Máte radi zimu rovnako ako ja? A tiež vás poriadne štve, keď si časť z nej môžete vychutnať len s vreckovkou pri nose a zábalom na krku namiesto posedenia vo vyhriatej kaviarni s výhľadom na zasnežené ulice?
Keď sme točili Herbár s dedkom bylinkárom, rozprávali sme sa o tom, aké byliny používa pri prechladnutí. Mieša bylinky, čo si môžete aj sami vypestovať na záhradke alebo na balkóne, s divo rastúcimi bylinkami, ktoré sa pre zmenu dajú kúpiť. A všeobecne dáva prednosť bylinkovým zmesiam. Tie totiž môžu účinnejšie zasiahnuť proti začínajúcej chorobe, ktorej priebeh je samozrejme u každého iný.
Pripomenul mi divozel a podbeľ, ktoré som zbierala ako malá, a že tymian je skvelý nielen do hamburgerov. Má totiž antibiotické účinky. Šalvia zasa antivirotické, preto ňou kloktám, hneď ako ma začne škriabať v krku. Divozel vyčistí priedušky od hlienu a baza zníži horúčku. Podbeľ bojuje proti kašľu a harmanček dezinfikuje. Všetky tieto byliny majú liečivých účinkov oveľa viac, ale aj pri takomto zjednodušení sa krásne dopĺňajú a hlavne pomáhajú. Čajové zmesi sú testované na ľuďoch a na mne a môžete ich kloktať, piť či inhalovať. Alebo ich len tak vychutnávať, až kým sa nebudete v posteli povaľovať zdraví a pozerať sa cez pariaci čaj na fujavicu za oknom. Do nového roka prajem čo najpevnejšie zdravie nám všetkým!
Prechladnutie nepodceňujte a pri väčších ťažkostiach navštívte lekára.
Čaj s nechtíkom pri prechladnutí
Suroviny
za malú hrsť sušenej šalvie
za malú hrsť sušeného harmančeka
za malú hrsť sušených kvetov lipy
okvetné lístky z 5 sušených kvetov nechtíka
Postup
Byliny nadávkujeme do misky a premiešame. Zalejeme asi 2 litrami vriacej vody a necháme 20 minút lúhovať. Potom precedíme. Nálev kloktáme alebo pijeme .
TIP: Deťom radšej vymeníme šalviu za repík.
Bylinný čaj s podbeľom
Suroviny
za malú hrsť sušených kvetov lipy
za malú hrsť sušených kvetov divozelu veľkokvetého
za malú hrsť sušeného tymianu
za malú hrsť sušenej materinej dúšky
za malú hrsť sušených listov alebo kvetov podbeľa
za malú hrsť sušeného kvetu bazy čiernej
Postup
Byliny nadávkujeme do misky a premiešame. Zalejeme asi 2 litrami vriacej vody a necháme 20 minút lúhovať. Potom precedíme. Nálev kloktáme alebo pijeme.
TIP: Pri silnejšom kašli môžeme do zmesi pred zaliatím vodou pridať sušenú mätu piepornú.