Na tento koláč potrebujete puding a ja vás naučím, ako pripraviť ten domáci. Keď zistíte, aké ľahké je vyrobiť niektoré veci doma, budete jasať ako ja. Som šťastná ako malé dievča, keď zistím, že doma sa dajú vyrobiť všetky tie polotovary, ktoré som bola po celý život zvyknutá kupovať vo vrecúškach plných éčok, aby sa zmes nekazila. A domáci puding je jednou z najjednoduchších vecí. Nestačila som sa čudovať.
Tento koláč mi chutí hlavne teraz na jeseň, keď si môžem natrhať jablká priamo zo stromu. Zbieram ich v sade a dávam hlavne do muštárne, ale vždy si zopár debničiek schovám.
Ingrediencie
Cesto
150 g hladkej múky
75 g zmäknutého masla
30 g cukru
Náplň a puding
6 veľkých jabĺk (najlepšie sú kyslé, ak nemáme, pridápravíme si ešteaj citrónovú šťavu)
50 g kukuričného škrobu
500 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 1 žĺtok
vanilkový struk, škorica, brusnice
Postup
Doba prípravy: 150 ‒ 180 minút
Dobre vymiešame múku, maslo a cukor. Podľa potreby pridáme 1 ‒ 2 lyžičky studenej vody. Cesto pritlačíme ku stenám formy a na 1 až 2 hodiny uložíme do chladničky.
Jablká ošúpeme , rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenké polmesiačiky (ak nemáme kyslé jablká, tak ich premiešame s citrónovou šťavou a chvíľku ich necháme odležať). Do formy s cestom poukladáme plátky jabĺk ‒ od stredu do dvoch kruhov tak, aby sa plátky prekrývali. Pečieme 30 minút pri 200 °C.
Medzitým si urobíme puding. Do hrnca nasypeme cukor a pridáme pokrájaný vanilkový struk. Chvíľu zahrievame, prilejeme 250 ml mlieka a ohrievame až do uvoľnenia vanilkovej arómy. Zvyšné mlieko zmiešame s kukuričným škrobom. Z hrnca vyberieme kúsky vanilkového struku a prilejeme doň zmes mlieka a škrobu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Potom do pudingu vmiešame rozšľahaný žĺtok a ešte chvíľu povaríme.
Po pol hodine pečenia puding rovnomerne nalejeme na jablká v pekáči. Ozdobíme brusnicami, posypeme škoricou a dáme ešte na 10 až 15 minút do rúry, až kým puding nestuhne. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a servírujeme.