Teplé ponožky a voňavý čaj sú takmer bežnou dennou výbavou. Rovnako si ale pochmúrne dni nedokážem predstaviť bez dobrej kávy. A aj tá si zaslúži voňavý šat. Preto sa už stalo rodinnou tradíciou, že s prvými chladnými dňami všetkým navarím perníčkový sirup do kávy.
Čo budete potrebovať:
Základ:
- 2 hrnčeky vody
- 1 a pol hrnčeka cukru (používam trstinový, ale môže byť aj obyčajný)
Potom je na vás, či použijete už hotové kupované perníkové korenie, alebo si namiešate vlastný sirup plný vôní, ktoré vám prevoňajú domácnosť.
Moje zmes korenia je:
- 2 veľké nalámané škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička klinčeka
- 1 vrchovatá lyžička toboliek kardamómu
- na špičku lyžičky muškátového orieška
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- pár guľôčok čierneho korenia
- pár guľôčok nového korenia
- 1 hviezdička badiánu
Ako na to:
Najskôr povarte vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Potom prisypte všetko korenie a varte za občasného miešania ďalších 10 minút na miernom plameni tak, aby sa všetky vône poriadne spojili.
Sirup odstavte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ho preceďte (používam aj len jemné sitko) a prelejte do vopred pripravených, čistých nádob. Sirup musí zhruba 2-3 dni odstáť v chlade (napr. v chladničke, pokiaľ ešte vonkajšia teplota nepraje). Potom ho uchovávajte v chladničke. Čo myslíte, vydrží vám nejaký až do Vianoc? :-)
Koľko sirupu si dať do kávy?
Veľa ľudí má chuť perníčkového sirupu spojenú s latte. Nie je preto nič ľahšie, ako si s kávovarom Cafissimo Classic jedno pripraviť. Väčšinou do hotového latte postačia 3 lyžičky sirupu, ale záleží, ako veľmi zvyknete sladiť. Sama mám sirup rada aj v obyčajnom espresse, kam si dávam dve lyžičky.
Nech vám perníčkový sirup prehreje a spríjemní sychravé dni!