Základný recept je úplne jednoduchý. Na jednu porciu stačí roztopiť v horúcom mlieku asi 40 g dobrej čokolády (použite horkú, mliečnu alebo ich kombináciu ‒ podľa toho, ako to máte radi) alebo 2 lyžice kvalitného kakaa, pridať štipku soli a osladiť podľa chuti. Potom nasleduje velikánsky kopec šľahačky a nakoniec dobroty, ktorými horúcu čokoládu ochutíte a môžete si ju vychutnať. Tak na zdravie!
Kávovo-čokoládová dobrota
Ingrediencie
- 2 lyžice kvalitného kakaa alebo 40 g dobrej čokolády
- 1 lyžica cukru (prípadne menej/viac podľa chuti)
- štipka soli
- horúce mlieko
- 1 espresso
- šľahačka
- podrvené kávové zrná
Postup
Horúcu čokoládu zmiešame s kávou, ozdobíme šľahačkou a posypeme chrumkavými kávovými zrnami. Kávičkári si túto sladkú dobrotu určite obľúbia.
Orieškové nebo
Ingrediencie
- 2 lyžice kvalitného kakaa alebo 40 g dobrej čokolády
- 1 lyžica cukru (prípadne menej/viac podľa chuti)
- štipka soli
- horúce mlieko
- arašidové (alebo iné orieškové) maslo
- podrvené oriešky
- šľahačka
- karamel
Postup
Na spodok pohára dáme za lyžičku karamelu, na karamel nalejeme horúcu čokoládu, pridáme šľahačku, arašidové maslo a posekané oriešky, ktoré čokoládovej lahôdke dodajú správnu chrumkavosť.
Jesenná tekvicovo-škoricová čokoška
Ingrediencie
- 2 lyžice kvalitného kakaa alebo 40 g dobrej čokolády
- 1 lyžica cukru (prípadne menej/viac podľa chuti)
- štipka soli
- horúce mlieko
- 1 lyžička tekvicového pyré
- šľahačka
- škorica
Postup
Horúcu čokoládu zmiešame s lyžičkou tekvicové pyré a lyžičkou škorice (najlepšie to ide v mixéri, ktorý čokoládu krásne našľahá), ozdobíme šľahačkou, ktorú môžeme ozdobiť zvyškom tekvicového pyré a posypať škoricou.