Práve čítate

Vcelku grilované morčacie prsia v trojobale s kapustovým šalátom a cesnakovým dipom

3612  
Zdieľať: 

Vcelku grilované morčacie prsia v trojobale s kapustovým šalátom a cesnakovým dipom

Keď sa povie grilovačka, asi každému napadne poriadny hovädzí steak, marinovaná bravčová krkovička alebo kuracie paličky. Prirodzene, veď každý z týchto druhov mäsa má svoje čaro a na gril nepochybne patrí. Ale občas si hovorím, prečo neurobiť zmenu a neskúsiť obohatiť svoju BBQ selekciu o niečo netypické? A dokonca v kuse grilované?

7. 7. 2017 3 min. čítania Martin Škoda
Vcelku grilované morčacie prsia v trojobale s kapustovým šalátom a cesnakovým dipom

Preto som sa tentoraz pustil do prípravy celých morčacích pŕs. Nie je to bežná úprava a už vôbec nie na grile, ale uvidíte, že pre vynikajúci výsledok sa oplatí. Základom je mäso dobre naložiť do marinády, prudko zatiahnuť, a potom už len pomaly grilovať na nepriamom ohni. Keď je mäso upečené, môžete si sami zvoliť, či ho pokrájate a dáte do žemle (ako ja), doplníte ľahkým šalátom a ľubovoľnou omáčkou alebo napríklad grilovanou zeleninou. Prvýkrát som tento recept vyskúšal u nás doma, babička mi tvrdila, že mäso bude suché a bez chuti, ale kdeže, krásne sa prepieklo a šťava z neho doslova vytekala, rovnako ako radosť z babičky, keď dojedala tretiu porciu.

IMG_5534

Suroviny

Na morčacie prsia
morčacie prsia v celku, 1 kg
1 menšia lyžica soli
1/2 lyžičky cukru
1 malá lyžička bieleho mletého korenia
1 lyžička mletej sladkej papriky
1 malá lyžička muškátového orieška
1 lyžička kurkumy
2 lyžičky mletého sušeného cesnaku
3 lyžice rastlinného oleja

Na šalát
1/6 bielej kapusty
2 mrkvy
3 lyžice rastlinného oleja
kvasný ocot (podľa chuti)
soľ, korenie

Na cesnakový dip
200 g zakysané smetany
2 až 3 stroužky česneku
sůl a pepř

Na servírování
za veľkú hrsť uhoriek cornichon
za hrsť valeriány
5 až 6 žemlí (podľa nálady)

Postup

Ak máte tú možnosť, niekoľkokrát do mäsa buchnite tenderizérom, pekne skrehne. Ak tenderizér nemáte, pustite sa rovno do marinovania. Zo všetkých ingrediencií okrem oleja si pripravte koreniacu zmes. Potom mäso zo všetkých strán zmesou dôkladne obaľte a nechajte marinovať aspoň na noc v chladničke.

Gril rozpáľte na vyššiu teplotu, mäso potrite olejom a na grile zo všetkých strán dobre poobracajte, aby sa „zatiahlo“. Podľa výšky potom celé prsia dopekajte na nepriamom ohni na okraji grilu zhruba 30 minút. Pred krájaním počkajte aspoň 3 minúty, aby z mäsa nevytiekla výborná šťava.

Kapustu na šalát postrúhajte alebo pokrájajte na veľmi tenké rezance, dajte do misky, pocukrujte, osoľte a postláčajte rukami, aby zmäkla. Prilejte olej a ocot. Podľa potreby dochuťte soľou a korením a kapustu nechajte aspoň 10 minút marinovať. Pridajte postrúhanú mrkvu a zamiešajte. Šalát v chladničke vydrží aj 4 dni.

Cesnak osoľte a v miske premiešajte s kyslou smotanou. Dip podľa potreby dochuťte korením a štipkou soli.

Žemle rozpoľte a tesne pred podávaním opečte na grile, pekne skrehnú a získajú vôňu ohňa. Spodnú časť žemle potrite dipom, pridajte trochu šalátu, zopár uhoriek, peknú dávku pokrájaného morčacieho mäsa, a nakoniec aj zopár lístkov valeriány. Žemľu zatvorte a môžete sa do nej pustiť!

5 až 6 porcií

IMG_5532

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články