Aby ste ušetrili čas
- Pokiaľ ste zabudli včas vytiahnuť vajíčka z chladničky, dajte ich na štvrť hodiny do teplej vody. Pozor, nesmie byť horúca.
- Sneh z bielkov vyšľaháte rýchlejšie, keď do nich pridáte štipku soli.
- Banány môžu dozrieť lusknutím prstov! Dajte ich na 30 minút piecť do rúry na 160 °C.
- Keď želatína nechce stuhnúť, prisypte do nej trochu vanilkového pudingu v prášku.
- Kysnuté cesto, ktoré nenarástlo, nemusíte chystať znovu. Môžete ho zachrániť, keď do neho dôkladne zapracujete kypriaci prášok a dáte ihneď piecť.
/li>
Šikovné kuchynské tipy
- Zvyšné žĺtky dajte do pohára spolu s rastlinným olejom a zamrazte. Po rozmrazení ich z oleja zase ľahko vyberiete a môžete použiť.
- Aby sa cesto odspodu nepripaľovalo, položte pekáč na plech namiesto roštu.
- Pokiaľ sa vám cesto už na povrchu pripaľuje, ale vnútri je nedopečené, znížte teplotu, prikryte formu alobalom a pokračujte v pečení.
- Kúsok škrupiny najlepšie vyberiete mokrým prstom.
- Komu chýba váha a odmerka, môže merať v hrnčeku.
Orientačný hrnčekový prevodník
Hrnčeky Tchibo (350 ml) vám pomôžu odvážiť:
Múka | ~ 200 g |
Cukor práškový | ~ 250 g |
Cukor kryštálový | ~ 300 g |
Detská krupica | ~ 240 g |
Ovsené vločky | ~ 140 g |
Mak | ~ 135 g |
Kokos | ~ 90 g |
Strúhanka | ~ 190 g |
Pre perfektné múčniky
- V recepte, v ktorom používate vajíčko (alebo samotné žĺtky) aj cukor, je lepšie ich najskôr spoločne vyšľahať do hebkej peny a až potom ich pridať do cesta. Výsledok bude nadýchanejší.
- Aby vám korpus nenavlhol od tvarohového krému, potrite ešte horúci korpus rozšľahaným bielkom a až potom pracujte s krémom.
- V kysnutom ceste skúste časť masla nahradiť masťou. Múčnik bude krehkejší.
- Hotový tortový korpus zostane správne vlhký, keď naň doprostred položíte jeden plátok toastového chleba.
- Keď vám vyjdú tvrdé sušienky, preložte ich na mriežku a dajte na 30 sekúnd do mikrovlnky. Oroste ich potom teplou vodou (napríklad rozprašovačom) a nechajte ich vychladnúť na papieri na pečenie.