Grilážové labky
Kúsky, ktoré som vám pripravila tentoraz, patria k mojim najobľúbenejším, jednoducho božským cukrovinkám. Grilážové labky! Ako lákavo to znie. Áno, hlavnou zložkou receptu je cukor, ale ak sa z neho stane po rozohriatí karamel, mení sa z kyselinotvorného na zásaditý a nášmu telu toľko neškodí. To už tvrdil páter Ferda. Ale ako vieme: všetko s mierou! V spojení s mandľami sa vám po ochutnaní bude chcieť spievať koledy celý deň. To mám overené!
Suroviny:
- 500 g práškového trstinového cukru
- 360 g lúpaných mandlí
- maslo na vymastenie
- 1 jablko
Postup:
Formičky na labky starostlivo vymažeme maslom. Cukor vsypeme do panvice alebo rajnice a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť. Mandle posekáme nadrobno. Len čo cukor dostane zlatistú farbu a stane sa tekutým, vsypeme doň mandle a premiešame. Vzniknutú griláž necháme prejsť varom, ale opatrne, aby nestmavla a nezhorkla. Lyžičkou ju dáme do vymazaných formičiek a pomocou jablka ju do nich vtlačíme, aby sme si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minútach labky vyklopíme a necháme vychladnúť a stuhnúť.
Oľgine tortičky
A moje milované Oľgine tortičky? To je, milé dámy a milí páni, prvorepublikový recept od vtedajšej známej kuchárky Anuše Kejřovej. Nielenže má kávovú príchuť, čo sa pri cukrovinkách tak často nevidí, ale získali si ma hlavne zdobením: rozkošnou malou kytičkou vykrojenou z datle! Na chvíľu sa zo mňa stáva šušlavá pani rozplývajúca sa nad tou zdravou nádherou. Síce je pravda, že cukrom sa tu nešetrí, ale Vianoce sú raz za rok a sladkosti (za tú celoročnú drinu a krutú zimu za oknami) k nim jednoducho patria. Užite si pečenie s radosťou a schovajte si pár kúskov len pre seba. Po labkách a tortičkách sa totiž len tak zapráši. Krásny advent!
Suroviny:
Cesto
- 340 g hladkej múky
- 240 g masla
- 110 g práškového trstinového cukru
- 110 g mletých lieskovcov
- štipka mletého badiánu
- 2 lyžice vínnej pálenky
- 1 žĺtok
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- za hrsť datlí na ozdobu
- múka na pomúčenie
Krém
- 100 g mletých mandlí
- 50 g masla
- 100 g práškového trstinového cukru
- štipka mletej škorice
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica punču
Poleva
- 50 ml teplej kávy Tchibo Exclusive
- 150 g práškového trstinového cukru
Postup:
Do preosiatej múky rozkrájame maslo a premiesime. Prisypeme cukor, oriešky a badián a spolu so zvyšnými surovinami vypracujeme pružné cesto. Rúru predhrejeme na 160 °C.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm a vykrojíme z neho malé kolieska. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme dozlatista (zhruba 5 minút). Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu rozmiešame kávu s cukrom dohladka. Mandle vyšľaháme s maslom a cukrom a vmiešame škoricu, šťavu a punč a touto náplňou potrieme polovicu koliesok. Zlepíme s prázdnymi kolieskami, prelejeme polevou alebo len ozdobíme datlou.