Práve čítate

Bylinkové soli: DIY, na ktorom si pochutnáte

5420  
Zdieľať: 

Bylinkové soli: DIY, na ktorom si pochutnáte

Čerstvé bylinky podľa mňa pri varení nič nenahradí. Teraz, keď sú ľahko po ruke, si ich môžete schovať na horšie časy do bylinkovej soli. Okrem toho, že ich čerstvú chuť uchováte až pol roka, je to tiež originálny DIY darček.

25. 4. 2018 3 min. čítania Jana Duffková
Bylinkové soli: DIY, na ktorom si pochutnáte

Bylinkové soli som začala chystať, keď som zistila, ako veľmi mi na jeseň a v zime čerstvé bylinky chýbajú. Môžem si ich síce kúpiť v obchode, ale nie vždy majú všetky a navyše často to jendoducho nie je „ono“.

Keď si naopak bylinky v lete vypestujete a pripravíte z nich soľ, za pár drobných máte dobrotu na varenie, ktorú by vám závidel hocijaký šéfkuchár.

Čo potrebujete?

Na výrobu domácej bylinkovej soli budete okrem soli a byliniek potrebovať mixér (ideálne food-processor, pretože tyčový mixér nie je úplne vhodný – urobil by vám z byliniek kašu), uzatvárateľnú sklenenú dózu, chladničku a trošku trpezlivosti, pretože soľ sa musí uležať.

Pokiaľ mixér nemáte, zvládnete to aj s nožom, ale čaká vás náročnejšia práca. Na Tchibo.sk sú teraz v ponuke dva, môžete si vybrať medzi žltýmružovofialovým. :-)

Ktoré bylinky sa hodia?

Bylinkovú soľ môžete pripraviť v podstate z ktoréhokoľvek čerstvého korenia. Ja som pripravila kôprovú, rozmarínovo-tymianovú a mätovú. Hneď vám k nim pridám aj tipy, na čo takúto soľ použiť.

Kôprová soľ je skvelá k bielemu mäsu a do nátierok

Výrazne zelená kôprová soľ sa sama ponúka na dochucovanie rýb všetkých druhov. Veľmi sme si ju ale obľúbili aj k hydinovému mäsu.

Využijete ju tiež na vajíčka alebo na dochutenie tvarohových nátierok aj jogurtových dipov.

Ingrediencie:

  • 100 g soli
  • 20 g kôpru

Postup:

  1. Pokiaľ je to potrebné, kôpor opláchnite a nechajte čo najviac oschnúť.
  2. Potom kôpor aj so stonkami pokrájajte na väčšie kusy a vložte do mixéru.
  3. Mixér niekoľkokrát krátko zapnite tak, aby sa kôpor nasekal na drobné kúsky, ale aby z neho nebola jednoliata hmota.
  4. Na záver prisypte soľ a ešte mixér nakrátko zapnite, aby sa všetko premiešalo.
  5. Soľ nasypte do sklenenej dózy, uzavrite a pred prvým použitím nechajte týždeň odležať v chladničke. Počas tohto týždňa pohárom občas zatraste, aby sa soľ nezlepila dokopy.

Rozmarínovo-tymianová soľ sa hodí skoro ku všetkému

Rozmarínom a tymianom neublížite snáď žiadnemu jedlu od zeleninových po mäsové. Soľ podľa mňa najlepšie chutí na zemiakoch, zverine a bravčovom mäse. Hodí sa aj do domácich paštét alebo k strukovinám.

Môj tip: Určite ju vyskúšajte pridať do bylinkového masla.

Ingrediencie:

  • 100 g soli
  • 20 g vetvičiek rozmarínu
  • 10 g lístkov tymianu

Postup:

  1. Najskôr rozmixujte rozmarín rovnako ako v predchádzajúcom bode: mixér niekoľkokrát krátko spustite tak, aby sa rozmarín nasekal na drobné kúsky, ale aby z neho nebola jednoliata hmota.
  2. Potom prisypte soľ a tymian a ešte mixér na chvíľu zapnite, aby sa všetko premiešalo.
  3. Soľ uložte do sklenenej dózy a opäť nechajte najmenej týždeň uležať v chladničke. Nezabudnite s ňou občas zatriasť, aby sa soľ nezlepila dokopy.

Pre zaujímavšiu chuť môžete použiť citrónový tymian. Potom soľ použite napríklad na grilovanú tresku.

Neobvyklá mätová soľ sedí zelenine

Možno by vám nenapadlo pridávať do soli mätu, pretože ju máme často spojenú skôr so sladkými pokrmami. Nenechajte sa ale zmiasť. Perfektne ladí k čerstvej aj grilovanej zelenine a do rôznych šalátov. Najlepšie si rozumie s paradajkami, hráškom a špenátom. Moja obľúbená kombinácia je mäta a hrášok – napríklad v podobe krémovej polievky, alebo quiche.

Nebojte sa ju použiť aj do akéhokoľvek mletého mäsa. Keď budete robiť slaný karamel na nejaký z dezertov, prihoďte práve túto soľ. Mäta sa sem jednoznačne hodí.

Ingrediencie:

  • 100 g soli
  • 30 g lístkov čerstvej mäty

Postup:

  1. Mätové lístky v mixéri nasekajte na drobné kúsky. Ani z mäty nechcete jednoliatu hmotu.
  2. Potom pridajte soľ a ešte raz mixér nakrátko zapnite, aby sa všetko premiešalo.
  3. Soľ uchovávajte v chladničke v sklenenej dóze a dajte jej aspoň týždeň, aby sa odležala. Občas s ňou zatraste, aby sa vám nezlepovala.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články