Práve čítate

Cukráreň, v ktorej si pochutí aj váš pes

3171  
Zdieľať: 

Cukráreň, v ktorej si pochutí aj váš pes

Cukrárne majú síce v základe slovo cukor, ale existuje minimálne jedna, ktorej sortiment nie je na tejto surovine postavený. Psy totiž cukor nemôžu, ale maškrty prirodzene neodmietnu.

8. 11. 2017 4 min. čítania Redakce
Cukráreň, v ktorej si pochutí aj váš pes

Na pražskom Žižkove pre nich vznikol podnik s názvom Punťova první psí cukrárna, fungujúca už vyše dva roky. Ako nápad vznikol a čo v cukrárni ponúkajú, sme sa opýtali samotnej majiteľky Evy a prevádzkarky Barbory. 

Kedy a ako vznikla vaša psia cukráreň?

Naša prvá cukráreň vznikla v roku 2015 na Husineckej ulici, potom sme ju presunuli sem na Spojovací. Vznikla podľa zahraničného konceptu, prvýkrát videného myslím v Írsku. Sme posadnutí, skrátka psí magori.

Chceli sme urobiť niečo iné, ako u nás býva zvykom, miesto, kam si ľudia môžu ísť sadnúť so psom. Keď prídu do normálnej kaviarne, nie každý je zo psa nadšený. Kaviarnikom to väčšinou nevadí, ale hostia sa často sťažujú. Tu sa nemusíte vôbec báť, že by sem prišiel niekto s dešpektom k psom. Absolútne vylúčené. Môžete ich aj vypustiť a socializovať, ak sa znesú. Sú tu pre nich vždy nachystané aj rôzne hračky, ktoré môžu ohryzovať na pelechu ako tu Bertík.

Mali ste nejaké skúsenosti s pečením pred založením cukrárne?

Predtým som upiekla budúcemu manželovi občas orechový závin, to je tak všetko. Vášnivá pekárka som rozhodne nebola. Od tej doby, čo máme cukráreň, pečiem len pre psov. Sama mám doma dvoch. Kým vytvoríte ideálny recept, musíte na ňom dlho pracovať. Človek tiež postupne zisťuje, čo sa predáva lepšie a o čo naopak ľudia príliš nestoja. Tortičky sa snažíme robiť zdravé tak, aby psom nielen chutili, ale im aj zdravotne prospeli. Napríklad brusnice kladne pôsobia na močové cesty, púpava na trávenie, kurkuma ako antioxidant…

A pre mačky nepečiete?

Všetky naše maškrty môže aj mačka, alebo aspoň tá naša ich úplne normálne jedáva. Väčšinou obsahujú 98% mäsa, čo mačka, ako mäsožravec, potrebuje. Chodí sem ale aj pár ľudských hostí, ktorí si maškrty kupujú pre seba alebo ich minimálne ochutnajú. Občas to priznajú, niekedy to vytušíme. Nedávno mi volala pani, že hovädzie s brusnicami sú excelentné, proste je musela ochutnať! Akurát to teda nie je slané a okorenené, čo zvieratka všeobecne nedokážu stráviť.

Koľko psích zákazníkov vás denne navštívi?

Všetky naše maškrty môže aj mačka, alebo aspoň tá naša ich úplne normálne jedáva. Väčšinou obsahujú 98 % mäsa, čo mačka ako mäsožravec potrebuje. Chodí sem však aj niekoľko zástupcov z ríše ľudí, ktorí si maškrty kupujú pre seba alebo ich aspoň ochutnajú. Občas to priznajú, niekedy to vytušíme. Nedávno mi volala pani, že hovädzie s brusnicami je excelentné, proste ho musela ochutnať! Akurát že nie sú slané a korenené, lebo zvieratká to všeobecne nedokážu stráviť.

Z čoho si môže váš potenciálny zákazník vybrať?

Počas leta frčí predovšetkým psia zmrzlina od našej kamarátky Veroniky, českej firmy IceKiss. Vyzerá ako pre ľudí a pokojne ju môže ochutnať aj človek, a neobsahuje nič, čo by nemohol pes. Jedno oblízanie vy a jedno pes. Hlavne neobsahuje laktózu, ale ryžovú múčku a sladí sa fruktózou.

Naša cukráreň je však postavená primárne na domácich mäsových maškrtách. Hlavnou zložkou je ozaj kvalitné mäso, či už hovädzie, srnčie, rybie, morčacie, bravčové a rôzne prímesi ako zelenina, bylinky, semienka, ovocie. Máme aj zopár špecialít buď z exotického mäsa, alebo bez mäsa, keď má pes napríklad choré obličky. Bestsellerom je jednoznačne hovädzie s brusnicami. Ako pánikovia, tak aj psy ho majú najradšej.

Psie torty potom vyrábame priamo na objednávku podľa katalógu. Vrstva zeleniny, vrstva mäsa ‒ čo si ľudia želajú. Psom je úplne jedno, ako torta vyzerá, my si dávame záležať aj na jej vzhľade.

Čo sa u vás zmenilo od doby otvorenia cukrárne a čo vás v jej prevádzke prekvapilo?

Máme iný sortiment, ale inak je to stále rovnaké. Ľudia majú často predstavu, že predávame hrozne drahé veci, boja sa vojsť dovnútra. Potom sem nakuknú a zistia, že 10 dkg maškŕt stojí 43 korún a sú v šoku. Náš tovar stojí podobne ako vo Zverimexe, ale kvalita je iná. U nás do maškŕt nepridávame nič, čo by človek sám nezjedol.

Máte nejaký plán na rozšírenie podniku?

Plán by bol. Už sa rysuje, ale zatiaľ sme v úplných začiatkoch. Teraz napríklad pripravujeme nový e-shop. Inak sa snažíme ukazovať na rôznych akciách, ako bol Deň maznáčikov v Prahe 3, Psí deň v Kafe na pol cesty a podobne. Na Vianoce tiež plánujeme rôzne vychytávky v podobe psích cukroviniek alebo dózičiek na maškrty s menom psa. Každý dáva psovi cukrovinky určené ľuďom a kto tvrdí, že nie, vymýšľa si. My sa však snažíme, aby psy jedli zdravo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články