Uhorky hadovky, paradajky, cibuľka, nové zemiaky, fazuľky, bylinky .. „Druhá“ uhorková sezóna nastane trochu neskôr, a to sa zas zbierajú nakladačky a usilovne sa zavára do zásoby. Ale do tej doby sa jedia uhorky šalátovky-hadovky vo veľkom. Každý deň klasický uhorkový šalát, obdeň tzatziki a zvyšné dni v týždni Tarator.
Ten nám pripravovala babička každé leto na chate. Ako malá som pre tento bulharský pokrm, pravda, nemala veľmi pochopenie, ale dnes mi príde úplne geniálny. Tento tekutý šalát alebo studená polievka (ako chcete) je úžasne osviežujúci. Babička nám ho ešte spestrovala Vincentkou na zapitie. Odtiaľ asi pramenia základy môjho vzťahu k naozaj zdravému stravovaniu :).
Skúste presvedčiť svoju rodinu a schlaďte sa v letných horúčavách domácou studenou uhorkovou polievkou s vlašskými orechmi a kôprom. Najviac mi na nej chutia tie orechy, ktoré po chvíli pekne nasiaknu a krásne chrumkajú v ústach. Vincentku môžete vynechať, ale uhorku nikdy!
Suroviny
šalátová uhorka – čím viac, tým lepšie (2ks)
3 strúčiky cesnaku
soľ
hrsť nasekaných vlašských orechov
50 ml olivového oleja
čerstvý kôpor
0,5 litra jogurtu
0,5 litra acidofilného mlieka alebo vody
Postup
Olúpte a na drobné kocky nakrájajte šalátovú uhorku. Potom pridajte rozotrený cesnak, olej, nasekaný kôpor, jogurt, mlieko alebo vodu, a nakoniec dozdobte vlašskými orechmi a kôprom nešetrite. Dajte vychladiť a podávajte.