Práve čítate

Tzatziki klasicky

7165  
Zdieľať: 

Tzatziki klasicky

Tzatziki sú u nás doma veľmi obľúbeným jedlom. Pretože nám cesnak nevadí a uhoriek sa vždy urodí dosť, vedia tzatziki pripraviť už aj deti.

13. 10. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Tzatziki klasicky

V Grécku som bola trochu prekvapená, ako hutné tzatziki môžu byť a ako obyčajné, bez príkras a tiež ako sprievod ďalších jedál sa tam servírujú. Ja si tzatziki pokojne dám spolu so sušenými paradajkami a kusom parmezánu ako tapas. Nevadí mi miešať rôzne kuchyne sveta dohromady, ba naopak. Preto je pokojne pripravíme k pečenému kurčaťu so zemiakmi alebo spoločne s lososom. Ale samozrejme že so souvlaki a pritom vyniknú najlepšie!

Zaujímavé je však pozorovať, koľko originálnych receptov na zaručene pravé tzatziki existuje a koľko rôznych ľudí z rôznych koncov sveta pokladá svoj zážitok z Grécka za ten pravý. Je to ako s tými jedlami v skanzene. Rovnaká omáčka, ale iná časť Grécka, tak sa proste recept mení. Alebo si každý ten jogurt s uhorkou a cesnakom trochu prikrášlia. Napríklad. A je to jedno. Preto v recepte uvádzam ingrediencie podľa chuti. Niekto zažil a ochutnal kôprové tzatziki, niekto ich má rád s mätou. A mňa baví, že sa v niektorých jedlách prepojí len pár obyčajných surovín a vznikne ikonické jedlo. Uhorky sa našťastie dajú pomerne ľahko zohnať skoro celý rok aj v bio kvalite a grilovacia sezóna zďaleka nekončí. Takže si pustite Marthu a Tenu Elefteriadu a hor sa za tzatziki na pomyselný gurmánsky Olymp!

Suroviny

2–3 uhorky hadovky
cca 500 g hustého jogurtu
cca 4 strúčiky
soľ
korenie
podľa chuti citrónová šťava, olivový olej, čerstvý kôpor, čerstvá mäta

Postup

Uhorky olúpeme, rozkrojíme a vydlabeme semienka. Nastrúhame do misy a doplníme jogurtom tak, aby bol pomer uhoriek a jogurtu vyrovnaný. Pridáme najemno nastrúhaný cesnak podľa chuti, akú zvládneme. Jemne posolíme a okoreníme. A teraz už len ladíme chuť aj pomocou citróna a byliniek, ktoré najemno pokrájame. Môžeme pokvapkať olivovým olejom. Podávame chladené ako šalát, dip, ako prílohu k mäsu alebo k hranolkám a hlavne k pite.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články