Práve čítate

Slovenské kúpele: ako sa relaxovalo v minulosti

6262  
Zdieľať: 

Slovenské kúpele: ako sa relaxovalo v minulosti

V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi ťažké nájsť si čas pre seba a dožičiť si poriadny relax. Spomínate si ešte, kedy naposledy ste jednoducho „vypli“ a dopriali svojmu telu oddych? Možno sa práve teraz zamýšľate nad návštevou wellness centra alebo plánovaním dovolenky pri mori, ale čo tak namiesto toho navštíviť staré známe kúpele?

5. 6. 2017 3 min. čítania Redakce
Slovenské kúpele: ako sa relaxovalo v minulosti

Slovensko má v tomto smere naozaj čo ponúknuť. Už od nepamäti je naša krajina známa množstvom liečivých prameňov, ktorých počet a kvalita výrazne prevyšuje svetový priemer, o čom naši predkovia dobre vedeli, preto sa tieto miesta vždy tešili veľkej obľube. Bardejovské kúpele boli vďaka svojej polohe v prostredí lesov prezývané aj kúpeľmi pokoja, piešťanské kúpele sa na celom svete preslávili svojim vzácnym liečivým bahnom a sírna termálna voda v Trenčianskych Tepliciach patrí k svetovým unikátom. Poďme si prostredníctvom starých fotografií pripomenúť, kam sa chodilo relaxovať v minulosti.

592689_002
Rekreantky v Bardejovských kúpeľoch. Fotené v roku 1981. Zdroj: zs (TASR)

Podľa archeológov ľudia využívali termálne pramene už v praveku, u nás to potvrdzujú nálezy v Bešeňovej a Gánovciach. V Dudinciach, známom kúpeľnom meste, sa napríklad nachádzajú vane vysekané v travertíne, ktoré pochádzajú z obdobia Rímskej ríše. Slovenské kúpele majú naozaj bohatú históriu a ich liečivú silu využíval napríklad aj Marcus Aurelius a Mária Terézia. Novodobé kúpeľníctvo sa na Slovensku začalo rozvíjať začiatkom minulého storočia.

Kúpele odjakživa slúžili nielen na očistu tela, ale boli aj miestami spoločenských stretnutí. Už starí Rimania radi organizovali v priestoroch kúpeľov rôzne oslavy a hostiny. Kúpeľné pobyty boli v minulosti späté najmä s bohatšou vrstvou a v určitom období bola ich návšteva skutočne trendovou záležitosťou. Počas socializmu sa ich brány otvorili pre všetkých a stali sa najobľúbenejšou formou relaxácie.

592689_007
Oddychový park v Bardejovských kúpeľoch. Fotené v roku 1981. Zdroj: zs (TASR)

Okrem priaznivých liečebných a relaxačných účinkov kúpele pomáhajú aj k nadväzovaniu nových známostí. Počuli ste už o „kúpeľnej láske“? Ľudia často strávili na kúpeľnom pobyte aj tri týždne, počas ktorých si niektorí našli partnera. Občas sa dokonca hovorí aj o „kúpeľných manželstvách“. Lebo termálna voda a uvoľnenosť už spojili nejednu dvojicu, avšak tieto vzťahy sa väčšinou skončili spoločne s pobytom.

Tak čo, zatúžili ste aj vy aspoň po pár dňoch strávených v kúpeľoch? Dnes už nemusíte čakať na odporúčanie od doktora, lebo takmer každé slovenské kúpele ponúkajú svoje služby za doplatok.

574375_004
Oddych v kúpeľoch Dudince. Fotené v roku 1966. Zdroj: J. Valko (TASR)
575721_006
Liečivá voda v dudinských kúpeľoch. Fotené v roku 1967. Zdroj: J. Bakala (TASR)
575721_003
Leto v kúpeľoch Dudince. Fotené v roku 1967. Zdroj: J. Bakala (TASR)
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články