Práve čítate

Vzájomné pôsobenie kávy a alkoholu v café toniku

4667  
Zdieľať: 

Vzájomné pôsobenie kávy a alkoholu v café toniku

Tušíte, čo s vami kombinácia alkoholu a kofeínu urobí? Či vám pomôže ľahšie prekonať náročnejšie dni, alebo by ste sa jej mali radšej vyhnúť?

29. 12. 2016 2 min. čítania Redakce
Vzájomné pôsobenie kávy a alkoholu v café toniku

Vychutnávate si kávu samotnú alebo vo všetkých možných i nemožných kombináciách? Jedným z najnovších trendov v mixovaní, ktorý očaril aj milovníkov kávy, je café tonik. Spojením kávy a studeného toniku vznikne osviežujúci nápoj plný bubliniek. Hoci takýto café tonik sa hodí skôr na letné mesiace, ani v zime sa ho nemusíte vzdať. Stačí len pridať brandy a máte osviežujúci drink, ktorý vás udrží na nohách až do novoročného rána.

kafetonic-19

Miešať, či nemiešať?

Hoci kaviarne ponúkajú kávu ochutenú rôznymi druhmi panákov a v nápojových lístkoch barov nájdete energetické drinky obsahujúce napríklad vodku, lekári kombináciu kofeínu a alkoholu neodporúčajú. Dôvodom ich obáv sú účinky kofeínu a alkoholu, ktoré pôsobia proti sebe. Kým kofeín v káve či energetickom drinku stimuluje činnosť srdca a centrálnej nervovej sústavy, vďaka čomu ľahšie dokážeme prekonať únavu a sme bdelejší, tak alkohol má opačné účinky: na centrálnu nervovú sústavu pôsobí utlmujúco.

Spojením týchto dvoch účinkov preto bude zmätená nielen centrálna nervová sústava, ale ovplyvnené aj vnímanie miery opitosti. Doktor Robert Swift z Brown University tvrdí, že kofeín dokáže obalamutiť mozog tak, že človek si myslí, že je menej opitý, než v skutočnosti je. Po požití samotného alkoholu cítime únavu, avšak kofeín únavu potláča. Preto potom vydržíme dlhšie piť, zároveň však nespoznáme, kedy by sme mali prestať. Kofeín totiž nedokáže obmedziť množstvo alkoholu v krvi.

Káva nemá magické účinky, preto nepomôže pri „opici“ ani ako ranný životabudič. A keďže dehydruje organizmus, tak naopak: účinky včerajšieho popíjania sa pocítia oveľa intenzívnejšie.

Ak však nehodláme spolu s kávou alebo s iným kofeínovým nápojom vypiť väčšie množstvo alkoholu, nemusíme sa týchto negatívnych protichodných účinkov obávať.

kafetonic

Suroviny

70 g kávy Tchibo
1 l vody
0,05 l brandy
tonik

Postup

Na prípravu tohto nápoja sa najviac hodí číra filtrovaná káva. Vysoký pohár naplňte ľadom a potom zalejte slušnou dávkou brandy, kávy a toniku. Podávajte so slamkou alebo radšej s dvoma. Výsledkom je priezračný a osviežujúci nápoj, ktorého chuť si vás ľahko podmaní.

kafetonic-25

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články