Pred dvoma rokmi som na veľtrhu bioproduktov BioFach v Nemecku narazila na vrecúška so semienkami biopúpavy, ktoré ste si mohli objednať a zasiať. To ma fakt dostalo. Musela som sa smiať pri predstave, ako si hipster na balkóne v Berlíne pestuje biopúpavu na šalát a záhradníci u nás plačú nad každým nevyrytým korienkom tejto úžasne úpornej buriny. Zo záhona ju hubím tiež, ale inak na púpavu v záhrade nedám dopustiť. Pesto z mladých lístkov púpavy plných vitamínu C jednoducho nemá chybu a výroba púpavového medu je pre mňa každý rok skúškou trpezlivosti pri miešaní a strážení hrnca s tuhnúcim zlatistým sirupom.
A viete, že z púpavy možno využiť aj koreň? To musíte vyskúšať, lebo takú dobrú bylinkovú kávu ste určite nepili. Ja teda rozhodne nie. A k tomu tie liečivé účinky! A okrem toho sa táto káva vynikajúco hodí na jarný detox. Púpava lekárska totiž pôsobí priaznivo na očistu pečene a žlčníka, lebo ich zbavuje toxických látok. Znižuje aj hladinu cukru v krvi a podporuje trávenie. Má tiež schopnosť pomôcť telu s odvodnením. A vraj pomáha aj pri chronickej únave. A ak preferujete čaj, stačí čistý nakrájaný koreň usušiť za suchého počasia v tieni. Potom ho len povaríte vo vode a liečivý čaj je na svete. Ale čo si budeme navrávať, pražený koreň má výraznejšiu, aromatickejšiu chuť.
Suroviny
korene púpavy lekárskej
mlieko
med, sirup alebo cukor na dosladenie
Postup
Na jar alebo na jeseň vykopeme zo zeme korene púpavy. Zbierame ich na miestach neznečistených priemyselnými hnojivami a postrekmi. Korene odkrojíme od zelenej nadzemnej časti a kefkou vydrhneme dočista. Veľmi dôkladne ich opláchneme, nech nám kávu nekazia smietky hliny. Čisté korene nakrájame na drobnejšie, približne rovnaké kúsky a dáme do rúry pražiť na 200 °C. Dávame pozor, aby sa nespálili. Mali by byť vysušené, tmavohnedé. Prípadné čierne „uhlíky“ z koreňov odstránime.
Korene necháme vychladnúť a pomelieme ich v mlynčeku na kávu. Skladujeme ich vo vzduchotesnom pohári na tmavom mieste. Kávu pripravíme z 2 čajových lyžičiek praženého púpavového koreňa vareného pár minút v 200 ml vody. Podľa chuti pokvapkáme mliekom a osladíme.