Len pre to mäso sa asi zastavíte u mäsiara alebo v supermarkete cestou z práce.
Čo potrebujete na 2 porcie rýchlej večere?
Na mäsové guľôčky
- 150 g mletého hovädzieho mäsa
- 150 g mletého bravčového mäsa
- 1 žĺtok
- 40 g strúhanky
- 1 malá cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať, príp. pažítka
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- štipka ( ¼-½ lyžičky) muškátového orieška
Na omáčku
- 200 ml hovädzieho vývaru (pokiaľ ho chcete urobiť z bujónu, odporúčame ten vo vaničke)
- ½ lyžice hladkej múky
- 50 ml sladkej smotany
- soľ a čierne korenie
Celý recept si stiahnite v PDF. Môžete si ho vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku.
Videorecept
Čas na prípravu celej večere: 30 minút
- Najskôr si pripravíme cibuľu (nakrájame nadrobno) a bylinky (nasekáme).
- Cibuľu opečieme na panvici dozlata a dáme trochu schladiť. Potom ju zmiešame s mäsom a bylinkami. Pridáme strúhanku, žĺtok a muškátový oriešok a zmes osolíme a okoreníme. Všetko dôkladne premiešame alebo ešte lepšie spojíme rukami.
- Potom pripravíme guľôčky (priemer cca 3 cm) a necháme ich chvíľku odpočinúť.
- Pripravíme si zemiaky: varíme ich v slanej vode 15-20 minút. (Odporúčame po 15 minútach vytiahnuť 1 zemiak a pustiť ho z miernej výšky na tanierik. Ak sa rozsype, sú zemiaky tak akurát.)
- Kým sa uvaria zemiaky, môžeme dokončiť guľôčky: poukladáme ich na rozpálenú panvicu a opekáme 15 minút na miernom plameni.
- Z výpeku z mäsa pripravíme aj omáčku: pridáme vývar, smotanu, vmiešame múku, osolíme a okoreníme. Miešame, pokiaľ omáčka nezhustne (cca 3-4 minúty).
Do 30 minút hotové, môžeme servírovať! :)