Práve čítate

5 variantov, ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi

8159  
Zdieľať: 

5 variantov, ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi

Zemiaky sú podľa mňa najlepšia príloha. Varené, pečené, popučené… A dajú sa skvelo vylepšovať.

6. 12. 2019 3 min. čítania Marie Háková
5 variantov, ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi

Zemiakové recepty by vydali na samostatnú veľkú kuchárku. Teraz v zime mám najradšej vytvárať z nich viacfarebné prílohy, vymýšľať rôzne variácie zemiakových šalátov, pripravovať ich ako samostatné jedlo alebo spoločne s mäsom v jednom hrnci, a samozrejme variácie zemiakových kaší.

Máte ďalšie tipy, čo so zemiakmi? Budem veľmi rada, keď sa podelíte v komentároch!

Variácie zemiakových šalátov

A teraz nemyslím ten tradičný vianočný. :-) Šalátových možností je azda nekonečno.

Ja mám veľmi rada zemiaky po „indicky“, krásne voňajú korením a sú mierne pikantnejšie.

Na dve väčšie samostatné porcie alebo tri prílohové uvarím okolo 400–450 g zemiakov. Medzitým si vo väčšej mise pripravím:

  • lyžicu opražených horčičných semienok a opraženého rímskeho kmínu,
  • polovicu zelenej chili papričky (dá sa vynechať), najemno nasekanej,
  • malý kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru,
  • štipku kurkumy,
  • 1–2 nakrájané jarné cibuľky.

K zmesi pridám uvarené zemiaky a postupne pridám zálievku (na šťavu z polovice citróna zhruba lyžicu olivového oleja) a soľ.

Tip na presné dávkovanie

Tip na presné dávkovanie

Digitálna lyžicová váha dokáže merať po lyžičkách a ukazuje gramy. Perfektný pomocník na varenie a pečenie!

Do e-shopu

Farebná príloha

Zemiaky sú super samy za seba. Ale žltý zemiak a hnedé mäso – to mi pripadá trochu fádne. Preto rada zemiaky miešam s niečím farebným.

  • Zelené prílohy: cuketa, brokolica, kel, pak choi (recept nájdete nižšie)
  • Červené/oranžové: červená repa, mrkva, tekvica
  • Biele: zeler

Tu som zmiešala mrkvu (dve minúty vo vriacej slanej vode a potom prudko schladiť) a pikantnú variáciu s pak choi. Je to zelenina, ktorú teraz môžete stretnúť dokonca aj na farmárskych trhoch. V zásade je to veľmi tuhý šalát, ktorý pokojne sparte.

Môžete ho pripraviť podobne ako špenát – alebo skúste moju do ázijska ladenú variáciu. Pak choi najskôr nechajte skrehnúť v mise s ľadovou vodou, omyte, osušte a nakrájajte zvlášť stonky a listy, a oboje nakrájajte na rezančeky (nemiešajte ich). Na panvici roztopte kokosový olej alebo prepustené maslo, rozvoňajte v ňom kúsok nasekaného zázvoru (je možné nahradiť sušeným), strúčik nasekaného cesnaku a na drobné kúsky nasekanú chilli papričku, asi bude stačiť malý kúsok (dá sa nahradiť chilli vločkami, prášok neodporúčam). Keď bude zmes voňať ako dobrá indická reštaurácia, pridajte nakrájané stonky, poduste 3–4 minúty, potom pridajte lístky a duste ďalšie 2 minúty.

Multifunkčné strúhadlo zvládne aj vlnky

Multifunkčné strúhadlo zvládne aj vlnky

Vlnky, prúžky, kolieska… Na multifunkčnom strúhadle všetko pripravíte rýchlo a precízne.

Do e-shopu

Zemiaková kaša alebo popučené zemiaky na rôzne spôsoby

Ja mám radšej popučené, ale vyjde to narovnako.

Prvá vec, čo môžete skúsiť, je jednoducho pridať muškátový oriešok. Rozdiel je úžasný!

Tipy, čo ešte môžete vyskúšať:

  • Osmažená cibuľka
  • Chrumkavé kocky slaniny
  • Drvený cesnak s troškou jablčného octu
  • Sekaný čerstvý koriander (len troška, aby si neukradol celé jedlo pre seba)
  • Otrhaný čerstvý tymián a sparené lístky z feniklovej buľvy (1 buľva na 2 porcie, zvyšok môžete napr. upiecť a podávať ako súčasť prílohy)

Zemiaky v jednom hrnci s mäsom a zeleninou

Pridajte, čo máte radi. Je vlastne potrebné dodržiavať iba dve veci:

  1. Zemiaky potrebujú zhruba hodinu na to, aby sa upiekli (nevarím ich dopredu). To platí pre kúsky, kedy štvrtinky zemiakov nakrájate na tenšie, asi polcentimetrové, plátky a pečiete na 200 °C.
  2. Mäso sa pečie rôzne dlhý čas podľa druhu, niekedy teda musí do rúry ešte pred zemiakmi (napríklad celé kura), niekedy až po (napríklad kuracie prsia).

V tomto recepte som upiekla kuracie prsia naložené v sladkej paprike, cesnaku a rozmaríne s tymianom, zemiakmi a paradajkami.

Tip pre paradajky: stačí im pol hodina. V rúre vynikne ich kyslosť, je fajn ich predtým premiešať so štipkou soli, lyžicou cukru (naozaj) a olivovým olejem. Potom sú perfektné.

Tip pre mäso: prsia orestujte 3 minúty z oboch strán na rozpálenej panvici a potom pečte pol hodiny.

Chytrý hrniec na pečenie

Chytrý hrniec na pečenie

Smaltový hrniec, ktorý môžete použiť aj v rúre, má rozumne umiestnené uši. Vďaka tomu sa nepopálite o hrany rúry.

Do e-shopu

Bezmäsitá večera

Keď pridáte tuk a bielkovinu, budú zemiaky super bezmäsitá večera. Pamätáte si varené zemiaky s kefírom alebo cmarom? Ako dieťa som to milovala. A je to rovnaký princíp. :-)

V zime príjemne zahrejú pečené zemiaky so syrom a cibuľkou alebo rozklepnutým vajíčkom.

Môžete ich rozrezať do kríža alebo do nich nasekať niekoľko zárezov a vyplniť rôznymi zmesami so syrom, cibuľkou, papričkami apod. Verzia tu na fotke je dokonca z detskej knižky!

Predvarte si väčšie zemiaky, vcelku a so šupkou – budú potrebovať 20 minút a nebudú ešte hotové, ale to je v poriadku. Rozkrojte ich napol a vydlabte, aby tvorili misku s hrubšou stenou. Tú potom k naplňte strúhaným syrom (skvelý je kozí syr, feta, eidam…) s muškátovým orieškom a cibuľkou. Môžete ich potom syrom aj posypať, je to ešte lepšie. Pečte 10 minút na 180 °C.

 

Čítajte tiež

5 zimných nátierok na zahriatie
5 zimných nátierok na zahriatie3442
Tri horúce nápoje, ktoré vás na jeseň dokonale zahrejú
Tri horúce nápoje, ktoré vás na jeseň do…11118
Voňavé jesenné maškrtenie: orechovo-kokosové koláčiky s ovocím
Voňavé jesenné maškrtenie: orechovo-koko…11372
ďalšie články