Práve čítate

Deň matiek v minulosti

3443  
Zdieľať: 

Deň matiek v minulosti

História sviatku siaha veľmi hlboko a prvé zmienky môžeme nájsť už v období antiky. V starovekom Grécku oslavovali bohyňu Rheu, ktorá je podľa gréckej mytológie matkou všetkých bohov. Oslavy na jej počesť sa však konali už v marci a trvali celé tri dni.

11. 5. 2017 3 min. čítania Redakce
Deň matiek v minulosti

Jar je v plnom prúde, vonku sa konečne otepľuje a vo vzduchu cítiť vôňu rozkvitnutých stromov. Máj nepochybne patrí k najkrajším mesiacom v roku a jeho druhá nedeľa je na Slovensku aj v mnohých ďalších krajinách vyhradená pre všetky matky. Narozdiel od Valentína alebo Vianoc sa Deň matiek zatiaľ nestal komerčným sviatkom a už dlhé roky si zachováva krásnu myšlienku. Je oslavou ženy ako darkyne života a zároveň príležitosťou spomenúť si na naše mamičky a aspoň malou pozornosťou ich odmeniť za to všetko, čo pre nás robia.

14699
Oslavy dňa matiek v Bratislave pred 50 rokmi. Fotené v roku 1948. (zdroj: TASR/ Tarkoš)

Za predchodcu Dňa matiek v podobe, ako ho poznáme dnes, možno označiť anglický sviatok Mothering Sunday venovaný všetkým matkám Anglicka. V tejto deň sa aj služobníctvo, ktoré väčšinou žilo spoločne so svojimi pánmi, mohlo vrátiť domov za svojimi matkami. Jeho počiatok sa datuje do 17. storočia. V novodobej histórii sa Deň matiek rozšíril na prelome 19. a 20. storočia a v roku 1914 sa dokonca dočkal označenia národného sviatku, za ktorý ho vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson.

14720
Pri príležitosti Dňa matiek sa konal aj zábavný program, ktorý pripravovali deti. Jeho súčasťou bol spev, tanec aj recitácia básničiek. Fotené v roku 1948. (zdroj: TASR/ Tarkoš)

V Československu sa Deň matiek začal oslavovať v roku 1923, o čo sa údajne zaslúžila dcéra prezidenta Masaryka Alica Masaryková, ktorá bola emancipovanou zakladateľkou Červeného kríža, organizovala osvetovú činnosť určenú pre matky s malými deťmi, zriaďovala jasle a domovy pre opustené deti.

14705
Pre mamičku moju milú, ktorú rada mám, veľké srdce namaľujem, k sviatku jej ho dám.. (zdroj: TASR/ Tarkoš)

Tradície sa v rozličných krajinách trochu odlišujú, niekde zvykli deti aspoň na jeden deň uvoľniť svoje matky od varenia, alebo napiecť špeciálny koláč. V našich končinách je zvykom venovať mamičkám k sviatku kvety, bonboniéru, alebo malé darčeky. Deti ich často vyrábali vlastnoručne a doplnili krátkymi básničkami, ktorými vyjadrovali svoju lásku a vďaku.

14722
Šetrím si korunky, už ich mám päť, kúpim dnes mamičke najkrajší kvet. Pekný kvet červený, ako lienka, ľúbim ťa, ľúbim, moja mamulienka.  (zdroj: TASR/ Tarkoš)

V päťdesiatych rokoch minulého storočia boli v socialistickom bloku oslavy Dňa matiek nahradené marcovým Medzinárodným dňom žien. Tradíciu obnovili po uvoľnení režimu v roku 1989 a od roku 1993 na Slovensku slávime obidva sviatky. Ak ste aj vy mamičkou, využite tento deň na oddych a strávte ho so svojou rodinou, ak nie, skočte na návštevu za svojou mamou a potešte ju niečím sladkým alebo napríklad spoločným obedom. Veď mamu máme predsa len jednu.

14701
Takto sa oslavoval Deň matiek v Bratislave v roku 1948. (zdroj: TASR/ Tarkoš)
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články