Práve čítate

Silvestrovské maškrtenie pre deti

4419  
Zdieľať: 

Silvestrovské maškrtenie pre deti

Deti sa určite s radosťou zapoja do príprav a o to viac im potom bude chutiť. Veď napríklad vykrajovať srdiečkové toasty je super zábava! Tohtoročné silvestrovské menu som vymyslela spolu s Violi tak, aby ho zvládli pripraviť aj deti. Tým menším treba trochu pomôcť a tie staršie si hravo poradia samy.

30. 12. 2016 3 min. čítania Gabriela Bartošovská
Silvestrovské maškrtenie pre deti

Silvestrovské veselenie nemusí byť len pre dospelých. Osláviť koniec roka a príchod nového chcú určite aj deti. Pripravte si doma alebo na chate na horách s partiou priateľov alebo s rodinou chutné pohostenie pre všetkých.

IMG_3071

Ovocné bowle

Suroviny
1 l jablčného džúsu
1 jablko
1 banán
1 pomaranč

Príprava
Stačí naliať džús do nádoby. Ovocie dôkladne umyť, pomaranč a banán olúpať a z jablka vykrojiť jadrovníky. Ovocie pokrájať, pridať do džúsu a všetko premiešať. Ak použijete čerstvé ovocie, nápoj získa slávnostnejší ráz. Bowle môžete servírovať v džbániku alebo aj priamo z hrnca.

IMG_3063

Srdiečkové toasty

Máte doma vykrajovačku v tvare srdca? Prečo ju nepoužiť pri príprave občerstvenia pre deti… Zvyšky šunky dáte do nátierky a zvyšky rožkov si odložte, aby ste ich mohli prvého januára opiecť do cesnačky. Nič nepríde nazmar.

Suroviny
balenie toastového chleba (bieleho alebo tmavého)
1 veľké balenie syra Lučina
1/2 šalátovej uhorky do nátierky
1/2 šalátovej uhorky na ozdobenie
štipka soli
cca 200 g chudej šunky (min. s 90 % mäsa)

Príprava
Z toastových chlebov a šunky vykrojte vykrajovačkou srdcia. Lučinu zmiešajte s uhorkou postrúhanou najemno, pridajte štipku soli a pokrájaný zvyšok šunky. Premiešajte, natrite na toasty, pridajte šunkové srdiečko a prikryte druhým toastom. Na ozdobu vykrojte z uhorky menšie srdiečka.

IMG_3020

Silvestrovské listové minirolády

Občerstvenie z lístkového cesta patrí k najobľúbenejším hlavne vďaka nenáročnej príprave a úspore času (za predpokladu, že si cesto kúpite ‒ v tomto prípade odporúčam maslové). Jednou možnosťou je nechať roládu (závin) vcelku a nakrájať ju až po vychladnutí. Druhou možnosťou je nakrájať závin hneď po zavinutí ‒ potom vzniknú tzv. slimáky.

Suroviny
1 maslové lístkové cesto
bazalkové pesto
150 g chudej šunky (min. s 90 % mäsa)
250 g tvrdého syra na strúhanie
1 vajce
semienka na posypanie (napr. sezamové)

Variant so slimákmi

1 maslové lístkové cesto
kvalitný kečup
čerstvé alebo sušené bylinky (oregano, bazalka, tymian)
150 g chudej šunky
250 g tvrdého syra na strúhanie (alebo mozzarelly)
1 vajce

TIP pre dospelých: na potretie hrubozrnná horčica namiesto pesta.

Príprava
Cesto si rozdeľte na dva časti, bude sa vám s ním lepšie pracovať. Cesto rozvaľkajte na zhruba 0,5 cm, potrite ho pestom, obložte šunkou, posypte syrom a zaviňte. Vrch potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamovými semienkami. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 200 °C približne 35 až 40 minút.

Variant so slimákmi je rovnaký, až na to, že pred pečením sa roláda pokrája na pásiky (zhruba 1 cm široké), ktoré sa položia na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba. Jednotlivé slimáky sa zľahka potrú rozšľahaným vajcom a môžu posypať semienkami. Čas pečenia je v tomto prípade kratší ‒ zhruba 15 až 20 minút.

IMG_3150

IMG_3076

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články