom úli med.

Starší školáci

Mapy od Aleksandry Mizielińskej a Daniela Mizielińskeho. Ilustrovaný atlas plný fascinujúcich detailov. Bol preložený do 23 jazykov, po celom svete sa predalo už vyše 2,5 milióna výtlačkov.

Všeličo perfektné pre chlapcov, Učenie a precvičovanie pre šikovné dievčatká ‒ neexistuje samozrejme dôvod, prečo dievčatám nekúpiť knihu určenú chlapcom a naopak. Každá z nich obsahuje množstvo návodov na výrobu rôznych praktických vecí a rady, ako poznať hviezdy či rozoznať zmiju od užovky. Vďaka praktickej krúžkovej väzbe je kniha v podstate nezničiteľná.

Babka gaunerka, Dedkov veľký útek, Hnusná teta Berta ‒ to sú len tri z mnohých kníh britského autora Davida Wailliamsa, ktoré určite stoja za prečítanie. Veľmi dobre sa čítajú, majú prekvapivú pointu aj čierny humor. Deti ich budú chcieť prečítať všetky!

Krajina príbehov: Čarovné zaklínadlo od Chrisa Colfera, známeho zo seriálu Glee, sa stala bestsellerom v mnohých krajinách sveta. Dvojčatá Alex a Conner sa ocitnú v čarovnej krajine, kde ich čakajú dobrodružstvá plné kúziel aj nebezpečenstva.

Reading
Zdroj: Flick.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články