Práve čítate

5 zimných nátierok na zahriatie

4800  
Zdieľať: 

5 zimných nátierok na zahriatie

Aj keď v zime väčšina z nás uprednostňuje skôr teplé a výdatnejšie večere, aj nátierky je možné pripraviť tak, aby vám po nich nebolo zima po tele. Stačí pridať korenie, ktoré má zahrievacie schopnosti.

9. 11. 2019 3 min. čítania Inspired Kitchen
5 zimných nátierok na zahriatie

Keď takú zimnú nátierku budete podávať na prepečenom pečive spoločne s horúcou polievkou, možno pri jedle vyzlečiete aj všetky svetre. Mojím najobľúbenejším zahrievacím korením je chilli, zázvor, kajenské aj čierne korenie a moja veľmi obľúbená, dožlta sfarbená kurkuma. Nič nepokazíte ani chrenom, cesnakom a sladkým drievkom. Toto korenie nielen zahreje, ale tiež vyženie všetky prípadné bacily.

Kam všade sa nátierky hodia?


Nátierky sa hodia nielen na pečivo rôzneho druhu. Sú skvelé aj na tortilly, k pita chlebu alebo na ďalšie placky. Ja nátierky s obľubou pripravujem aj ako dipy ku krekrom alebo k nakrájanej zelenine. Skvelo poslúžia aj na jednohubky a chlebíčky ako bleskurýchle pohostenie pre priateľov. A to všetko bez veľkého varenia.

Keďže tipov na nátierky nie je nikdy dosť, rada sa s vami podelím aj o moje obľúbené, ktoré doma pripravujem veľmi často. Aby ste si rozšírili repertoár. :-)

Fazuľová nátierka s chilli a balzamikovým octom

Moja obľúbená voľba, keď neviem, čo na chlieb na večeru. Spolu s dobrým pečivom a polievkou bohato poslúži aj ako hlavný chod.

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 15 minút

Ingrediencie:

  • 1 plechovka červených fazúľ (240 g bez nálevu)
    Fazule môžete tiež deň vopred namočiť a potom uvariť – mrknite sa na súhrnný článok Ako pracovať so strukovinami
  • 10 sušených paradajok naložených v oleji
  • 1 dcl vody
  • 1 lyžička sušeného chilli
  • 2 lyžica balzamikového octu
  • Čierne korenie, soľ

Postup:

Fazule zlejte a opláchnite od nálevu. Potom ich rozmixujte dohladka so všetkými ingredienciami. Pokiaľ je nátierka príliš hustá a nejde rozmixovať, pridajte trochu vody. 

Nátierka z červenej šošovice s kari

Táto nátierka veľmi pripomína hummus, ale z červenej šošovice. Je tiež viac ochutená a to výrazným kari korením. Najradšej ju mám s pita chlebom, ku krekrom alebo len tak s nakrájanou zeleninou.

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie:

  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 100 g červenej šošovice
  • 300 ml vody
  • 1 lyžička kari korenia
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava

Postup:

V hrnci rozohrejte olej. Dozlata na ňom opečte cibuľu nakrájanú na kocky a prelisovaný strúčik cesnaku. Potom pridajte červenú šošovicu, kari korenie a zalejte vodou. Varte 10 minút, pokiaľ nebude šošovica mäkká. Potom osoľte, okoreňte a rozmixujte tyčovým mixérom najemno. Na záver dochuťte citrónovou šťavou.

Tvarohová nátierka s chrenom

Tvaroh je v nátierke celkom obľúbenou surovinou. Skúste ho raz pre zmenu skombinovať s čerstvým chrenom. Nátierka je výborná s hriankami alebo na jednohubkách.

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 15 minút

Ingrediencie:

  • 1 čerstvý chren
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 malá červená cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Postup:

Chren očistite a nastrúhajte najemno. Potom zmiešajte s tvarohom, smotanou a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

Syrová nátierka s cesnakom

Táto nátierka chutí najlepšie na opečenom toaste alebo bagete. Čedar môžete nahradiť klasickým eidamom.

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 15 minút

Ingrediencie:

  • 150 g čedaru
  • 100 g krémového žervé
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 200 ml kyslej smotany
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

Čedar nastrúhajte, cesnak prelisujte. Premiešajte so žervé a kyslou smotanou. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

Mrkvová nátierka s lučinou

Mrkvovú mám najradšej na kváskovom chlebe, s olivovým olejom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mrkvu môžete jednoducho nastrúhať aj surovú a zmiešať spolu s ostatnými surovinami, ale odporúčam ju upiecť. Pečením získa lepšiu chuť.

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

  • 4 mrkvy
  • 125 g lučiny
  • ½ strúčiku cesnaku
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup:

Mrkvu nakrájajte na menšie kúsky. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie, osoľte, okoreňte a zľahka pokvapkajte olejom. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečenú mrkvu rozmixujte s lučinou, cesnakom a citrónovou šťavou najemno. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články