Práve čítate

Prípad kofeín: Káva alebo energetické nápoje?

5248  
Zdieľať: 

Prípad kofeín: Káva alebo energetické nápoje?

Káva a kofeín k sebe patria ako Lasica a Satinský a celé ľudstvo žije v domnienke, že káva je kofeín v kvapalnej forme. Pritom kopček kávovej zmrzliny, či tabuľka čokolády, niektoré druhy čaju alebo energetické nápoje ho obsahujú oveľa viac ako jeden hrnček kávy.

5. 8. 2015 3 min. čítania Redakce
Prípad kofeín: Káva alebo energetické nápoje?

Je všeobecne známe, že jednotlivé odrody a typy káv majú rôzny obsah kofeínu – podľa International Coffee Organization napríklad odroda s názvom robusta obsahuje zhruba dvakrát viac kofeínu ako arabica. Káva z kávovaru s objemom 150 mililitrov máva v priemere viac kofeínu ako instantná, ale na druhej strane menej než prekvapkávaná, pozri tabuľku nižšie. V posledných rokoch je na vzostupe káva bez kofeínu, ktorá musí podľa predpisov obsahovať menej ako 3 mg kofeínu v jednej šálke.

(rozmedzie počíta s rôznymi hodnotami rôznych odrôd kávy, hodnoty v tabuľke sú uvedené v miligramoch na 150 ml)

Ako si však káva vedie v porovnaní s inými nápojmi, ktoré tiež obsahujú kofeín?

Káva verzus Red Bull and Co.

Energetické nápoje chutia na prvý dúšok všetky rovnako, obsah kofeínu a ďalších povzbudzujúcich látok je však rôzny. Keď si dáme jeden menší Red Bull s objemom 330 mililitrov, tak prijmeme cca 80 miligramov kofeínu, menej povzbudzujúcich látok, ako keby sme si dali väčšiu instantnú kávu.

Keď však siahneme po pollitrovom Monsteri,  dostaneme dávku 160 miligramov kofeínu.

Bystrejší si už asi vyrátali, že keď vedľa seba dáme rovnaké množstvo energetického nápoja a kávy, tak v káve je kofeínu viac ako v Red Bulle či v Monsteri – v tomto ohľade sa káva môže zdať zdraviu škodlivejšia. Problém s energetickými nápojmi však spočíva v niečom inom, než v množstve obsiahnutého kofeínu.

Po prvé: obsahujú veľa cukru – napríklad spomínaný Monster  13,5 čajových lyžičiek – čo sa môže negatívne prejaviť na hmotnosti. Ďalším problémom je látka zvaná taurín, ktorá vyznávačom energetických nápojov často prináša až magicky povzbudzujúce účinky. Na rozdiel od kofeínu je taurín tak trochu španielska dedina, neexistuje totiž žiadny dlhodobý výskum skúmajúci jeho účinky na ľudský organizmus.

Káva sa zato kontinuálne skúma viac ako sto rokov a hoci má určité negatíva pri konzumácii väčšieho množstva (nervozita, úzkosť, porucha spánku, halucinácie), tak je to stále prirodzený stimulant s pozitívnymi účinkami na ľudskú pamäť. Zato energetické nápoje sú obohatený o umelé sladidlá a farbivá a ďalšie nové a zatiaľ nepreskúmané chemické látky.

Odporúčané denné dávky

Aká je teda správna denná dávka kofeínu? Všeobecne možno povedať, že denný príjem kofeínu by nemal prekročiť zdraviu škodlivú hranicu 300 mg kofeínu, čo zhruba zodpovedá:

3 až 4 šálkam kávy z pražených zŕn
5 šálkam instantnej kávy
5 šálkam čaju
10 tabletkám proti bolesti

Na záver treba pripomenúť zlaté pravidlo: všetko s mierou. Keď sa týmto pravidlom budeme riadiť, pitie kávy nám poskytne hlavný benefit bez ohrozenia nášho zdravia: mentálnu čulosť po celý deň.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články