Práve čítate

Babičkine čučoriedkové knedličky

4345  
Zdieľať: 

Babičkine čučoriedkové knedličky

Tieto knedličky sú hotové raz dva. A tiež raz dva zjedené.

15. 9. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Babičkine čučoriedkové knedličky

Kto si ešte na ovocné knedle netrúfol, toto je recept priamo pre neho. Pár dostupných surovín, rýchla príprava a zaručený výsledok. A ak sa vám knedle nechce plniť, stačí z cesta vytvarovať halušky, uvariť ich a posypať čerstvými čučoriedkami. S tvarohovou pokrývkou to bude rovnaká jazda chutí. Tento rok som čučoriedok zjedla naozaj veľa. To bolo babičkiných koláčov a knedličiek! A mám ich tiež plno zavarených a zamrazených na zimu.

Vy, ktorí už čerstvé čučoriedky nestíhate, nezúfajte. V supermarkete som narazila na mrazené lesné čučoriedky na váhu. Tak to už sa dá uvažovať o celoročnom jedení tohto zdravého dezertu či sladkého obeda. Dôležité sú vždy ingrediencie. Múku používam v bio kvalite, tučný tvaroh by nemal byť príliš vlhký, nechajte ho pokojne chvíľu odkvapkať cez utierku. Žltučké vajcia mám od sliepok z výbehu a cukor trstinový s melasou. A čučoriedky by mali byť lesné. Pravda je, že som ešte neskúšala plnené knedle kanadskými čučoriedkami, ale mám pocit, že budú mdlé. A navyše, keď nemáte domáce, tak je lepšie chemicky ošetrované obrie čučoriedky v plastovej vaničke nekupovať.

Vďaka, babi, za recept! A vám prajem veľa úspechov, napríklad práve s vašimi prvými plnenými ovocnými knedličkami!

Suroviny

350 g polohrubej múky (plus na podsypanie)
250 g mäkkého tučného tvarohu
1 vajce
štipka soli
400 g čučoriedok
mäkký tvaroh na ozdobu (môže byť aj tvrdý strúhaný)
2 polievkové lyžice rozpusteného masla
cukor na posypanie (tmavý)

Postup

Z múky, tvarohu, vajec a soli vypracujeme rýchlo pekné cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme asi na 3 mm hrúbky a radielkom rozdelíme na podobne veľké diely, asi tak 6 krát 6 cm. Vložíme si dielik cesta do dlane a naplníme lyžicou čučoriedok. Opatrne zabalíme a vytvoríme guľatú knedličku. Plnené čučoriedkové knedle vhodíme opatrne do väčšieho hrnca, kde sa varí voda. Knedle sú hotové, keď vyplávajú na hladinu. Trvá to asi 5 min, záleží na veľkosti. Servírujeme teplé. Najprv posypeme cukrom podľa chuti, potom polejeme rozpusteným maslom a nakoniec ozdobíme „čapicou“ z tvarohu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články