Práve čítate

Ako vedecky naložiť umývačku, aby správne umývala

25692  
Zdieľať: 

Ako vedecky naložiť umývačku, aby správne umývala

Umývačka je dokonalý vynález – ale až keď presne viete, ako na ňu. Vyžaduje cit pre priestorové vnímanie, istú remeselnú zručnosť a samozrejme znalosti o tom, kam s čím, a čo do nej naopak vôbec nedávať.

14. 3. 2018 3 min. čítania Martin Pistulka
Ako vedecky naložiť umývačku, aby správne umývala

U nás doma panuje ohľadom umývačky chaos. Žena aj dcéra zoberú všetko tak, ako sa im to dostane pod ruku, a napchajú to dovnútra. Bez ohľadu na to, či sa tam daná vec vojde, alebo či tam vôbec patrí. Nakoniec stlačia tlačidlo a čakajú, že sa stane kúzlo. Lenže to sa nie vždy skutočne stane.

Napríklad: namiesto aby umývačka elegantne spacifikovala špinavé riady, tróni v nej po skončení programu špinavý pekáč, okolo ktorého sa trasie nesúrodý tetris tanierov a pohárov.

Nemáte umývačku? Aj ručné umývanie má svoje pravidlá


Ručné umývanie môže byť rovnako úsporné alebo úspornejšie ako umývačka. Prečítajte si, ako sa to robí správne.

Menom všetkých, ktorí majú úctu k čistému – je čas povedať si, že umývačka nie je zázračná diera, do ktorej sa nahádžu špinavé hrnce a vyjdú čisté. :-)

Preto je tu jednoduchý návod, ako na to.

14 pravidiel pre plnenie umývačky (vďaka ktorým sa z nej stane naozajstná kúzelná mašinka)

  1. Skúste plniť umývačku odzadu a pekne podľa veľkosti. Tie najmenšie kúsky patria dopredu, veľké dozadu. Voda vnútri umývačky bude ľahšie cirkulovať a riady sa vám po umytí budú lepšie vyťahovať.
  2. Poháre a hrnčeky, čo nie sú až tak veľké, zarovnajte až pod hornú minipoličku. Môžete tak naplniť aj prostredný rad a ešte nechať hornú poličku vyklopenú – na tú sa krásne vojdú malé šálky alebo napríklad naberačky.
  3. Poháre a hrnčeky musia byť vždy dnom nahor a na vrchnej poličke. Keď stoja v držiakoch a drážkach, sklo sa neobije.

  1. Na každý tanier je v umývačke zarážka. Koľko zarážok, toľko tanierov. Keď ich tam dáte viac, len sa omlátia a nebude medzi nimi pretekať voda. Na veľmi špinavé taniere a hlboké si kľudne nechajte odstup o zarážku.
  2. Pričom veľké taniere je fajn striedať s tými menšími. Voda bude pekne prúdiť. Ale to je taká vychytávka pre umývačkových maníkov.
  3. Pozor na misky. Akonáhle ich naskladáte na seba, alebo nimi zakryjete iné riady, voda sa k nim nedostane. A samozrejme, vždy dnom nahor!
  4. S vodou sa má síce šetriť, ale veľmi špinavé riady s kusmi jedla alebo napríklad cesta sa musia jednoducho najskôr opláchnuť. Umývačka nie je drvička odpadu.

  1. Veľké hrnce a misy nikdy nepchajte priamo doprostred na hlavný stojan. Hrniec umývačku upchá, voda po ňom len stečie a čo je najhoršie, NIČ INÉ SA NEUMYJE!
  2. Vrana k vrane platí aj pre umývačku. Príbory patria do košíčkov na príbory, taniere do hrebeňov na taniere, poháre k pohárom.
  3. Príbory je fajn roztriediť. Vyzerá to pekne a hlavne sa potom budú rýchlo upratovať.

  1. Nikdy, ale VÁŽNE NIKDY (pardon, že kričím) nedávajte do umývačky kuchynské nože. V umývačke sa im tupí ostrie a po pár umytiach ich môžete používať iba ako páčidlo.
  2. Rovnako aj varešky a všetky drevené prkotinky z kuchyne. Drevo sa jednak poriadne neumyje, a aj nasiakne všetku špinu z umývačky.
  3. Do umývačky tiež nepatrí teflon alebo riady so zdobením. Len sa omlátia a vymyjú a časom budú k nepoužitiu.

  1. A nakoniec – plná, alebo poloprázdna? Rozhodne nie preplnená! Potom už len záleží na konkrétnom programe umývačky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články