Mandľové koláčiky
Mandľové koláčiky patria k základným druhom koláčov, ktoré sa objavujú v starých predpisoch a prvorepublikových kuchárskych knihách. Existuje mnoho variantov tohto receptu, ale sploštená gulička s mandľou alebo orieškom sú si zakaždým veľmi podobné, iba sa občas objavia pod iným názvom a líšia sa použitým korením. Ide o veľmi jednoduchú dobrotu, pri ktorej sa môžete pohrať s rôznymi druhmi múky, množstvom sladidla a orieškov.
Ingrediencie na 2 plechy:
- 200 g hladkej múky
- 120 g masla
- 90 g trstinového práškového cukru
- 50 g mletých orechov
- 1 lyžica kakaa holandského typu
- 1 žĺtok
- 2 mleté klinčeky
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
- lúpané mandle na ozdobu
Postup:
Z múky, masla, cukru, mletých orechov, kakaa, žĺtka, korenia a citrónovej kôry vypracujeme hladké pružné cesto a uložíme ho na noc do chladničky. Rúru predhrejeme na 160 °C. Cesto vyvaľkáme do tvaru valčeka, odkrajujeme z neho kúsky veľkosti orecha, v dlaniach vytvarujeme guľôčku a doprostred zapichneme mandľu. Pečieme vo vyhriatej rúre doružova zhruba 5 minút. Upečené koláčiky necháme dva týždne odležať.
Jedľové šišky
Drobné pečivo zvané jedľové šišky je receptom zo Schichtovej kuchárky, Kamila Skopová ich vo svojich knihách opisuje ako ghrosté. Mne sa viac páči pomenovanie šišky než „chrústy“, ale predstavivosti sa medze nekladú, obzvlášť na Štedrý deň, keď každý z nás dodržiava tradíciu zlatého prasiatka. Za odmenu po celodennom pôste môže človek vidieť v sladkostiach čokoľvek. Ja som teda nikdy žiadne chrústy ani prasiatko nevidela… Asi som ten pôst zaháňala jedľovými šiškami … Avšak je to pečivo krehké a nadýchané a určite obstojí aj bez čokoládového či lieskovcového krému, tým sa nestresujte.
A vôbec: Nestresujte sa nikdy, nielen na Vianoce. Nestojí to za to. To vám prajem pod stromček a po celý ďalší rok.
Ingrediencie na 2 plechy:
- 4 bielky
- štipka soli
- 250 g trstinového práškového cukru
- 250 g mletých lieskových orieškov
- za hrsť strúhanky
- kôra z 1 bio citróna
- 1 lyžička mletej škorice
- čokoládový alebo kakaový krém na zlepenie
- maslo na vymastenie plechu
Postup:
Bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh, primiešame cukor, oriešky, strúhanku, citrónovú kôru a škoricu. Rúru predhrejeme na 160 °C. Na plech vymastený maslom alebo vyložený papierom na pečenie tvoríme pomocou lyžice a varešky tvary jedľových šišiek a pečieme ich vo vyhriatej rúre doružova ‒ zhruba 10 minút. Vychladnuté kúsky spájame po dvoch čokoládovým alebo kakaovým krémom.