Práve čítate

Patria domáci miláčikovia do postele?

5967  
Zdieľať: 

Patria domáci miláčikovia do postele?

Jedni za tým vidia nedostatočnú výchovu, druhí nedajú dopustiť na zaspávanie vedľa svojho štvornohého kamaráta.

5. 10. 2017 4 min. čítania Redakce
Patria domáci miláčikovia do postele?

O Čechoch sa hovorí, že sú národom psičkárov, čo nepriamo potvrdzuje aj prieskum agentúry GfK z roku 2016. Podľa neho má viac ako 56% ľudí na svete aspoň jedného domáceho maznáčika. Česká republika svetový priemer mačiek a psov mierne prevyšuje- 38% ľudí vlastní psa a 26% mačku. Hoci prvé miesto vo vlastníctve psov obsadila Argentína s 66%, nemožno pochybovať o tom, že psy a mačky sú často právoplatnými členmi domácností s privilégiami, ktoré by ste často prisúdili skôr vlastným deťom. Jedným z takýchto privilégií, o ktorom sa vedú večné spory, je zdieľanie postele s domácim miláčikom.

Aké výhody a nevýhody spanie s domácimi miláčikmi prináša? A patria vôbec domáce zvieratá do postele?

Psi

Aké sú pozitíva spania so psami?

Brať si psy do postele nie je podľa MVDr. Hany Žertovej, autorky knihy Od šteňaťa ku psovi a odborníčky na poruchy správania zvierat, nič nové. Už v dobe Aztékov ľudia verili, že ak budú zdieľať lôžko so psom, s tamojšou obľúbenou rasou mexického naháča, ktorých koža je veľmi teplá, zbavia sa bolestí, reumy, astmy, bolesti zubov alebo nespavosti.

Na znížení stresu sa zhodne viac štúdií, rovnaký názor zdieľa aj Európska federácia výrobcov krmív pre domáce zvieratá, podľa ktorej k pozitívam patrí redukcia stresu, zníženie krvného tlaku alebo zníženie úzkosti.

Pokazíme výchovu psa, ak mu dovolíme spať s nami v posteli?

Podľa Dr. Gregory Bernsa, autora knihy How Dogs Love Us, psi radi spia obklopení svojou svorkou alebo s niekým, koho považujú za svojho najlepšieho priateľa. Bude k vám však pes mať aj naďalej rešpekt a bude vás počúvať, ak vás bude považovať za najlepšieho priateľa?

„Buď ich človek vie vychovať, alebo nevie,“ hovorí Žertová, ktorá nevidí na spaní so psami nič zlé. Základom však je, aby mal majiteľ so psom správne nastavený vzťah. Ak má pes k človeku rešpekt, to znamená, že zlezie z postele, keď dostane pokyn, alebo keď vyskočí ráno z perín s pánom, potom to problém nie je. Musí sa však dbať na pravidlá. Ak raz psíkovi dovolíte, aby s vami v posteli spal, a nabudúce mu to zakážete, bude z toho zmätený. Dodržiavanie pravidiel neplatí teda len pre psa, ale aj pre vás.

Môže zdieľanie postele znamenať zdravotné problémy?

Zdieľanie postele s človekom psovi podľa Hany Žertovej žiadne zdravotné ťažkosti priniesť nemôže, maximálne človek môže psa mierne priľahnúť. Ľudia, ktorí posteľ so zvieraťom zdieľajú, musia počítať s tým, že pokiaľ má ich pes blchy, potom ich v spoločnej posteli chytí pravdepodobne aj on. Jediní, kto by si mali dávať pozor, sú alergici.

Kedy je vhodné nechávať psov v posteli?

Zo zdieľania tepla v jednej posteli môžu profitovať obe strany, predovšetkým ak ide o psov s menej hustou srsťou. Najchúlostivejší na chlad sú naháči, ktorých môže potrápiť aj obyčajný prievan. Pre nich je vhodné umiestnenie pelechu doplneného o deku na zachumlanie sa vo vyvýšenej polohe, kde sa schovajú pred chladom z podlahy. Ak im nestačí ani to, snažia sa potom dostať do postele pána, aby mohli zdieľať teplo.

Mačky

Podľa Kláry Vodičkovej, špecialistky tréningu zvierat a odborníčky na výchovu mačiek, je pre mačky neprirodzené spať osamote, pretože sú zvyknuté žiť v rodinných spoločnostiach. Preto mačky často spia spoločne v jednom pelechu alebo budú chcieť spať v posteli s vami. Musíte však myslieť na to, že keď mačku naučíte spať v posteli s vami, odnaučiť ju to neskôr bude už zložitejšie, ak nie nemožné. „Potom nastáva problém v momente, keď si žena alebo muž nájdu partnera, ktorý mačky nemá rád a alebo z nejakého dôvodu posteľ skrátka s mačkou nechce zdieľať. Mačka je tým pádom z postele často vyháňaná a to vedie k problémovému správaniu, často prejavenému tým, že mačka novému partnerovi ociká veci a alebo pomočí počas spánku priamo neho,“ vysvetľuje Vodičková problémy, na ktoré musí majiteľ myslieť, kým dovolí mačke zdieľať s ním lôžko.

Napriek tomu aj ona je jednoznačne za v otázke zdieľania postele so zvieratami. „Podľa môjho názoru má spanie so zvieratami všeobecne veľký vplyv na ľudskú psychiku, pretože je to veľmi intímny moment, kedy sa môžeme k niečomu živému pritúliť a cítime, že nás má niekto rád.“

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články