Snáď každý má rád čokoládu a pre zamatovú štruktúru koláča ju ocenia aj tí, ktorí ju práve nevyhľadávajú. Koláč je vhodné doplniť kyslejším ovocím a ak máte možnosť, aj kvetmi. Potom bude vyzerať neodolateľne a vás to bude stáť len minimum práce. Zjemniť plnú chuť čokolády môžete vyšľahanou smotanou a ku každej porcii z nej pridať malý kopček. Úspech je zaručený!
Suroviny
Na koláč
200 g horkej čokolády (70-percentnej)
200 g masla
1 lyžica brandy
4 vajcia izbovej teploty
150 g kryštálového cukru
3 lyžice mletých mandlí
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
1 kypriaci prášok (bez lepku a fosfátov)
štipka soli
Na ozdobenie
čučoriedky
černice
maliny
jedlé kvety
Postup
Do hrnca dajte vodu a na hrniec položte žiaruvzdornú misu tak, aby sa nedotýkala vodnej hladiny. Na strednom plameni vodu zahrievajte. Do misy pridajte čokoládu polámanú na kúsky a maslo pokrájané na kocky a nechajte rozpustiť. Nakoniec pridajte brandy a premiešajte.
Vajcia vyšľahajte, pridajte cukor, mandle, kukuričný škrob, kypriaci prášok a soľ. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zmes postupne vlejte do rozpustenej čokolády a metličkou miešajte, kým sa všetko nespojí na hladké cesto.
Formu vyložte papierom na pečenie, okraje vymažte maslom a dajte na plech. Vlejte cesto a vložte do rúry vopred vyhriatej na 170 °C. Pečte 35 minút. Potom tortu nechajte vychladnúť a nakoniec ozdobte ovocím a kvetmi.